Bihar hírei

2019.03.07. 12:49

Gazdatalálkozó Mihályfalván, a közös érdek jegyében

A jelenléti ív szerint ötvenen vettek részt a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének (RMGE) Bihar megyei szervezete által szervezett érmihályfalvi gazdagyűlésen kedden délután.

A jelenléti ív szerint ötvenen vettek részt a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének (RMGE) Bihar megyei szervezete által szervezett érmihályfalvi gazdagyűlésen kedden délután.

A Gödör rendezvényházban összegyűlteket ifj. Nagy László agrármérnök köszöntötte házigazdai minőségében, mint az RMGE Érmihályfalváról és környékéről gondoskodó falugazdásza. Néhány szóban beszélt az RMGE történetéről, bemutatta annak falugazdász programját, majd a szakmai találkozó célját úgy határozta meg, hogy annak révén „az érmelléki gazdák olyan hasznos információkhoz juthatnak, melyek szélesítik látókörüket, és akár előnyhöz is juthatnak a piaci versenyben, illetve ötleteket és megvalósítási javaslatokat kaphatnak az előttük álló kihívások sikeres megoldásához”. A találkozó konkrét témája a palántanevelés és a növényvédelem volt, ehhez igazodva előbb Hám Tibor, majd Ardelean Adriana, két ebben érdekelt cég képviselője tartott előadást, mint elhangzott: a közös érdekek (mármint a forgalmazók és a gazdák közös érdekeinek), a hatékonyság és a haszon jegyében.

Különböző módszerek

Az első előadás után köszöntötte az azt végighallgató Nyakó József polgármester a megjelenteket, mint mondta, máris csodás hozzáértésről győződött meg és további sikeres együttműködést, sok elégedett vásárlót és felvásárlót kívánt gazdáknak, forgalmazóknak egyaránt. Mindannyiuk bizalmába ajánlotta az RMGE falugazdász programját, a falugazdászokat, hozzátéve, hogy a maguk részéről azok bírják az önkormányzat támogatását. A találkozón jelen volt dr. Nagy Miklós, az RMGE megyei elnöke, aki szintén köszöntötte a megjelenteket, szólva a szóban forgó projektről, illetve az RMGE és az önkormányzatok közötti jó együttműködésről. Ugyanakkor, mint a Bioterra Egyesület országos elnöke, a biogazdálkodás országon belüli helyzetét is ismertette. Érdekes volt hallani, hogy míg előbbi két előadó a vegyszeres növényvédelem és -termesztés csínját-bínját részletezte, addig utóbbi éppen a vegyszermentes biogazdálkodás mellett kardoskodott. Az összejövetel végén, a jelenléti ív alapján tombola is volt, amin háti permetezőt, zöldségmagvetőgépet és egy kerti szerszámot sorsoltak ki a helyi gazdabolt felajánlásával. Távozás előtt svédasztal várta a résztvevőket, mely olyannyira bőséges volt, hogy meg is maradt belőle, a bontatlan hidegtálakat a Szent Ferenc Alapítványhoz tartozó helyi Iskolaházhoz szállították ki már a találkozó után.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!