Bihar hírei

2018.11.12. 10:46

Választmányi gyűlést tartott a megyei RMDSZ

Péntek délután a nagyváradi városháza dísztermében megyei területi választmányi gyűlést tartott az RMDSZ Bihar megyei szervezete. Cseke Attila szenátor, megyei elnök politikai tájékoztatójával kezdődött, majd Szabó Ödön ügyvezető elnök is felszólalt.

Péntek délután a nagyváradi városháza dísztermében megyei területi választmányi gyűlést tartott az RMDSZ Bihar megyei szervezete. Cseke Attila szenátor, megyei elnök politikai tájékoztatójával kezdődött, majd Szabó Ödön ügyvezető elnök is felszólalt.

Politikai tájékoztatójában arról beszélt Cseke Attila szenátor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének az elnöke: országos szinten folyamatos hatalmi harc zajlik a kormányzásért a koalíció pártjai és az ellenzék közt, illetve az államfő is általában megnyilvánul e téren. Ez nem tesz jót Románia belső működésének, és külső megítélésének se, és különösen amiatt aggasztó, hogy 2019. január 1-től az EU elnöki tisztségét fogja betölteni féléven keresztül, ezért inkább jobb lenne, ha valamennyi szereplő, az állami intézmények és hatalmi ágak mindegyike a széthúzás és marakodás helyett egy irányba húzná a szekeret.

Meglátásában a Megyei Tanácsnál, bár folyamatos támadásoknak van kitéve, Pásztor Sándor továbbra is jól és eredményesen vezeti a megyét, ami feljogosítja őt arra, hogy a következő ciklusban is ott legyen a helye. Most a legfontosabb feladat a jövő évi országos költségvetés, amit kértek az az, hogy a jövedelemadó száz százalékban a megyei és a helyi önkormányzatoknál maradjon. A koalíció elfogadta ezt az elvet, az egyeztetés a szakmai és technikai háttérről folyik, a leosztások mikéntjéről és a kiegyenlítési arányról.

Nagyváradon szerinte sok esetben agresszív, a magyar közösséget, ennek szellemiségét negatívan érintő reurbanizáció zajlik, mobilitás címszóval. Ugyanakkor a polgármester több olyan beruházást jelentett be, melyekkel néhány évvel ezelőtt az RMDSZ rukkolt elő, mint például a Nagyvásártéri körforgalom aluljáróval való tehermentesítése, az egyetemi kampusz ötlete, vagy egy új, 5000 férőhelyes sportcsarnok építése, annak idején viszont azzal vádolták a Szövetséget, hogy ezek megvalósíthatatlan vágyálmok.

A jövő évi európai parlamenti választások fontosságára is felhívta a figyelmet a honatya, úgy fogalmazva: mindenképpen el kell menni szavazni, mert a helyeket úgyis kiosztják, függetlenül attól, hogy lesznek-e az EP-ben, vagy sem RMDSZ-sek, ha viszont nem, akkor nélkülünk fognak döntéseket hozni. Végül azt is jelezte, hogy fel kell készülniük a jövő február 22-23-án Kolozsváron megrendezendő soron következő RMDSZ-kongresszusra is.

Bolojan hangja

Az ügyvezető elnökség elmúlt időszakbeli leglényegesebb megvalósításának az ifjúsági központ Sas-palotabeli felavatását nevezte Szabó Ödön parlamenti képviselő, megyei ügyvezető elnök. Azt mondta: ennek sikerét támasztja alá az is, hogy egyeseknek máris szemet szúrt, úgy látszik, zavarja őket. Hivatalos levelet kapott ugyanis Ilie Bolojan polgármestertől, hogy mire használja az RMDSZ a rendelkezésre álló teret, még szerencse, hogy nem kéri a névsort, hogy kiket enged be az RMDSZ az irodájába. Azokat viszont, akik letörték a magyar zászlót, máig se sikerült a hatóságnak megtalálnia, noha agyon van kamerázva a környék- tette hozzá.

A politikus szerint a sajtóban tévesen jelent meg, hogy egyhangúlag el lett utasítva az RMDSZ-nek, a történelmi egyházaknak és az RMPSZ-nek a Zsigmond király Általános Iskola létesítésére vonatkozó kezdeményezése, hiszen a magyar pedagógusok, igazgatótanácsi tagok, aligazgatók támogatták az ötletet. Az EMNP viszont szembement az önálló magyar intézményszervezés gondolatával, és „a szakmaiatlanság csúcsaként” azzal állt elő, hogy vegyes iskolában létesüljenek magyar osztályok Várad-Szőllősön. Ezután azt közölte Szabó Ödön: az elmúlt időszakban tartózkodott attól, hogy bírálja az EMNP-seket, de annyit hazudnak folyamatosan, hogy most már reagálnia kell. Mégis kit képvisel Zatykó Gyula?- kérdezte, akire „a kutya se szavazott, mert nem bízik meg benne a magyar közösség”, hanem egy román ember kiválasztotta, és a magyarság elleni eszközként használja. Úgy fogalmazott: az állításával ellentétben, „Zatykó nem a magyarok hangja Bolojan mellett, hanem Bolojan hangja a magyarok közt.” Idézte az EMNP-s politikus azon facebookos bejegyzését, miszerint „szembe kellene néznünk végre azzal a ténnyel, és el kell fogadnunk, hogy a várost 75 százalékban románok lakják, igényeinket pedig összhangba kellene hozni a 25 százalék realitásával.”, mellyel kapcsolatban Szabó Ödön megjegyezte: az EMNP szerint tehát meg kellene elégedjünk ennyivel, és ne zavarjon minket semmi? Egy régebbi tudósításból idézve azt is mondta Szabó Ödön: most miért nem háborog az EMNP amiatt, hogy végül nem a Szent László szobra lesz a főtéren, hanem az egyesülésben nagy szerepet játszó Ferdinánd román királyé, „láncolja oda magát Zatykó Gyula tiltakozásként Ilie Bolojan asztalának lábához?”. Azt is kijelentette az ügyvezető elnök: az EMNP azért se tett semmit, hogy legyen fűtés az Ady líceumban, ahol végül az RMDSZ-nek betudhatóan lett meleg, és Moldován Gellért, az EMNP váradi elnöke, aki ott dolgozik, „az RMDSZ-nek köszönheti, hogy nem fázik, nem a párttársának, Zatykó Gyulának”.

Pragmatikusan

A hozzászólások rendjén Biró Rozália parlamenti képviselő az állandó helytállás szükségességét nyomatékosította. Szabó József megyemenedzser egy újságcikkből idézve úgy fogalmazott: Csomortányi Istvánnak, az EMNP Bihar megyei elnökének „kivételesen volt egy őszinte pillanata”, amikor egy közelmúltbeli sajtótájékoztatón bevallotta, hogy „az EMNP pragmatikusan nem áll ellent a Váradot kétharmaddal vezető politikai erőnek, hanem ezzel együttműködve akar a magyar közösség számára eredményeket elérni”.

A választmányi ülésen elhangzott az is, hogy november 9-25. között lehet jelentkezni kongresszusi küldöttnek, egy jelentkezési lapot kell letegyenek az RMDSZ Sas-palotabeli titkárságán azok, akik nem eleve, hivatalból delegáltak.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!