Bihar hírei

2018.09.06. 12:36

Német katonai hagyományőrzők vendégeskedtek Diószegen

Villámcsapás sem tudta megakadályozni a bajorországi katonai hagyományőrzőket, hogy kedden délelőtt megérkezzenek Diószegre, egy napos látogatásra, a huszár hagyományőrzők meghívására.

Villámcsapás sem tudta megakadályozni a bajorországi katonai hagyományőrzőket, hogy kedden délelőtt megérkezzenek Diószegre, egy napos látogatásra, a huszár hagyományőrzők meghívására.

Kedden délelőtt a várthoz képest egy órányi késéssel érkeztek meg a németországi, pontosabban a bajorországi Kürnachból és Karbachból útra kelt vendégek - katonai hagyományőrzők és "civilek" - Bihardiószegre. Mint megtudtuk, a késés oka nem mindennapi esemény volt: hétfőről keddre virradó éjszaka, olyan 2 óra táján villámcsapás érte az M3-as autópályán, a miskolci letérő közelében autóbuszukat. Nem sérült meg senki, ám a jármű villamossági hálózata tönkrement, egy magyarországi busz hozta aztán tovább a küldöttséget, melynek elég volt kiheverni a megpróbáltatást a kicsit hosszúra nyúlt éjszaka alatt. Mikor aztán megérkeztek a református templom melletti parkolóba, ott nem csak a helyi, szentjobbi és tököli hagyományőrző huszárok várták őket, hanem szemerkélő eső is. Utóbbi azonban nem akadályozta meg az egyenruhásokat, hogy közösen alakzatba fejlődjenek, majd a kísérőkkel együtt a római katolikus templomhoz meneteljenek. Ott ünnepi szentmisén vehettek részt, melyet Szűcs Attila plébános németül celebrált, illetve a rövid szentbeszédet összefoglalta magyarul is, illetve az imádságok és énekek is magyarul (is) felhangzottak. A tisztelendő megáldotta azt az emléktáblát is, melyet a vendégek és vendéglátók együtt állítottak a közeli Zichy kastély főbejárata mögötti előtérben. Ott folytatódott ugyanis az ünnepség, mely közben Benedek Tamástól, a diószegi hagyományőrzők egyikétől, a "németországi kapcsolat" kulcsemberétől megtudtuk: négy évvel korábban Simonyi József óbester-emléktáblát, egy éve pedig kopjafát avattak Bajorországban, ottani látogatásaikkor, vendégeik pedig most először viszonozzák ezeket a látogatásokat. A most elhelyezett emléktábla szövege (magyarul, románul és németül): "Azok emlékére, akik háború, erőszak, üldöztetés és száműzetés áldozataivá lettek."

Elismerés

Az avató alkalmával Mados Attila diószegi polgármester is köszöntötte a vendégeket, köszönetet mondva nekik a hosszú át vállalásáért, a huszároknak a szervezésért, majd bemutatta a községet. Válaszában Thomas Eberth, Kürnach polgármestere a barátság erősítésére alkalmas különleges napnak nevezte a keddit, hangsúlyozva egymás megismerésének fontosságát, hozzátéve, hogy mindannyiunk biztos jövőjének záloga a demokrácia és a béke. A katonai hagyományőrzők képviselője is rövid beszédet mondott, majd a már említett kapcsolat építésének és életben tartásának elismeréséül érdemkereszttel tüntette ki Benedek Tamást. Mindezek után meg is koszorúzták az időközben a falra felkerült emléktáblát, miközben a német és a magyar himnusz is felhangzott. A továbbiakban a kastély kertjében elültettek egy úgynevezett barátságfát, majd megkoszorúzták Simonyi óbesternek a római katolikus plébánia falán, illetve Széchenyi Istvánnak a mai Polgármesteri Hivatal falán lévő emléktábláját. Az ünnepi pillanatokat kihasználva Mados Attila és Thomas Eberth elviekben megállapodtak arról, hogy a hagyományőrzők által kitaposott úton tovább haladva települési szintre emelik a kapcsolataikat, beleértve a kulturális, sport és gazdasági szálakat is. A németországi vendégek csupán egy napra érkeztek, ez alatt megtapasztalhatták az érmelléki vendégszeretetet, amibe beletartozott a diószegi borospincék rejtelmeinek felfedezése is.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!