Törvény

2020.07.11. 18:02

Módosult a földtörvény alkalmazása

Körlevélben hívta fel a megyében működő önkormányzatok figyelmét Dumitru Țiplea prefektus arra, hogy módosult a földtörvény alkalmazása, és a Legfelsőbb ítélő- és Semmítőszék döntése kötelező jellegű. Ennek értelmében a nem szövetkezesített övezetben található területekre 2005. november 30. után benyújtott kérvényeket nem bírálhatják majd el a földtörvény alkalmazásával foglalkozó helyi bizottságok, késeieknek tekintve ezeket. Az érintett személyeknek azonban továbbra is lehetőségük van arra, hogy rendezzék a területeik jogi helyzetét, községi szintű általános kataszterezés révén. Így a területek jogi helyzetét az 1996/7. számú kataszteri és telekkönyvi törvény által előírt módszerrel lehet rendezni, mely felkínálja a tulajdonjog bejegyzését a telekkönyvbe abban az esetben, ha nem léteznek a területbirtoklást igazoló akták, óvás hiányában pedig a terület tulajdonlásának bejegyzését. Alternatív módon a területek jogi helyzetét a közjegyzői hagyatéki tárgyalással is lehet rendezni.

A 2020/87. számú törvény értelmében ugyanakkor azokat a területeket, melyek olyan építményekhez tartoznak, amiket a volt mezőgazdasági termelőszövetkezetek, szövetkezetek közti gazdasági egyesületek és fogyasztói szervezetek emeltek, függetlenül ezek elnevezésétől, illetve egyéb, magántulajdonban levő építményekhez tartoznak, igénylésre az aktuális birtokosaik tulajdonába kerülnek, a következő feltételek kumulatív teljesítésével: a megszerzés dátumától egészen a tulajdonjog bejegyzésének igénylése napjáig építménybirtokosok; bizonyítják, hogy az ingatlant regisztrálták az agrárjegyzékben, illetve törlesztve vannak az adók és illetékek; az építményhez tartozó terület esetében nem volt megállapítva vagy újra megállapítva tulajdonjog.

Június 3-án kezdett el ismét dolgozni a megyei bizottság, és az első ülésén valamennyi, a helyi bizottságok által javasolt jóváhagyásra rábólintott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!