Búzaösszeöntés

2020.07.27. 12:31

Összefogás: Egybeöntötték a búzát a Partium megyéi

Vasárnap, július 26-án először szervezték meg a Partiumi Búzaösszeöntő Ünnepséget a Szatmár megyei Mezőpetri településen.

A Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem mozgalom keretén belül Szatmár, Bihar, Szilágy és Máramaros megyék magyar gazdái járulnak hozzá az egész Kárpát-medencét behálózó jótékonysági kezdeményezéshez.

Az ünnepségen Magyar Lóránd, az RMDSZ parlamenti képviselője, a Partiumi Falugazdász Hálózat koordinátora mellett Nagy Miklós, a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Bihar megyei szervezetének elnöke, a Bihar Megyei Tanácsot képviselve Szabó József megyemenedzser, illetve Érmihályfalvát képviselve Nyakó József, polgármester is részt vett.

Nagy Miklós kiemelte, hogy ez egy kiváló kezdeményezés a magyar kormány részéről és örül annak, hogy Bihar megyéből több mint 100 gazda önzetlenül ajánlott fel búzát. Az ünnepség szervezői szerint eddig közösen a térségben 30 tonnát sikerült összegyűjteni, de augusztus 10-ig még várják az adományokat. Nyakó József polgármester elmondta, kifejezetten örül annak, hogy az Érmellék ad helyet ennek az eseménynek és azzal, hogy a Partium minden megyéjéből jelen vannak, azt mutatja, hogy erős, összefogó közösség vagyunk.

 

Szabó József megyemenedzser beszédében elmondta, kifejezetten örül annak, hogy Bihar megye jól teljesített, hisz a megyénkben 21 gyűjtőpont működik, és immár több mint 10 tonnányi búzát sikerült összegyűjteni, ez a teljes begyűjtött búza egyharmada, de azon reményének is hangot adott miszerint az elkövetkezendő időszakban ezt a számot kemény munkával akár meg is duplázhatják. Nagyon fontos a szolidaritás, emelte ki beszédében Szabó József, hisz mindannyiunknak tenni kell azért, hogy az emberekben megmaradjon, tovább éljen a cselekvéssel társuló segítő ösztön.

A tavalyi gyűjtés eredményeként mintegy 80 ezer embert segítettek ételhez felajánlásukkal a magyar gazdák az egész Kárpát-medencében. A rendezvényre a partiumi fiatalok versmondással, citerázással és néptánccal készültek, majd a jelenlévő gazdaegyesület tagjai összeöntötték a búzát, amelyet megáldottak a történelmi egyházak képviselői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!