Bihar hírei

2018.08.09. 10:55

Ismét megszervezik a Corvin Vásárt Alsólugason

Augusztus 23–27. között ismét lesz Corvin Vásár Alsólugason, amit Mátyás király 1469-ben engedélyeztetett, de 1930 óta egészen tavalyig szünetelt. Az 500 éves vásárnak is nevezett, újból életre hívott rendezvényt így már a második alkalommal szervezik meg idén.

Augusztus 23–27. között ismét lesz Corvin Vásár Alsólugason, amit Mátyás király 1469-ben engedélyeztetett, de 1930 óta egészen tavalyig szünetelt. Az 500 éves vásárnak is nevezett, újból életre hívott rendezvényt így már a második alkalommal szervezik meg idén.A második éve újra életre keltett vásár programját Sorbán Levente, Alsólugas polgármestere, Camelia Ghideu és Ples Attila, az eseményt szervező Körösmente Jövője Egyesület (Viitorul Regiunii Crișurilor) képviselői ismertették. Az 500 éves múltra visszatekintő vásárnak, ami az idők során Alsólugasról Élesdre költözött át (illetve nevet is váltott) van jövője, ezt bizonyítja a tavalyi év számadata is, amikor az öt nap alatt a látogatók száma elérte a harmincezret, illetve százon felüli vásáros kínálta portékáját – mutatott rá Sorbán Levente polgármester. Az idén még több látogatóra számítanak, de a vásárosok számának növekedésében is bíznak, ami már elérte a 160-at, de folyamatosan jelentkeznek az új elárusítók, így reményeik szerint az idén számuk eléri a kétszázat. A vásárosok az ország számos területéről, összesen 16 megyéből érkeznek, de lesznek magyarországi résztvevők is. A vásárlás mellett a mestereket munka közben is meg lehet figyelni, például azt is megnézheti a látogató, hogyan készül a szalmakalap vagy a szőnyeg.

A program

Az idei vásár programját Camelia Ghideu, a szervező Körösmente Jövője Egyesület kulturális eseményekért felelős igazgatója ismertette. A hivatalos megnyitó a tavalyi évhez hasonlóan a Zichy kastélyban lesz, augusztus 23-án, csütörtökön 17 órától, majd ezt követően a vásárosok között lehet barangolni, este nyolc órától pedig a Banes Party Band gondoskodik a jó hangulatról. A vásár második napján, augusztus 24-én, pénteken 14 órától ökumenikus találkozót szerveznek, a fellépő kórusok egyházi zenét fognak előadni. 17 órától a gyerekeké lesz a főszerep, a színpadon ugyanis ők fognak fellépni, majd 19 órától színházi előadás várja a legkisebb vásárlátogatókat. Nyolc órától ismét koncert lesz: először Jessie Banes lép színpadra, majd kilenctől Matteo ad koncertet, tíz órától pedig szabadtéri diszkó kezdődik. Szombaton délután 17 órától Marius Mihuț violinofon játékát lehet meghallgatni, majd őt követően Denisa Birou népdalénekes lép fel. Délután hattól a Floarea Borodului Néptáncegyüttes lép színpadra, majd héttől Monica Blaga, nyolctól Mr. Juve, kilenctől pedig Speak ad koncertet. A szombati napot szintén szabadtéri diszkó zárja, amit ezúttal tábortűz is kísérni fog. Vasárnap délután a hivatalos beszédeket (16.30–17) követően ismét Marius Mihuț lép színpadra, majd 17.30-tól a Crișana Néptáncegyüttes következik. Este nyolc órától a G.V. Team sportfavágók látványos műsora várható, majd kilenctől Ruby ad koncertet, a vásárt pedig tíz órától tűzijáték zárja. Augusztus 28-án, hétfőre jószágvásárt jelentettek be, ám ezt csak abban az esetben rendezik meg, ha feloldják a sertéspestis miatt jelenleg érvényben levő országos vásártiltást.

A vásárról

Jelenleg a terep előkészítésénél tartanak, amit hat zónára fognak felosztani: „az új tárgyak”, régiségek, kézművesek, ruházat, élelmiszerek, szórakozás – mondta el a szervező egyesület eseményekért felelős igazgatója, Ples Attila. A vásár költségvetését elsősorban a vásárosoktól beszedett díjak fedezik, különböző finanszírozási kérelmeket nyújtottak be többek között a megyei tanácshoz is (30.000 lejre), de még nem kaptak semmilyen visszajelzést. Alsólugas polgármesteri hivatala elsősorban infrastrukturálisan támogatja a rendezvényt. A vásár helyszínéül szolgáló terület közel nyolc hektáros, a 1-es jelzésű országút mellett fekszik, így könnyen megközelíthető. A szervezők a jövő évre is gondolnak, különböző munkálatok, állandó illemhelyek, zuhanyzófülkék kialakítása, az elektromos áram bevezetése van tervben, ez is bizonyítja, hogy hosszútávra szeretnének berendezkedni, hiszen minden évben a nulláról berendezkedni igen költséges – mondta el Ples Attila.

További látványosságok

A vásárnak külön Facebook-oldala (Târgul Corvinilor/Corvin vásár), és honlapja (www.targulcorvinilor.ro) is van, ahova például a vásár térképe is felkerült. A vásár mellett további látványosságok is turistavonzóak lehetnek, például a 600 hektáron elterülő lugasi tó, a település 1720-ban épült fatemploma, vagy a Zichy kastély.

János Piroska

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!