Bihar hírei

2018.08.20. 09:37

A huszadik, jubileumi Érsemjéni Falunapok

Immár a 20. Érsemjéni Falunapi ünnepségek zajlottak az elmúlt hét végén az érmelléki nagyközségben: a valamikor egy napos rendezvény mára három naposra bővült. Pénteken Csorba Mihály történelem szakos tanár és tanítványai tartottak előadást Érsemjénről.

Immár a 20. Érsemjéni Falunapi ünnepségek zajlottak az elmúlt hét végén az érmelléki nagyközségben: a valamikor egy napos rendezvény mára három naposra bővült. Pénteken Csorba Mihály történelem szakos tanár és tanítványai tartottak előadást Érsemjénről.A 20. érsemjéni falunapok keretében került sor augusztus 17-én, pénteken 19 órakor az Érsemjén története a kezdetektől napjainkig című helytörténeti előadásra. A Kazinczy Ferenc Általános Iskola diákjai (Belényesi Gréta, Máté Zsófia, Nyíri Enikő) és történelemtanáruk, Csorba Mihály által bemutatott előadásra mintegy száz helybéli volt kíváncsi, szépen megtelt a Fráter Lóránd Művelődési Ház emeleti terme. Az előadás az őskortól kezdve a jelenig kalauzolta a szülőfalujuk történetére kíváncsi semjénieket, bepillantást engedve a régészeti ásatások rejtelmeibe, megmutatva a több ezer éves leleteket, a 1692-es török dúlás „eredményét”, vagyis az akkor leégett falu régészeti hagyatékait. Az előadók kitértek Érsemjén első lakóira, a falu megalapításának körülményeire, majd annak középkori életét mutatták be. Az újkori és jelenkori történelmi források bőségesebbek, ezért több szó esett az 1848–49-es eseményekről, valamint a világháborúkról, az azt követő kommunizmus mindennapjairól. A közel egy órás helytörténeti előadást nagy tapssal díjazta a közönség, bizonyítva, hogy Érsemjén lakosai kíváncsiak és büszkék történelmükre, az előadó diáklányok lelkesedése és munkája pedig biztosíték lehet arra, hogy a jövőben lesz, aki foglalkozzon a közösség történelmével. Egy ideje már hagyománnyá vált, hogy az Érsemjénben megrendezett falunapokon az Érmihályfalvi Móka Színjátszó Kör tagjai egy előadás bemutatásával teszik még vonzóbbá a nagyközség legnagyobb ünnepét. Így volt ez pénteken is, amikor a mihályfalvi amatőr színjátszó csoport tagjai Rejtő Jenő Egy görbe éjszaka című bohózatát mutatták be, melyet nagy elismeréssel fogadott a helyi kultúrház közönsége.

Teremfoci

Szombaton már a reggeli órákban kezdődtek a programok, legelőbb a focisták „mérkőztek” meg a helyi sportcsarnokban. A mára már hagyományos teremfoci tornára hét csapat nevezett be, név szerint: Sasok, Old Boys, Feketefalu, Victoria, Duplázunk, Bosszúállók és Újsemjén. Az egymás közti találkozók lejátszása után a harmadik helyért a Victoria csapata 9–6-ra verte a Bosszúállók gárdáját, míg a döntőben a Sasok–Old Boys találkozó 4–4-es döntetlennel zárult. A büntetőrúgásokban a Sasok voltak jobbak, megnyerve a mérkőzést, és ezzel a tornát is. A legjobb kapusnak Venkli Csabát nyilvánították, a legjobb játékos címet Talpos Zsolt nyerte el, míg a Fair Play díjat az Újsemjén csapata nyerte. A díjakat a délutáni órákban a focitornát szervező hármas (Fülöp Róbert, Sütő Szabolcs és Sereban Ferenc) adta át. A délelőtti órákban a Népkert nyújtotta ideális helyen, évtizedes fák árnyékában zajlottak a gyermekprogramok.

Roncsderbi

Az érsemjéni falunapok programjában újdonságot jelentette a tavaly a roncsderbi, mely akkor is, de az idén is hatalmas sikert aratott. Bevallom, fogalmam sem volt róla, hogy mindez miként is zajlik, mit foglal magába. A rendezvény helyszínéhez közeledve már messziről észlelhettük, hogy itt valamilyen különleges eseményre kerül sor, sok embert, nagyon sok kocsit láthattunk. Egy egykori homokdűne helyén kialakított pályán tartották a „még működőképes, de lerobbant autók” versenyét. Mivel, mint említettem, nem sok mindent tudtam erről a versenyről, ezért a főszervezőt, Baghiu Cipriant kértem meg, hogy ismertesse, mi is ez a roncsderbi. „Az ötlet, hogy ilyen vetélkedőt szervezzük, úgy született, hogy egy érmihályfalvi Nyiló Akác Napokon összeültünk páran, és valami újat akartunk bemutatni. Ekkor született meg a roncsderbi szervezésének ötlete, melynek kezdeményezője Tempfli Zoltán volt. Kitaláltuk, hogy régebbi, már használt autókkal szervezzünk egy roncsderbi vetélkedőt, egy nagyon nehéz, homokos pályán. Én beszéltem az érsemjéni polgármesterrel, Balazsi Józseffel, aki a tavaly elfogadta a javaslatunkat, hogy itt, a semjéni falunapon szervezzünk meg egy ilyen vetélkedőt, melyet az idén megismételtünk” – mondta Baghiu Ciprian. Összesen 11 versenyző vett részt a vetélkedőn, mely hat futamban zajlott, amíg pontozás alapján kialakult a végeredmény. Autók Érmihályfalváról (5 autó), Érsemjénből, Szalacsról, Piskoltról érkeztek, hogy milyen sorrend alakult ki a végén, talán nem is annyira fontos, az élmény viszont egyedi volt, és nagy sikernek örvendett. A roncsderbi első körét – versenyen kívül – maga Érsemjén polgármestere, Balazsi József tette meg, kiváltva a mintegy félezer néző elismerését.

Programok a Népkertben

A Népkertben kialakított, fedett szabadtéri színpadon a kora délutáni órákban a helyi Kazinczy Ferenc Általános Iskola diákjai több mint egy órás műsorral szórakoztatták a szülőkből, nagyszülőkből, rokonokból, ismerősökből és érdeklődőkből álló közönséget. Az elemisek kezdték a műsort, akik szép ruhákban Strauss muzsikájára Bécsi keringőt adtak elő. Műsoruk nagy sikernek örvendett, akárcsak az őket követő kis- és nagyobb gyerekek előadása is. Többfajta táncbemutatót láthattunk, meglátszott az eredményes felkészülés gyümölcse, ami főleg a pedagógusok munkáját dicséri: Tamás Éva, Marján Mirela, Bányai Rozália, Ványa Katalin, Szellő Alexandrina, Vanyó Kecskés Éva, Nagy Brigitta, Ari Katalin, Ari László, Baghiu Mónika, Szakál Tímea. Mellettük meg kell említenünk a semjéni tanügyi intézmény igazgatójának, Nagy Mirela tanárnőnek a nevét is, aki sokat tett annak érdekében, hogy az iskolások műsora jól sikerüljön.

Népművészet

Az iskolások után az érmihályfalvi Bartók Béla Citerazenekar három tagja, Lupsa János irányításával szólaltatta meg ezt a számunkra oly kedves népi hangszert. Igazi élményt jelentett a közönségnek a mihályfalvi citerások nagy tudású előadása. Fellépésüket a néptáncgála követte. Elsőként a Sütő Szabolcs és Sütő Judit néptáncoktató páros kis tanítványai, az Érsemjéni Ezüstperje Néptáncegyüttes gyerekcsoportjának tagjai töltötték be a színpadot, több tájegység magyar népi táncát bemutatva. Majd az érmihályfalvi Nyíló Akác Néptáncegyüttes fiataljai (Borbély Simon Csaba tanítványai) színesítették a néptáncgálát egy nagyszerű előadással. Majd újra semjéniek, az Ezüstperje Néptáncegyüttes felnőtt csapata következett: jó volt látni a táncoslábú fiatalokat, jó volt látni a már említett két táncoktató nagyszerű tanítványainak műsorát, és a hálás közönséggel együtt tapsolni. A délután folyamán mazsorettcsoportok – Érsemjénből, Érmihályfalváról és Biharszentjánosról – táncosai mutatták be látványos műsorukat. Őket a nagyváradi MM Pódium művészei követték, akik A liget dalai című műsorukat mutatták be, majd a székelyhídi Tini Dance Center showműsorát tapsolhatta meg a közönség. A magyarországi sztárvendég, Tóth Andi és a Playtime koncert zárta az est műsorát. A fiatalok viszont tovább folytatták a mulatozást, hiszen szabadtéri diszkó következett.

Dérer Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!