Bihar hírei

2018.09.13. 10:59

Szennyez a élesdi köztisztasági vállalat...

Példátlan nagyságú illegális szeméttelepet hozott létre az élesdi köztisztasági vállalat, hogy így nyerészkedjen – értesültünk. Nem vitték el a feldolgozóba a hulladékot, védett területen lerakták. Megint.

Példátlan nagyságú illegális szeméttelepet hozott létre az élesdi köztisztasági vállalat, hogy így nyerészkedjen – értesültünk. Nem vitték el a feldolgozóba a hulladékot, védett területen lerakták. Megint.

Visszaeső környezetszennyezőként óriási és dupla bírságot kapott a megyebeli egyik köztisztasági vállalat, miután ezúttal azon érték, hogy egy nagy és egy kisebb illegális szemétlerakót létesített magának - mégpedig környezetvédelmi területen -, és oda hordta a hulladékot, hogy ne kelljen a nagyváradi Eco Bihor telepéig elfuvaroznia a szállítmányokat, és az itteni lerakási illetéket is megspórolja. Vagyis a köztisztasági vállalat az összegyűjtött szemetet egyszerűen kidobja, a természetben, teljesen törvénytelen módon. Minderről a megyei Környezetvédelmi Őrségtől értesültünk. Ennek vezetője, Mihai Togor tegnap sajtótájékoztatót tartott az ügyről, ahol kérdéseinkre elmondta: több állampolgári bejelentést kaptak, ennek nyomán mentek ki az élesdi Salubri vállalathoz. Így göngyölítették fel az ügyet – amely már nem az első súlyos törvényszegés és szennyezés, amit a Salubri elkövet.

A végtelenségig...

A Környezetvédelmi Őrség emberei megtalálták a mostani két illegális lerakóhelyet: a vállalat egy magánszemély nevére bejegyzett járművel hordatta a már előválogatott, összezúzott, tömörített hulladékot a Sólyomkővár melletti, valamint a Cécke melletti két helyre – ezek ráadásul a Natura 2000 környezetvédelmi területei. „A Sólyomkővár határában lévő telep soha nem látott nagyságú illegális lerakó. 150 köbméter hulladékot dobtak ki oda, 2500 négyzetméteres területet szennyezve” - mondta Mihai Togor. A másik lerakó 500 négyzetméteres, és a felfedezéséig 50 köbméter hulladékot dobatott ki oda a Salubri vállalat. Most arra kötelezték, hogy szeptember 17-ig tisztítsa meg mindkét területet. Kétszer 100.000 lejes bírságot is kapott a cég. Amelyik vállalkozást már 2017-ben is büntették hasonlóért, akkor 40.000 lejre. A mostani illegális szállítmányokat egy magánszemély nevére bejegyzett járművel bonyolították, az illető 2000-4000 lej közötti pénzbüntetést kaphat.

Egyébként az előválogatás és a tömörítés után az összes ilyen hulladékot a megye újrahasznosítással is foglalkozó telepére, a Váradi hulladéklerakónál működő Eco Bihorhoz kell hozni. A Környezetvédelmi Őrség vezetője azt mondja, „dokumentumok kísérik a szállítmányokat, minden kötelezően le van papírozva, azaz az induláskor mért és a leadott mennyiségnek egyeznie kell - nem is értem, hogyan képzelik egyes cégek, hogy egyszerű számítás után nem jövünk rá, ha valahol máshol megszabadulnak a mennyiség egy részétől”.

Az élesdi Salubri vállalat egyébként Élesden kívül összesen még 9 településen látja el a hulladékgyűjtési munkát, a megyén kívül is, például Bánffyhunyadon is. Az összes településről begyűjtött újrahasznosítható hulladékot a váradi Eco Bihor telepre kell(ene) szállítania e cégnek is. A Salubrit eddig 13 esetben érték illegális szállítmányok illegális lerakásán. Togor hozzátette: a cég már a Környezetvédelmi Őrség előző ellenőrzései során elrendelt intézkedéseket sem ültette gyakorlatba. Sőt, már 2007-ben is létesített egy illegális lerakót, akkor Élesden. Az a mostaniaknál kisebb volt.

Megkérdeztük Togortól, meddig szennyezhet egy ilyen cég, hányszor sérthet törvényt, mielőtt bezáratják. A válasz: „Akárhányszor. Bezáratni ugyanis nem lehet, hacsak nem veszélyes hulladékokkal művel ilyesmit. Ha viszont veszélyes hulladékkal járnának el így, az már büntetőjogi eljárást is maga után vonna. És nem azzal műveli a jelen esetben sem. A végtelenségig csinálhatja, és mi a végtelenségig büntethetjük. Igaz, hogy viszont két-három ekkora bírság azért már kezd meglátszani egy-egy ilyen vállalkozás gazdálkodásában. ”

Ellenőrzések

A Környezetvédelmi Őrség első embere azt mondja, nem csak előre elrendelt, hanem véletlenszerű ellenőrzéseket is szoktak végezni, és más hulladékgazdálkodási cégtől ilyen visszaélést Biharban még nem lepleztek le.

A Salubri az élesdi önkormányzat cége. Felmerül tehát a kérdés, hogy az önkormányzat vezetőinek tudtával, esetleg beleegyezésével, netán cinkosságával zajlik-e a az ismétlődő törvénysértés és az ennék révén űzött nyerészkedés. Togor azonban erre a kérdésre azt mondta: „Mi ezt nyilván nem vizsgálhatjuk. Nem tudom. Azt viszont tudom, hogy a Salubrinak van vezetősége, és az mindenképp felelős azért, ami zajlik”.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!