Bihar hírei

2018.09.11. 14:28

Megérett a szőlő, szüreti mulatság volt Pályiban

Hegyközpályi dombos szőlőskertjeiben megkezdődött a szüret, amit régi hagyomány szerint szüreti mulatsággal ünnepelnek meg a pályiak. A helyszín a szőlővel feldíszített kultúrotthon volt, a szervezést és lebonyolítást a szülők és a Polgármesteri Hivatal vállalta.

Hegyközpályi dombos szőlőskertjeiben megkezdődött a szüret, amit régi hagyomány szerint szüreti mulatsággal ünnepelnek meg a pályiak. A helyszín a szőlővel feldíszített kultúrotthon volt, a szervezést és lebonyolítást a szülők és a Polgármesteri Hivatal vállalta.

A meleg, kora őszi időjárás kedvezett a hét végén Hegyközpályiban megrendezett szüreti mulatság résztvevőinek. Most is, mint minden alkalommal, a református templomban délelőtt hálaadó istentiszteleten köszönték meg Isten bőkezűségét és adtak hálát a szőlőtermésért. "Nekünk ma hálát kell adnunk az Úrnak, hogy van szüret, hogy itt vannak a fiatalok és szüleik, akik tovább viszik őseink, faluközösségünk hagyományait, hiszen az Isten mindent megad nekünk. Ne feledjük: a hálaadás egy olyan dolog, amely az ember egész bensőjét megmozgatja”, magyarázta Köteles László lelkipásztor. A déli harangszó múltával a népviseletbe felöltözött lányok és fiúk először a templomtéren mutatták meg tánctudásukat, majd öt szépen feldíszített lovaskocsival elindultak a környező falvakba hívogatni, elől két lovas legény, Izsáki Gyula és falunapokról jól ismert énekes-harmonikás Rappert Edwárd haladt. Ez alkalommal is elkísérték őket a szülők, gépkocsikkal biztosítva a biztonságos átvonulást egyik településről a másikba. A tizenegy párból álló tánccsoportot Imre Julianna óvónő már gyakorlott hozzáértéssel készítette fel, a tánchoz és a mulatsághoz a zenét a Desszert zenekar szolgáltatta. Minden településen örömmel és nagy odafigyeléssel fogatták a hívogatókat, hiszen süteménnyel, pizzával, üdítővel kínálták őket, de előkerült a tavalyi bor is. A délutáni órákban kora őszi zápor zavarta meg a hívogatást, de előkerültek az esernyők. Az elfáradt táncosokat a fáradhatatlan szülők meleg ételekkel várták.

Hálásak lehetünk

Az esti mulatság helyszíne a szőlővel feldíszített kultúrotthon volt, a szervezést és lebonyolítást a szülők és a Polgármesteri Hivatal vállalta magára. A mulatság fénypontja az éjféli szüreti tánc volt, amelyet több száz jelenlévő tapsolt meg, és tapsolt vissza. Jelen voltak a község elöljárói is, a résztvevőket elsőként Somogyi Lajos körzeti RMDSZ elnök köszöntötte Biró Rozália képviselő és Szebeni Sándor polgármester jelenlétében. „Hálásak lehetünk, hogy ezen a szép helyen születtünk. Azért szép hely ez számunkra, mert itt van a múltunk, jelenünk és itt lesz a jövőnk is”, emelte ki köszöntőjében Somogyi Lajos. Megköszönte a szülőknek, gyermekeknek, a helyi RMDSZ –es tanácsosoknak, szekérhajtóknak, mindenkinek, akik bármiben segítettek, hogy a rendezvény egy példás összefogás eredményeképpen létrejöjjön, külön kiemelve Imre Julianna óvónőt. „Örülök, hogy ma is sikerül magyar közösségeinknek hagyományainkat megőrizniük, fiataljainknak átadva, ápolni az utókor számára”, mondta a bál megnyitó beszédében Biró Rozália, aki örömét fejezte ki, hogy ilyen sok fiatalt össze tud fogni ez a magyar közösség. Az est fénypontját követően az ifjak megköszönték Imre Julianna áldozatos, több héten keresztül tartó munkáját valamint szüleiknek a támogatást, hogy újból létrejöhetett ez az ünnepség. A köszöntőket hajnalig tartó mulatság követte.

Tóth Zsigmond

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!