Bihar hírei

2018.08.23. 11:26

Csatári gyerekek a zsibói botanikus kertben

Jutalomkirándulásban részesültek azon hegyközcsatári gyerekek, felekezeti hovatartozás nélkül, akik részt vettek az idei bibliaheti alkalmakon. Most Zsibóra látogattak, az ottani botanikus kertbe.

Jutalomkirándulásban részesültek azon hegyközcsatári gyerekek, felekezeti hovatartozás nélkül, akik részt vettek az idei bibliaheti alkalmakon. Most Zsibóra látogattak, az ottani botanikus kertbe.Az elmúlt hétvégén, szombaton, 2018. augusztus 18-án egy élménydús kiránduláson vettek részt azon vallásórás gyerekek és ifjak (CSATIKE), akik részt vettek az idei bibliaheti alkalmakon. A 35 gyereket 15 felnőtt is elkísérte, de hála Istennek a gyerekek nagyon fegyelmezettek és szófogadóak voltak, ügyeltek, hogy betartsák az utasításokat, ne kóboroljanak el a felnőtt kísérők mellől. Minden olyan gyerek, akit nem kísért el a szülő vagy nagyszülő, be volt osztva egy kísérőhöz. Köszönet mindenkinek, gyerekeknek, ifjaknak, felnőtteknek a fegyelmezett magatartásért, ilyen remek csapattal máskor is el lehet indulni kirándulni.

A remek kis csapat reggel hét órakor gyülekezett a csatári templomtéren, hogy a kitűnő járművel és sofőrrel rendelkező busztársasággal elinduljunk Zsibó irányába, a helyi református lelkipásztor Miklós Csaba Péter áldást kérő szavaival. Kitűnő hangulat alakult ki a buszon, mindenki ismert mindenkit, a gyerekek és felnőttek még szorosabb köteléket alakítottak ki az új közösségben, egymásra figyelve segítették egymást, amennyiben arra szükség volt.

Álomból valóság

Zsibóra megérkezve a közel négy óra kevésnek bizonyult, még a tikkasztó kánikulában is, hogy megcsodálhassuk a vidékünkön ritkaságnak számító növényeket. A ma már düledező Wesselényi kastély hajdani angolkertje az államosítás után köztulajdon lett, azaz nem gondozta senki. 1959-tól kezdve Vasile Fati, a kastélyban működő zsibói líceum biológia tanára egyre inkább elhintette azt a gondolatot, hogy a magas dombok közé zárt terület klímája megfelelő egy botanikus kert számára. Az álomból valóság lett, és 1968-ban a botanikus kert csirái kibontakoztak. Az évek teltek, a szakemberek lázasan dolgoztak, gyűjtötték a növényfajtákat, megtanulták szaporítani az orchideákat, egyre több botanikus kerttel vették fel a kapcsolatot. Jelenleg több mint 5000, a világ minden részéről származó növény várja a látogatókat, de akvárium és vadaspark is működik a hajdani Wesselényi birtokon.

A bejáratnál kezünkbe nyomott térkép alapján, túravezetés nem lévén, megtaláltuk elsőként az akváriumot. A földszinten 23, édes és sós vízzel teli akvárium van, ahol az óceáni halkülönlegességek mellett láthatunk korallokat, tengeri csillagokat, több állat- és növényfajt. A pálmák házában úszkáló édesvízi cápától a piranháig, a bohóchalig, vagy angyalhalig minden megtalálható, csodálatos elhelyezésben.

A majdani Wesselényi birtok alkotó része volt a vadaspark, amely a bejárat ellenkező végén található. Annak idején nem voltak kerítés mögé zárva a vadak, ma azonban drótháló mögül figyelhetjük a szelídnek tűnő állatok életét.

Az otthonról hozott ebéd elfogyasztása után a közelben lévő fagyistól felvásároltuk a hűsítő, finomabbnál finomabb nyalánkságokat, majd élményekkel gazdagodva elindultunk otthonainkba. A csatári templomtéren már a szülők, nagyszülők várták csemetéiket, akik alig győzték elmesélni a látottakat, arról érdeklődve, hogy mikorra tervezzük a következő kirándulást, tippet is adva arra, hogy jó lenne meglátogatni a kolozsvári botanikus kertet is.

Köszönet azon személyeknek, akik adójuk 2%-át felajánlották az egyházközség javára, hiszen ebből fedezték a kirándulás költségeit.

Tóth Zsigmond

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!