Tenke

2020.09.17. 10:34

Szabó Mihály: Minél több uniós pályázatot letenni és megnyerni

Ciucur Losonczi Antonius

A tenkei RMDSZ egy fiatal jelölttel pályázza meg a község polgármesteri tisztségét. A 29 esztendős Szabó Mihály mezőgazdasági szakon végzett a Nagyváradi Egyetemen, és öt éve a helyi RMDSZ-szervezet elnöke, illetve négy éve tanácsos. Két cégnek az ügyvezetője, amelyeken keresztül vissza nem térítendő támogatásokat pályázott és nyert meg.

Tegnapi sajtótájékoztatóján azt mondta: a legfontosabb talán, amit meg kellene lépni Tenkén, az egy ipari parknak a létrehozása, közművesítése, hogy legyenek új munkahelyek és a fiatalok ne vándoroljanak el. Az erre kiszemelt terület Tenke kijáratánál, az út bal oldalán található – körülbelül 30 hektár és az önkormányzat tulajdona. A faanyag évről évre drágább, illetve kényelmi szempontból is hasznos volna a gáznak a bevezetése. A fővezeték pont Tenke mellett halad el, élni kellene ezzel a lehetőséggel. Szükség lenne állandó orvosi ügyeletre is – sok kisebb, környékbeli faluban működik ilyen szolgáltatás, Tenkén viszont nem, noha a községben is sok az idős és a beteg.

A tervek közt szerepel egy lakópark létesítése is a fiatalok számára. Ennek érdekében telket vásárolna a jelölt, melyet felparcellázna és házépítés céljából ingyen a fiatalok rendelkezésére bocsátana. Szabó Mihály szerint jelenleg problémát okoz a közpénzek elköltésének átláthatósága, ezért ő és csapata bevezetné, hogy a tanácsüléseket élőben, online közvetítsék valamelyik közösségi platformon. Ugyanakkor a polgármesteri hivatallal való kommunikációban is az online ügyintézés híve, illetve a közérdekű információkat is közzé tenné a neten, a Facebookon.

Tenkén és a hozzá tartozó négy faluban elkezdődött ugyan az utcák leaszfaltozása, de nem mindenhol – a következő négy évben tehát ez is egy megoldásra való feladat, akárcsak a járdáknak a felújítása, lebetonozása. Kevés a zöldövezet, ezért fákat ültetne és füvesítene az RMDSZ. Az elhanyagolt mezőgazdasági utakra is ráférne a korszerűsítés, és az árkokat is ki kellene takarítani. Kevés a gyalogátkelő, többre volna szükség, már csak az emberek biztonsága szempontjából is.

Uniós forrásokból kerékpárokat és táblagépeket vásárolna az iskolásoknak, és anyagilag díjazná a kiváló eredményeket elérő diákokat. Önkéntes csoportot hozna létre a rászoruló időseknek való segítségnyújtás céljából, és amennyiben megválasztják polgármesternek, szerződést kötne hivatásos pályázatíró céggel.

Intézkedéseket hozna, hogy irtsák a rovarokat és a parlagfüvet, nyilvános illemhelyeket működtetne a központban, pályázna a turizmus és a sporttevékenységek fejlesztése céljából, újraindítaná a helyi futballcsapatot, kitakarítaná a Körös holt ágát, hogy a környéke alkalmas legyen kempingezésre, valamint tanmedencét is építene – tudtuk még meg Szabó Mihálytól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!