Bihar hírei

2018.10.17. 14:15

Települések kataszterezése

Az Országos Kataszteri és Földmérő Hivatal (ANCPI) tenderpályázatot hirdetett 660 település, köztük az első 194 község kataszteri munkálatainak elvégzésére uniós forrásokból.

Az Országos Kataszteri és Földmérő Hivatal (ANCPI) tenderpályázatot hirdetett 660 település, köztük az első 194 község kataszteri munkálatainak elvégzésére uniós forrásokból.

 

A versenytárgyalás 36 parcellára vonatkozik, és parcellánkénti keretmegállapodásokkal fog végződni, 24 hónapos időszakra. Az akció becsült költségvetése meghaladja a 200 millió lejt. A hirdetést nem csupán a romániai elektronikus közbeszerzések honlapján (SEAP) posztolták, hanem az Európai Unió Hivatalos Értesítőjén is, ami azt jelenti, hogy külföldi topográfusok is pályázhatnak, a határidő 2018. november 19-e.

Az ANCPI azt tervezi, hogy európai uniós támogatással 660 helység kataszterezése valósuljon meg, vagyis 5,7 millió hektáré. A projekt teljes költségvetése 313 millió euró, melyből 266 millió euró uniós finanszírozás, 47 millió euró pedig a hazai költségvetésből való hozzájárulás. A munkálatok befejezésének céldátuma 2023.

Biharban is

A szerencsés 660 település főleg annak alapján lett kiválasztva, hogy célpontját képezi-e szállítási vagy infrastrukturális fejlesztéseknek, illetve mennyire sérülékeny szociálisan a tulajdonhoz való informális hozzáférés szempontjából. Bihar megyében a kiszemelt községek: Vámosláz, Bályok, Szalárd, Érábrány, Tóti, Alsótótfalu és Bihar. Amúgy az idén a legtöbb földterületet Temes, Bihar, Dolj, Tulcea és Brăila megyékben mérték fel. Bihar megyében több mint 37 ezer ingatlant regisztráltak telekkönyvbe, 35 ezer hektárt.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!