Bihar hírei

2018.08.07. 09:40

Találkozások hétvégéje tartalmas programokkal

Az Élesdről elszármazottak találkozója zajlott az elmúlt hétvégén Élesden. Kiállítás, hálaadó istentisztelet, színpadi produkciók, konfirmációs találkozó és felolvasó délután is szerepelt a programok között, hogy mindenki megtalálhassa a számára legvonzóbbat.

Az Élesdről elszármazottak találkozója zajlott az elmúlt hétvégén Élesden. Kiállítás, hálaadó istentisztelet, színpadi produkciók, konfirmációs találkozó és felolvasó délután is szerepelt a programok között, hogy mindenki megtalálhassa a számára legvonzóbbat.Több éves hagyomány a Sebes-Körös menti kisvárosban, hogy augusztus első hétvégéjén hazavárják az Élesdről elszármazottakat. Ennek örömére a helyi érdekvédelmi párt, a civil szervezet és a református egyházközség, városunk önkormányzatának támogatásával érdekes és színes programokat szervezett, hogy mindenki megtalálhassa a számára legvonzóbbat. A pénteki nyitó napon Kajántó Pál alpolgármester köszöntötte az egybegyűlteket, akik Gavrucza Tibor akvarelljeiből nyílt kiállításra gyűltek össze a székházban. Az érmelléki festőművész élvezetesen, humorral átszőve mesélt életéről, élesdi kötődésről, a művészi elindulásról, lelkészi hivatásáról, majd kiemelte két legsikeresebb képét, ami gyermekeit ábrázolja. Elárulta, hogy azért sikerült minden úgy, ahogy lett, mert „az Úr csodásan működik”.

Személyes találkozás

A szombati nap több rendezvényben bővelkedett. Kora délután, hálaadó istentiszteleten a Hozsánna Énekkar szolgált, négy énekszámmal emelte a rendezvény fényét, Kajántó Jutka karnagy vezetésével; Jakab Katalin és Nagy Béla versmondással, Tasnádi Ferenc pedig zsoltárénekléssel örvendeztetett meg bennünket. Az emmausi tanítványok találkozásának történetén keresztül Fehérvári István Csaba lelkipásztor a személyes találkozás fontosságára hívta fel a figyelmet, s arra, hogy ismerjük meg Isten áldásokban gazdag kegyelmét s vigyük haza a jó hírt, a viszontlátás örömét. Biró Rozália parlamenti képviselő arra kérte a hallgatóságot, hogy gondosan gyűjtse hátiszákjába az ige „lelki morzsáit”, mert ezekre szükség van a találkozáskor. ĺgy meg tudjuk tölteni a jelent szeretettel és tisztelettel, hogy közösségünknek jövője legyen.

Színpadi produkciók

A délután második felében, az ízletes, közös ebéd után a Bocskai Központ udvarán színpadi produkciókra került sor. Az óvodások néptáncbemutatója Kerekes Brigitta óvónő munkáját dicséri. A nagyváradi MM Pódium művészei nótacsokorral és örökzöld slágerekkel, míg a magyarországi Grund együttes könnyűzene műsorával koronázta meg az estét. Mindenki jól érezte magát, még felnőttek is beálltak az arcfestést kedvelő gyermekek sorába.

Vasárnap délelőtt az Ap. Csel. 4: 13–22. igeversei alapján Fehérvári István Csaba lelkész arra kérte a gyülekezetet, hogy a hálaadás tükrében tekintsünk vissza a 25, 50 és 60 éve történt konfirmációkra, felelevenítve a régi kátéórák elfeledett hangulatát, emlékezvén arról az útról, amin Isten hordoz bennünket. „Vállaljátok bátran és végezzétek emelt fővel mindazt, amit elkészített számotokra az Úr!” – adta útravalóul a fiatal lelkész. Horváth Klára a 60 éve konfirmáltak nevében mondott hálát Istennek, amiért jelen tudnak lenni és örülni családjaikkal és a gyülekezettel együtt, megköszönte az egyházközség szervezőmunkáját és külön köszönetet mondott Dénes Amália főszervező presbiternek. A viszontlátás örömének adott hangot Kulcsár Ágnes, aki az 50 éve konfirmáltak nevében mondott ünnepi beszédet. Meghatóan mesélt az egykori „tiltott, titkos gyümölcsről”, a konfirmálásról, a megélt ünnepekről, az együtt töltött idő fontosságáról, az egyház, az iskola és főleg a szülők felelősségéről. „Hittük az ünnepet, a hit a tíz parancsolatunk volt, amit naponta megéltünk és én tanítóként átadtam diákjaimnak, akik most is itt ülnek a hátam mögött! Mert otthon úgy neveltek, hogy felnőttként megálltuk a helyünket!” – mondta az egykor élesdi, most érmihályfalvi tanítónő. A jelenlévő egykori konfirmandusok emléklapot vettek át, egy perces néma csenddel adóztak elhunyt társaik emlékének, majd szeretetvendégségen beszélgethettek tovább egymással.

Felolvasó-délután

Vasárnap délután kocsordi Nagy Béla olvasott fel műveiből, mesélt versei születéséről, az elmúlt három, igen termékeny év sikereiről, bemutatván köteteit. A felolvasó-délutánon a magát „fura és kicsit kellemetlen fazonnak” nevező tollforgató saját tolmácsolásában hallhattuk többek között unokáihoz és édesanyja emlékére írt verseit, az Egy víztorony, Bábel tornya, Ustorkai tanyavilág, Pupák és a házszentelés című és más alkotásait, de bepillantást nyerhettünk történelmi tárgyú verseibe is, melyek megírását komoly kutatómunka előzi meg. Kötetlen, jó hangulatú beszélgetés alakult ki, végül megköszönte feleségének a mindenkori támogatást és a jelenlévőknek a türelmet.

Kajántó Pál RMDSZ-elnök, az esemény főszervezője köszönetet mondott családjának a támogatásért, és mindenkinek, aki munkájával segítette a Találkozások hétvégéje, más néven az Élesdről elszármazottak találkozója rendezvény sikerességét.

Ciavoiné Létai Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!