Bihar hírei

2019.01.10. 08:49

Megszűnt, de újraindulhat a vasúti személyszállítás

December 31-től megszűnt a vasúti közlekedés a Székelyhíd–Margitta–Sarmaság szakaszon. Megpróbáltunk utánajárni az okoknak, illetve kideríteni, hogy mi is lesz a továbbiakban. Mint kiderült, a helyzet meglehetősen bonyolult, de talán nem reménytelen.

December 31-től megszűnt a vasúti közlekedés a Székelyhíd–Margitta–Sarmaság szakaszon. Megpróbáltunk utánajárni az okoknak, illetve kideríteni, hogy mi is lesz a továbbiakban. Mint kiderült, a helyzet meglehetősen bonyolult, de talán nem reménytelen.

„Egy olvasó” aláírással érkezett elektronikus levél szerkesztőségünkbe még december közepén, melyben arra kérnek, nézzünk utána annak, mi lesz a sorsa a Székelyhíd–Margitta–Sarmaság vonalon zajló vasúti személyszállításnak. Idézet a levélből: „Ezt a vasúti ágat, amely összeköti Nagyváradot, Székelyhidat, Margittát Sarmasággal, már évek óta tönkre akarják tenni, hogy ne közlekedjen senki vonattal, persze egy autóbuszos cég (melyet olvasónk meg is nevezett) legnagyobb örömére. Nem elég, hogy nem modernizálták a vágányokat, melyeken a 40–60 km/órás sebesség a maximum, még jól megritkították a Margitta–Székelyhíd vonalat, és úgy időzítették, hogy főleg hétvégén ne lehessen közlekedni vele.” Olvasónk azt is hozzátette, hogy a személyszállítással foglalkozó vasúti cég internetes oldalán úgy szerepel, hogy december 31-től megszűnik a szolgáltatás az említett vonalon. Ez meg is történt: az új év elején egy másik olvasónk Facebook-üzenetben arról tájékoztatott, hogy „Margitta vasút nélkül maradt”. Olvasónk fotót is mellékelt a szolgáltató, az Interregional Călători által kitett közleményről, mely szerint 2019. január 1-től megszüntetik a szóban forgó járatot.

A helyzet bonyolult

Az ügyben még decemberben írásbeli kérdést intéztünk a CFR-hez, melyre másnap meg is jött a válasz, miszerint nem a megfelelő ajtón kopogtunk és kaptunk egy újabb elérhetőséget. Utóbbin megismételtük a próbálkozást, ám választ sem az ünnepek előtt, sem a két ünnep között, sem azóta nem kaptunk. Amint a továbbiakból ki fog tűnni, talán nem véletlenül, mint ahogy az sem lesz véletlen, ha az alábbi információk látszólag részben ellentmondásban vannak. Információkat ugyanis „kerülőúton” szereztünk ezek után, magukat megnevezni nem akaró, de az ügyre némi rálátással rendelkezőktől. Mindkét forrásunk szerint tény, hogy a tavalyi év végével valóban megszűnt a személyszállítás ezen a vasúti szakaszon. Egyikük elmondta: a CFR személyszállítási részlege 49%-ban állami, 51%-ban magánkézben van, a többség a nem nyereséges üzemeltetés beszüntetését pártolta. Mindeközben az infrastruktúrát fenntartják, de ez az állapot nemcsak ezen a szakaszon, de például a szomszéd megyében, a Szatmár–Bikszád útvonalon és előállt, nem mintha ez a vonat nélkül maradt utasoknak vigaszt jelentene. Másik forrásunk már úgy fogalmazott, hogy semmilyen forgalom nincs a Székelyhíd–Sarmaság szakaszon, vagyis sem személy, sem tehervagonok nem közlekednek. Szerinte ez azért van, mert lejárt a szerződése annak a magáncégnek, mely a szolgáltatást végezte. Úgy tudja, hogy ahogyan annak idejét a szolgáltatás „kiadása”, most annak „visszavétele” is a személyzet teljes váltásával történik, vagyis, amikor jött az új szolgáltató, hozta a saját embereit, most pedig, amikor újra a CFR-hez kerül, ez kell személyi állományt toborozzon és ez van folyamatban most. Utóbbi azt is jelenti egyben forrásunk szerint, hogy a forgalom előbb-utóbb újraindul a korábbi menetrend szerint, délelőtt és délután oda-vissza egy-egy szerelvénnyel. Hogy mikor, azt nem tudni. Mindkét információforrásunk hangsúlyozta azonban, hogy „a helyzet bonyolult” és „hivatalosan nincs senkinek tudomása semmiről, nem mondanak semmit, ezért nem meglepő, ha a sajtó érdeklődésére sem reagáltak”.

Jó hír az ingázóknak

A Bihari Napló margittai munkatársa, Szőke Ferenc is foglalkozott a témával. Tudósítása szerint a Nagyvárad–Székelyhíd–Margitta–Szilágysomlyó–Sarmaság útvonal valamelyik szakaszán vonattal ingázó, vagy utazni vágyó embereket „lórugásszerűen” érte a hír, hogy ezen a vonalon január elsejétől az Interregional Călători megszüntette személyszállító járatait. A legtöbb utas a váróterem ajtajára kifüggesztett közleményből értesült a kellemetlen hírről. Információval, magyarázattal senki nem szolgált, csak a puszta tényt közölték. Nagyon sokan jogosan felháborodtak, de úgy nézett ki, nincs megoldás. Margittáról a járattal naponta átlagban 100 fő utazott, közülük a legtöbb ingázó munkás, vagy diák volt. Berettyószéplakról is sok diákot érintett, de a legrosszabbul az 50 Bályok községi tanuló járt, akiknek a busszal való ingázás négyszer annyiba kerül, mint a vonatozás. A települések vezetői elfogadhatatlan intézkedésnek tartották a járat megszüntetését. Valószínűleg a Román Államvasutak (CFR) illetékesei is belátták ezt, és keresik a megoldást. Január 9-én reggel ugyanis Margitta város állomásfőnöke, Farcaş Felician azt az értesítést kapta, hogy az Interregional Călători kivonulása után ők indítanak menetrendszerű járatot legkésőbb január 14-ei kezdettel. A pontos menetrendet és útvonalat még nem döntötték el, de a napokban ez megtörténik. Az állomásfőnökök tájékoztatása szerint várják az erre vonatkozó írásos határozatokat. A menetrendet természetesen közölni fogjuk olvasóinkkal.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!