Bihar hírei

2018.07.25. 09:45

Kész a leltár: emlékezzünk Domján Sándorra!

Egy esztendeje távozott a halhatatlanok közé a nagyszalontai Domján Sándor fametsző művész.

Egy esztendeje távozott a halhatatlanok közé a nagyszalontai Domján Sándor fametsző művész.Ha féltem is, a helyemet megálltam – születtem, elvegyültem és kiváltam, írta József Attila ismert versében, melynek sorai mintha épp róla szólnának. A grafikusról, aki mindig árgus szemmel figyelte a körülötte lévő világot. Az embereket, és a tájat – előbbieket mérlegelve, utóbbit megörökítve. Használt ceruzát és ecsetet, színezett krétával és akvarellel, de igazi művészete a fametszetekben öltött testet.

Az alkotásnak ez a formája kisgyermek korában ejtette rabul. Első metszetei 1965-ben készültek, tíz éven át alkotott régi vésőjével, amikor a szakma legnagyobb képviselője, Gy. Szabó Béla megajándékozta egy új eszközzel, s ezzel végleg rabul ejtette a fametszés világa.

Őrzik művészetét

Munkásságát özvegye, Domján Klára rendezte az elmúlt hónapok során. Elkészült a leltár. Domján Sándor 254 fametszetet és két linóleum metszetet hagyott örökül, emellett 86 akvarellkép, 134 pasztell, 33 olajkép és 8 porfestékkel készült alkotás őrzi művészetét. Ha tusrajzait, vázlatait is összeszámoljuk, összesen 648 alkotása maradt ránk.

Élete során 30 önálló kiállítása volt, és 36 csoportos kiállításon vett részt. Képei eljutottak 19 országba, Európán kívül az Egyesült Államokba és Kanadába, Ausztráliába, Japánba, Tunéziába is.

Egy-egy fametszetről korlátozott számú levonat készülhet. E munkában már évtizedek óta hűséges párja segítette a művészt, így a lehetőség ma is adott. Akit pedig az a megtisztelő szerencse ért, hogy birtokában van egy dedikált Domján Sándor fametszetnek, az vessen egy pillantást az alkotásra, és emlékezzünk kegyelettel a művészre, aki idő előtt, 2017. július 25-én távozott szeretett vésője, ecsetjei mellől. Augusztusban töltötte volna be 66. életévét.

Alkotásai őrzik Domján Sándor művészetét, aki idő előtt, egy éve távozott az élők sorából

Patócs Júlia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!