Bihar hírei

2018.06.12. 10:33

II. Kuruc Népünnepély Hegyközcsatárban

Hagyományőrző kurucokkal telt meg szombaton délelőtt a hegyközcsatári református templom, a gyülekezeti ház udvara, majd a település határán található Énekes-Csipkés dűlő, hogy megemlékezzenek a Hegyközcsatárban fővezérré választott hadadi báró Wesselényi Pálról.

Hagyományőrző kurucokkal telt meg szombaton délelőtt a hegyközcsatári református templom, a gyülekezeti ház udvara, majd a település határán található Énekes-Csipkés dűlő, hogy megemlékezzenek a Hegyközcsatárban fővezérré választott hadadi báró Wesselényi Pálról.

A nagy hőség sem riasztotta vissza mindazokat, akik szombaton részt vettek Hegyközcsatárban azon a rendkívüli rendezvényen, amelyet a Hegyközcsatári Református Egyházközség közösen szervezett a Partiumi Rákóczi Kuruc Dandárral, hadadi báró Wesselényi Pál tábornok Hegyközcsatárban, 1674. augusztus 23-án kuruc fővezérré való megválasztásának emlékére, valamint címeres emléktáblát helyeztek el a templom falán, amelyet felavattak és megáldottak. A partiumi kuruc zászlóaljak mellett jelen voltak Magyarországról a tarpai, illetve a kisvárdai és újkenézi kuruc hagyományőrzők, a partiumi lovas egyesületek képviselői, de itt voltak a Történelmi Vitézi Rend egyes tagjai is, valamint a helyi gyülekezeti tagok és más településekről érkezett vendégek, tisztelettevők. A rendezvény délelőtt tíz órakor istentisztelettel kezdődött a református templomban, Miklós Csaba Péter helyi lelkész igehirdetésével, aki igemagyarázatát a Zsidók 10,38-39-re alapozta: „Az igaz pedig hitből él. És a ki meghátrál, abban nem gyönyörködik a lelkem. De mi nem vagyunk a meghátrálás emberei, hogy elvesszünk, hanem hitéi, hogy életet nyerjünk.” A köszöntések rendjén elsőként a gyülekezet lelkésze, majd Gellért Gyula ny. lelkész, hagyományőrző ezredes köszöntötték a jelenlévőket, a hegyközcsatári Nagy Géza Református Énekkar szolgálatában két egyházi, kuruc dallamú éneket hallhattunk Miklós Spurigán Zoltán karvezető irányításával, orgonán kísért Márkus Zoltán karnagy. A nagyváradi Continuo együttes korabeli énekeket adott elő, majd Meleg Vilmos színművész, ezredparancsnok, hazafias verseket szavalt. Ezt követően Gellért Gyula megemlékező beszédben szólt hadadi báró Wesselényi Pál kuruc tábornokról és fővezérről.

Seregszemle

A templomkertben került sor a címeres emléktábla avatásra és annak megáldására, ugyanott hallhattuk a hegyközcsatári Molnár István citerazenei szolgálatát, az áldást követően megkoszorúzták az újonnan felavatott emléktáblát, ez idő alatt a hagyományőrző kuruc zászlóaljak díszőrséget álltak. A gyülekezeti ház udvarán seregszemlét tartottak, majd a II. Rákóczi Ferenc Partiumi Kuruc Dandár és a Nemes Kisvárdai Kuruc Vitézek között ajándékozásra és ajándékzászlók átadására/átvételére került sor, amelyet az újonnan megválasztott kuruc vitézek, hadapródok eskütétele követett. Könyvbemutatót tartott Dani Zoltán, aki a tavaly megjelent szalárdi monográfiát ajánlotta a hallgatóság figyelmébe, melynek szerzői Dani Zoltán és Nagy Miklós, címe Szalárd és vidéke, tegnap és ma. Kora délután, a tikkasztó hőségben a zászlóaljak, a partiumi lovasok és díszfogatok ünnepélyes kivonulására került sor a bujdosó kurucok egykori gyűléshelyére, a Csipkés-Énekes dűlőhöz, ahol Rákóczi Lajos érköbölkúti tanár hazafias kuruc verset szavalt, majd Bokor Zoltán íjászegyesület-alapítótag beszélt az íjról, íjászatról, annak szépségéről, mint a korabeli magyar fegyverek egyik meghatározójáról. A jelenlévők fogadalmat tettek, hogy minden évben, augusztus utolsó vasárnapjának délutánján megjelennek Hegyközcsatárban, a Wesselényi Pál-zarándokhelyen, hogy így emlékezzenek a bujdosó kurucok kapitányára, majd a közös együttlét a Székely Himnusz eléneklésével zárult. A házigazdák vendégszeretetét dicséri a finom bográcsgulyás, amellyel a kultúrházban megvendégeltek minden jelenlévőt.

 

Tóth Zsigmond

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!