Bihar hírei

2019.11.07. 19:32

A legfőbb okok, amiért Klaus Iohannis elnökre kell szavaznunk

Klaus Iohannis első mandátuma alatt meggátolta, hogy a PSD teljesen foglyul ejtse az országot, és lefektette a „normális Románia” alapjait. Az elkövetkezendő öt évben Klaus Iohannis elnök, a PNL-vel karöltve, felépíti a „normális Romániát”.

Klaus Iohannis első mandátuma alatt meggátolta, hogy a PSD teljesen foglyul ejtse az országot, és lefektette a „normális Románia” alapjait. Az elkövetkezendő öt évben Klaus Iohannis elnök, a PNL-vel karöltve, felépíti a „normális Romániát”. Klaus Iohannisnak elegendő tapasztalata van, és tudja mit kell tennie egy államelnöknek azért, hogy hatékonyan képviselje a románok érdekeit. Az államfő az első mandátum alatt bebizonyította, hogy képes Romániát az egyenes úton tartani, még mostoha körülmények között is.

Rögtön a 2016-os választások után a PSD elkezdte a Románia elleni harcot, előkészítve a 13-as sürgősségi kormányrendeletet, amely által több, bűncselekményt elkövető személyt felmentettek, beleértve a hivatali visszaéléssel vádolt Liviu Dragneát. Klaus Iohannis a románokkal együtt megnyerte az első csatát. Az Alkotmányra hivatkozva, az államfő elment a kormányülésre, és a „két elefántról” beszélt, azt kérve, hogy a két jogszabály ne legyen gyakorlatba ültetve. A PSD egy másik ülésen elfogadta a rendeletet, eltitkolva, hogy ez is a napirendi pontok között szerepelt. Klaus Iohannis, több száz felháborodott román mellett utcára vonult, a PSD-kormány pedig hatályon kívül helyezte a 13-as rendeletet.

Egyéb csaták következtek: a PSD által minden fronton támadott korrupcióellenes törvényhozás megvédése, legyen szó az igazságügyi törvényekről, a Büntetőtörvénykönyvről, a Büntetőeljárási kódexről vagy a Nemzeti Integritási Ügynökség (ANI) törvényéről.

A bűnözők érdekében gátolt törvényhozás

Klaus Iohannis volt az az elnök, aki a legtöbbször élt alkotmányos jogával, hogy felügyelje egyes jogszabályok helyességét.

Klaus Iohannis elnök, ugyancsak alkotmányos jogával élve, kiírta a 2019. május 26-i referendumot, amely a korrupciós bűntetteket elkövetők amnesztiában való részesítésének betiltásáról, illetve az erre vonatkozó törvénymódosításról szólt, és arról, hogy a sürgősségi kormányrendeleteket ne csak a nép ügyvédje tudja megtámadni az alkotmánybíróságon. Több mint hatmillió román igennel válaszolt az elnök által feltett kérdésekre, és a PNL javaslatára a Parlament elutasította az amnesztiatörvényt, amelyet a PSD a szekrényében tartott.

Normális Románia

Az EP-választások és a referendum eredményei oda vezettek, hogy a PSD elvesztette képviselőházi többségét. A parlament elfogadta a Dăncilă-kormány ellen indított bizalmatlansági indítványt, Klaus Iohannis pedig miniszterelnökké nevezhette ki Ludovic Orbant, felavatva ezáltal a kormánnyal való partnerséget, egy „normális Románia” megteremtéséért.

Klaus Iohannis a határon túli románok jogaiért is harcol. Kérte a választási törvény megújítását, és elérte a külföldön élő románok szavazati jogának megkönnyítését, megszüntetve a szavazni kívánók hosszú sorát és azt a megaláztatást, aminek a kint élő román állampolgárok ki voltak téve a PSD-kormányok által. Az új törvény lehetővé teszi a postai úton történő szavazást, a szavazási program három napra történő meghosszabbítását, új szavazókörök létesítését, és a szavazatok leadási idejének kitolását arra az esetre, ha 21 óra után is sorban állnak az emberek.

Második mandátumában Klaus Iohannis tovább folytatja majd megkezdett munkáját, az első mandátum idején lefektetett alapokon. Ezúttal a PNL-kormánnyal kialakított partnerségben. Egy, a közigazgatás területén végzendő, kiterjedt ellenőrzési folyamat elengedhetetlen azért, hogy a közhivatalokba vetett bizalom újra felépüljön.

A korrupcióellenes harcnak folytatódnia kell. Fenntartjuk az igazságszolgáltatás függetlenségét, támogatjuk a felkészültség, a becsületesség, a feddhetetlenség elvárását a köztisztviselői állásban, áll Klaus Iohannis elnök programjában. Az igazságügyi törvények felülvizsgálata kötelező annak érdekében, hogy megszűnjenek az elmúlt három év káros beavatkozásai.

A normális Románia egy olyan ország, ahol a törvény betartása elsőbbséget élvez, és ahol az emberi méltóságot tiszteletben tartják. Egy olyan ország, ahol nem helyeznek szabadlábra idő előtt több tízezer bűnözőt, és ahol nem próbálják meg kiszabadítani a korrupciós bűncselekmények elkövetőit. Az új PNL-kormány prioritásai közé tartozik a kárpótlási fellebbezés törvényének visszavonása, amely lehetővé tette az idő előtti szabadlábra helyezést.

(Hirdetés: H300038)

Ezt a cikket a Nemzeti Liberális Párt megbízásából az Inform Media Press Kft. készítette, azonosító kódszám: 31190005.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!