Árvíz

2020.07.22. 22:00

Villámárvíz sújtott több Dél-Bihar megyei települést

Frissítés: A csütörtök reggeli közlemény szerint a Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség tűzoltói csütörtök hajnali fél háromig hetven bevetésen vettek részt az árvíz sújtotta öt településen. Tíz óra leforgása alatt a vaskohsziklási és belényesi tűzoltók 11 személyt mentettek ki a víz fogságából, tíz felnőttet és egy gyereket. Összesen 71 elárasztott házból, pincéből, illetve udvarról szivattyúzták ki a vizet Alsóbiharkristyóron, Vaskohszelestén, Kerpenyéden, Vaskohon és Susdon. A vaskohsziklási tűzoltók Alsóbiharkristyóron négy, Kerpenyéden négy, Vaskohszikláson pedig két személyt mentettek ki, a belényesi tűzoltók pedig Alsóbiharkristyóron egy embernek segítettek kijutni otthonából. A legrosszabb helyzet talán Alsóbiharkristyóron volt, ahol a tűzoltók összesen 27 udvarról szivattyúzták ki a vizet, illetve mentették ki a háziállatokat, de Vaskohszelestén is 21, Vaskohon 20, Kerpenyéden kettő, Susdon pedig egy udvart borított be a víz a heves esőzés után.


 

Villámárvíz sújtott szerda délután több Dél-Bihar megyei települést: az Országos Meteorológiai Szolgálat 16.10 – 17.00 óra között rossz időjárásra vonatkozó vörös riasztást adott ki Alsóbiharkristyórra (Criștioru de Jos), Vaskohra (Vașcău), Kerpenyédre (Cărpinet) és Diófásra (Nucet). Alsóbiharkristyóron, Vaskohszelestén, Vaskohon és Kerpenyéden a Katasztrófavédelmi Felügyelőség bevetésére volt szükség, a lakosokat a RO-ALERT rendszeren keresztül figyelmeztették a veszélyre.

[video width="640" height="352" mp4="https://www.erdon.ro/wp-content/uploads/2020/07/MisiunipompieriSlitedeVacu20200722at194236.mp4"][/video]

A vaskohsziklási tűzoltók mellett szükség volt a belényesi tűzoltók segítségére is, a villámárvíz sújtotta Kerpenyéden két felnőttet és egy gyereket kellett kimenekíteni az elárasztott házból, Alsóbiharkristyóron pedig két személy szorult a tűzoltók segítségére. Alsóbiharkristyóron tíz udvarról, Vaskohszelestén három udvarról, Kerpenyéden két udvarról kellett kiszivattyúzni a vizet, de a tűzoltók bevetésére volt szükség Vaskohon is, ahol a megduzzadt Fekete-Körös vize több udvart elárasztott.

 

Susdon (Șuștiu) a megáradt Fekete-Körös magával sodorta a hidrológiai állomás pallóját:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!