Bihar hírei

2018.11.16. 11:17

Megbeszélés a földterületek tulajdonjogának rendezéséről

A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete (RMGE) és az RMDSZ Bihar megyei szervezete közösen tartott tegnap magyar polgármester-találkozót Székelyhídon. A legfontosabb téma a belterületek és a mezőgazdasági telkek tulajdonviszony-rendezése volt.

A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete (RMGE) és az RMDSZ Bihar megyei szervezete közösen tartott tegnap magyar polgármester-találkozót Székelyhídon. A legfontosabb téma a belterületek és a mezőgazdasági telkek tulajdonviszony-rendezése volt.

Az RMDSZ színeiben megválasztott elöljárók ez alkalommal a beltelkek és egyéb, főleg mezőgazdasági területek tulajdonjogi rendezésének lehetőségeit vitatták meg. A találkozóra ezúttal meghívták az RMDSZ két parlamenti szakpolitikusát, Császár Károly Maros megyei szenátort és Tánczos Barnát, a Szövetség Hargita megyei szenátorát, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium volt államtitkárát. Császár Károly Maros megyei szenátor az RMDSZ által kezdeményezett, kidolgozott és immár törvény formájában visszaköszönő módosításokra hívta fel a figyelmet, amelyek lehetővé teszik az eddig rendezetlen tulajdonviszonyok megoldását. Tánczos Barna arra hívta fel a figyelmet, hogy bár látszólag apró törvénymódosításokról van szó, valójában azokat az áldatlan állapotokat igyekeznek ezáltal rendezni, amelyek korábban az állami intézmények, hivatalok, illetve a nem megfelelő földtörvények miatt keletkezett sorozatos mulasztásai miatt előálltak. Cseke Attila Bihar megyei RMDSZ-elnök ismertette, két olyan törvénymódosítáról van szó, amelyek kifejezetten az RMDSZ-hez köthetők, és azért születtek meg, hogy végre megoldódhassanak azok a telek- és tulajdonjogi problémák, amelyeket immár évtizedek óta görgetnek maguk előtt a gazdák és az önkormányzatok egyaránt. „Az RDMSZ számára nagyon fontos az, hogy a földterületeknek a tulajdonjogát akár huszonnyolc év elteltével is igyekezzünk rendezni. Az elmúlt közel három évtizedben több olyan törvény is hatályba lépett, amely a földtulajdon és a visszaszolgáltatás problémakörét hivatott rendezni, azonban ezeknek a minőségével, mint láttuk és tapasztaltuk, nagy problémák voltak. A rossz törvények miatt nagyon sok helyen visszás helyzetek alakultak ki. Az idei módosításokig nem lehetett rendezni azokat a helyzeteket, amikor is úgynevezett zsebszerződésekkel eladták a földeket úgy, hogy azok még nem voltak betelekkönyvezve, több mint tíz-húsz éve azokat más birtokolja, hiszen az eladás az megtörtént, csak annak a jogi formája nem volt megfelelő” – magyarázza Cseke Attila. A szenátor hangsúlyozta, „ezeket a tulajdonlási viszonyokat rendezni kell, hiszen egy közösség nem fejlődhet úgy, hogy a tulajdonjogi viszonyok nincsenek rendben”. „Az RMDSZ-nek az volt az egyik legfőbb feladata az elmúlt időszakban, és a polgármesterek és közösségi vezetők részéről is nagyon komolyan felmerült az az igény, hogy ezt valamiféleképpen mozdítsuk ki a holtpontról és próbáljunk rá megoldást keresni. Az RMDSZ komolyan vette a feladatot és így született még két kezdeményezés, mindkettőből törvény lett és ma már érvényben vannak. Az egyik a beltelkek, illetve a belterületen lévő házakhoz tartozó területek telekkönyvezésének lehetőségét jelenti, a másik a mezőgazdasági területek tulajdonjogi rendezésére ad lehetőséget” – hangsúlyozta Cseke Attila szenátor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke.

Határidő

Tánczos Barna szenátor, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium volt államtitkára az emelte ki, hogy „a 231-es törvény alkalmazása, annak ellenére, hogy még elég homályos, egy nagyon fontos határidőt tartalmas: december 4-éig be kell nyújtani azokat a kéréseket, amelyekkel elérhetik a területtulajdonosok azt, hogy a beltelkeket, az udvart, a ház körülötti területet jogilag tisztázzák. Ezért is voltunk itt, hogy a polgármesterekkel megbeszéljük a teendőket.” „A másik nagyon fontos dolog, amiről szó esett, az a kataszteri törvények alkalmazása. Ezt a törvényt az RMDSZ hozzájárulásával ugyancsak a nyáron sikerült módosítani, és lehetővé teszi birtoklási és/vagy használati jognak a bejegyzését a telekkönyvbe olyan esetekben is, amikor nem tiszta az, hogy ki a tulajdonos, ellenben azokban az esetekben is lehetséges bejegyezni a tulajdonost, ha a területet valamikor a ’90-es vagy a 2000-es években visszaszolgáltatták, és utólag az gazdát cserélt zsebszerződéssel. Ezt a használati jogot, amennyiben nem óvja meg senki, tulajdonjoggá lehet alakítani” – magyarázta Tánczos Barna szenátor.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!