Bihar hírei

2018.07.18. 11:10

Csokalyi családi nap a családokért

Szórakoztató, ugyanakkor értékhordozó rendezvényekkel ünnepeltek a csokalyiak a hetedik alakalommal megrendezett családi napon. Az eseménysor a hagyományokhoz híven a református templomban kezdődött.

Szórakoztató, ugyanakkor értékhordozó rendezvényekkel ünnepeltek a csokalyiak a hetedik alakalommal megrendezett családi napon. Az eseménysor a hagyományokhoz híven a református templomban kezdődött.

Messze hordta a szél a harang szavát, szaporáztak a falubeliek az istenháza felé július harmadik vasárnapjának reggelén. Tokár Sándor helyi lelkipásztor a családi naphoz igazodva, a Szentírás fényében láttatva, a társadalom alapközösségének jelentőségét boncolgatta. A nagycsalád ótestamentumi időkben betöltött szerepét vázolva elmondta, hogy azok mini-társadalmakként működtek, az önfenntartás, a tanulás, a vitás kérdések rendezése belső határkörbe tartozott. Manapság nagy szükség a családot, mint értéket felmutatni, nemcsak mint vér szerinti kisközösséget, hanem annak tágabb értelmezését: a falu és a gyülekezet nagy családját, fogalmazott a lelkipásztor. Az igei szót követően a lelkipásztor köszöntötte a vendégeket, köztük Béres Csaba székelyhídi polgármestert (Csokaly közigazgatásilag Székelyhídhoz tartozik), Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselőt, valamint Thurzó Sándor hegedűművészt. Utóbbi mélyhegedűjátékával szolgált a gyülekezet felé. A templomi együttlétet követően a lelkészlakkal szemben lévő Fényes Elek egykori családi kúriájának parkosított udvarán folytatódtak az események. A falu híres szülöttének, a magyar statisztika megteremtőjének Mihály Gábor által készített büsztje köré gyülekeztek a megemlékezők. Fényes Elek halálának 125-ik évfordulójára emelt mellszobornál a szentjobbi huszárok álltak díszőrséget. Elsőként Béres Csaba köszöntötte az ott lévőket. Elmondta: hét évvel ezelőtt úgy látták jónak, hogy a faluünnepet családi nappá minősítsék át, mert ez az a rendezvény, amely közelebb viszi egymáshoz az embereket, meghitt jellege révén építi a közösséget.

Megbecsülendő események

Az elöljáró településfejlesztési terveiről is szót ejtett, sportcsarnok, valamint egy többfunkciós kultúrház megépítésére nyújtanak be pályázatot. A magyar ígéretet tett a Fényes-kúria visszaépítésének finanszírozására. Az infrastrukturális fejlesztések tetten érhetőek a faluban, további beruházásokat szeretnének eszközölni. Az elképzelések sikere nem rajtuk múlik, több lépcsős folyamaton kell átjutnia egy-egy beruházásnak, jegyezte meg Béres. Szabó Ödön azokról a negatív tapasztalatokról szólt, ami ma jellemzi a családokat. Elkényelmesedtünk, nem figyelünk oda kellőképpen a gyermekek nevelésére, az idős szülők gondozására, másokra testáljuk a fontos feladatokat. Szeretet helyett inkább fizetünk, hogy intézmények végezzék el a családban ránk háruló feladatokat. Éppen ezért szükségesek, különösképpen megbecsülendők a csokalyihoz hasonló családi együttlétek, fogalmazott a képviselő. A helyi görög katolikus közösség papja, Erdődi Endre a bölcsesség fogalmát járta körül. Mint mondta, Fényes Elek kérte és megkapta Istentől az igazi bölcsességet, ami hozzásegítette a helyes döntések meghozatalához. Istennek eme ajándékával szemben a sátán igyekszik elterelni az embereket a pénz szeretete, a hatalomszerzés, az öntömjénezés és az élvezetek hajhászása felé. Ezeket a démoni kelepcéket kell elkerülnünk, és a család értékét megtalálnunk, ahhoz, hogy száz év múlva is itt legyünk, ezen a helyen, okított Erdődi Endre. Tivadar Laura, Pop Tilda és Széles Boglárka szavalataikkal színesítették az ünnepséget, amely koszorúzással és a Himnusz közös eléneklésével zárult.

Más helyszín, több műfaj

A Fényes-kúria mögötti focipályán már kora reggeltől zajos volt a tér. Elsőkként a főzőversenyre érkezők foglalták el helyeiket. Lángnyelvek nyaldosták a kondérok oldalát, fakanálbetyárok varázsolták az ízeket. Selmeczi Róbert főszervező ismertette a szabályokat, a zsűrizésre a két lelkészt, Tokár Sándort és Erdődi Endrét kérték fel. Ízlelőbimbóik lehet, hogy nem a legkifinomultabbak az efféle foglalatosságok ellátására, de tisztességükhöz, elfogulatlan ítészkedésükhöz nem férhetett kétség, fogalmazott Selmeczi. Tíz kondérban rotyogtak az étkek, a csokalyi Rácok csapata által készített körömpörkölt vitte el a pálmát. Elsőségük nem volt egyértelmű, hisz azonos pontszámot ért el a székelyhídi Orosz Sándor és csipet csapata, akik babgulyás főzésben jeleskedtek. Az elsőség eldöntését a zsűri tanácsára pénzfeldobással a szerencsére bízták. A helyi Másnaposak vadas pörköltje burgonyával a harmadik hely megkaparintásához volt elegendő. Eközben már a zöld fű is benépesült: Kozma Sándor tornatanár szervezésében elkezdődött a fociparádé, kilenc csapat vállalkozott a pöttyös kergetésére. Bár időközben jókora zivatar kerekedett, de azt követően hamar napsütésre váltott az időjárás. Így sikerült végigjátszani a mérkőzéseket, a székelyhídi Rorec focistái végeztek az első helyen, a döntőben 2-1 arányban legyőzve Szent Csokaly csapatát. A harmadik helyezésnek szintén helyi labdakergetők, az Interstecs játékosai örülhettek. A gyermekek számára is akadt izgalom bőven, Bátori Szabolcs tornatanár irányításával zsákban ugrálásban és sprintfutásban jeleskedhettek. Előbbit a Sinkó Alex negyedik osztályos nyerte, míg a legfürgébb lábúnak Farkas Albert Csaba ötödikes tanuló bizonyult.

Kiállítás a buszmegállóban

A térségben zajló hasonló rendezvényeken a Pusztai Farkasok hagyományőrző íjászai rendszerint feltűnnek. Csokalyon is szemlélhették tudományukat, sőt, aki akarta ki is próbálhatta az egykoron félelmetes fegyvert. Todoszi László (Toldó) és Kiss Attila a két natúr erős ember ezúttal is „félelmetes” súlyokat cipeltek. Szülők, nagyszülők, családtagok állták körbe a színpadot, a helyi Fényes Elek általános iskola diákjainak műsora meghitt hangulatot teremtett. Bár más műfajban, de Fórián Andrea is megmutatta tehetségét, ahogyan a csokalyi Fényes névre hallgató fürgelábú, hagyományőrző gyermekek, illetve a székelyhídi Zajgó néptánccsoport táncosai is. Szertejárva a faluban villanyoszlopokra, buszmegállókra ragasztott festményekkel találkozhattunk. Juhász Imre székelyhídi alkotó Boros Ágota tanítónő felkérésére egy héten át tanítgatta a helyi gyermekeket a színek általi önkifejezés varázslatos világára. Az ez idő alatt született alkotásokat tették közszemlére. Az esti fellépők között a magyarországi Gergely Róbert és Csocsesz is színpadra lépett, de a két helyi apróság, Csuka Hanna és Tivadar Laura is teret kaptak, hogy megcsillogtassák tehetségüket. A családi nap Dreamers koncerttel zárult, majd jött a zuhé. A kiürült térre kinti fény osont, fűszálakon billegő vízcseppek millió apró lámpásként búcsúztatták a családok ünnepét.

Borczi Máté

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!