Bihar hírei

2018.11.14. 10:56

Sertéspestis: újabb települések

Két újabb Bihar megyei településről jelentette az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) az afrikai sertéspestis jelenlétét. A fertőzésgyanús állatokat már el is pusztították.

Két újabb Bihar megyei településről jelentette az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) az afrikai sertéspestis jelenlétét. A fertőzésgyanús állatokat már el is pusztították.

Szalacs és Hagymádfalva (Spinuș). Ez a két újabb település, ahol megjelent (és remélhetőleg már meg is szűnt azóta) az afrikai sertéspestis. Az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) vezetője, Remus Moțoc sajtóérdeklődésre kedden erősítette meg az információkat. Hozzátette, hogy megtették a megfelelő intézkedéseket, ami azt jelenti, hogy az illető gazdaságokból eltávolították a fertőzött állatokat, de mint fogalmazott: nem tud további részleteket. Ha az igazgató nem tudott, akkor érdeklődtünk mi, és kiderült (amivel nem mondunk újdonságot): a hatóság nincs éppen a toppon a közvélemény tájékoztatását illetően. Horváth Béla szalacsi polgármester a település közösségi oldalán már elmúlt csütörtökön közzétette: „afrikai sertéspestis gyanújával vitt be két disznóból vett mintát elemezni a DSVSA két udvarból is, Szalacsról. Megkérjük a lakosságot, hogy fertőtlenítsenek azokon a portákon, ahol disznókat tartanak (…)” A polgármester kérdésünkre elmondta: végül egy gazdaságban egy állatról mondták ki, hogy beteg, és már másnap el is pusztították azzal a két sertéssel együtt, melyekkel az ólján osztozott. Ez tehát még az elmúlt szerdán és csütörtökön történt.

Visszatérve a DSVSA vezetőjének nyilatkozatára, elárulta, hogy a korábbi érseléndi és szalárdi megbetegedések gyanúja beigazolódott (ahogyan arról beszámoltunk, a beteg állatokat már annak idején elpusztították). Remus Moțoc ígéretet tett arra, hogy a napokban sajtónyilatkozatot fognak közzétenni a témában.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!