Bihar hírei

2018.08.06. 09:05

Nagyobb forgalom az átkelőknél

Augusztusban tovább növekszik a határátkelők forgalma. A várakozási időkről internetes elérhetőségen is lehet tájékozódni.

Augusztusban tovább növekszik a határátkelők forgalma. A várakozási időkről internetes elérhetőségen is lehet tájékozódni.A következő időszakban arra kell számítani, hogy főleg az ország nyugati határátkelőinél megnövekszik a forgalom tekintettel arra, hogy sok külföldön tartózkodó állampolgár hazai környezetben akarja eltölteni szabadságát, ugyanakkor sokan éppen az ellenkező irányba tartanak, mert külföldön szeretnének nyaralni. A határőrség igyekszik mind személyi állományával, mind a technikai felszerelésével felkészülni erre, hogy operatívan működjön az ügyintézés, áll az intézmény által kiadott sajtóközleményben. Ennek jegyében a határárkelők kapacitásának maximumáig növelték a személyzetet, így az ország teljes területét figyelembe véve 4000 határőr foglalkozik ellenőrzési és megfigyelési feladatokkal. A határátkelési pontok mellett továbbra is kiemelt figyelmet szentelnek a tiltott határátlépések megakadályozásának.

Statisztika

Tavaly augusztusban mintegy 7,4 millió személy lépte át Románia határait, közülük 6 millió volt EU-s állampolgár, a többiek a közösségen kívüli országok polgárai voltak. A járművek száma ugyanabban a hónapban 1,8 millió volt. A legforgalmasabbak a légikikötők voltak 1,85 millió fős forgalommal, alig maradt le a román–magyar határszakasz 1,7 milliós forgalmával. Tételesen nézve, a legtöbben a Henri Coandă reptéren fordultak meg, 1,17 millióan, azt követi a Nagylak II. határátkelő 740 ezer, majd Bors 582 ezer fős forgalommal. A határőrség ajánlja, hogy aki teheti, vegye igénybe az úgynevezett kisebb határátkelőket, hogy ne alakuljon ki lehetőség szerint sehol tumultus. A várakozási időkről a politiadefrontiera.ro internetes oldalon lehet tájékozódni, ahol reális időközönként frissítik az adatokat. Ugyanezen az elérhetőségen érdemes a szülőknek arról is tájékozódni, milyen feltételek mellett utazhatnak kiskorúak külföldre, hiszen gyakori eset, hogy az országból történő kilépést megakadályozza a törvényes előírások be nem tartása.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!