Bihar hírei

2019.02.13. 15:00

Elkezdődhet a turisztikai út megépítése

Lezárult az „Erdélyi-szigethegység turisztikai út” hegyvidéki, összesen 56,2 kilométer hosszú két szakaszának felújítására, illetve megépítésére kiírt versenytárgyalás.

Lezárult az „Erdélyi-szigethegység turisztikai út” hegyvidéki, összesen 56,2 kilométer hosszú két szakaszának felújítására, illetve megépítésére kiírt versenytárgyalás.

 

A tendert, amely magában foglalta a tervezést és a kivitelezést, mindkét útszakasz esetében a Drumuri Orășenești Rt. nyerte meg partnerségben az MBS Group Kft.vel, az Aquacons Kft.-vel és a Dagostino Angelo Antonia Constructioni Kft.-vel. A munkálatokat a konzorcium 105,7 millió lejért vállalta el.

A részletek

A Belényes és Biharfüred közötti 43,3, illetve a Biharfüred és Jádremete (Remeți) közötti 12,9 kilométer hosszúságú szakaszokra kiírt versenytárgyalás eredményhirdetését követően jelenleg a fellebbezési időszak zajlik. Amennyiben nem lesznek óvások, a kivitelezési szerződést február 25-éig alá kell írni – jelentette be Ioan Mang, a Bihar Megyei Tanács alelnöke. Ismertette az egyéb műszaki és pénzügyi adatokat is, ezek között például azt, hogy a Belényest és Biharfüredet összekötő út újjáépítése 84 millió lejbe kerül, míg a rövidebb, Biharfüred és Jádremete közötti szakasz teljes elkészítését 21,6 millió lejért vállalta a nyertes pályázó. A szerződés aláírásától számítva a kivitelezőnek 6 hónap áll rendelkezésére a műszaki tervek elkészítésére, és további 36 hónap a kivitelezésre.

Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke hangsúlyozta, ez az eddigi legnagyobb ilyen típusú beruházása a megyei önkormányzatnak, amelyre az Északnyugati Régió Fejlesztési Ügynökségtől nyerték el a finanszírozást. Az Erdélyi-szigethegység turisztikai útvonal Belényestől Jádremetéig, Biharfüreden át, majd a Jád-völgyi víztározó mentén haladva kiemelt turisztikai régiókat érint. Időközben elkezdődött a víztározó völgyzáró gátjának rehabilitációja is, amiről Pásztor Sándor elmondta, igyekeztek összehangolni ezt a munkálatot az útépítéssel. Ahol lehet majd a kivitelezés párhuzamosan zajlik és ugyanarra az időszakra tervezik az átadást, teljesen új lehetőségeket kínálva a jelentős turisztikai potenciállal rendelkező vidéknek. Az Erdélyi-szigethegység turisztikai útvonal rehabilitációjának harmadik szakasza lesz a Jádremete és a Dregán völgye, illetve a Bihar–Kolozs megyehatár közötti szakaszának megépítése.

Pásztor Sándor kiemelte: „A most elinduló mintegy 106 millió lej értékű infrastrukturális beruházással a térség turisztikai és gazdasági erejét növeljük. Nagyon sok turista látogat ide, és várhatóan még többen érkeznek majd, ha az utat teljesen modernizáljuk. Magyarországról szintén sokan érkeznek a Bihar-hegységbe, jelentős részük Nagyszalontánál lép be az országba és Tenke, majd Belényes érintésével érkezik meg a hegyvidékre.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!