Bihar hírei

2018.06.14. 11:59

Ifjúsági sakkverseny volt Bihardiószegen

Nemrégiben tartották meg Bihardiószegen a II. Bakator Bor- és Gasztrofesztivált, melynek napján sakkversenyt is tartottak gyerekeknek: összesen 24-en, két korcsoportban (7–10 és 11–15 évesek) küzdöttek egymással a sakktábla előtt.

Nemrégiben tartották meg Bihardiószegen a II. Bakator Bor- és Gasztrofesztivált, melynek napján sakkversenyt is tartottak gyerekeknek: összesen 24-en, két korcsoportban (7–10 és 11–15 évesek) küzdöttek egymással a sakktábla előtt.

A Tavaszi Nyitás elnevezésű, pár hónapja tartott felnőtt bajnokságon elhangzott az ígéret, hogy foglalkozni kell az ifjúsággal is, s ennek eleget téve szerveztük meg az ifjúsági bajnokságot svájci rendszer szerint, esélyt adva arra, hogy minden gyermeknek legyen sikerélménye. „Öröm látni, hogy ilyen sok, sakkozni szerető gyermek egybegyűlt, összeszedve minden bátorságát, hogy kiálljon a sakktábla elé, felmérni tudását”, mondotta megnyitó beszédében Mados Attila diószegi polgármester. Adorján Csaba, a verseny nemzetközi szakavatott bírája ismertette a gyermekekkel a játék szabályait és menetét. Törő Gyula, a verseny szervezője felhívta a figyelmet arra, hogy a győztes lehajtott fejjel adjon hálát, a vesztes fél pedig felemelt fejjel viselje a pillanatnyi vereséget, abban a reményben, hogy a következő játszma az ő győzelmét hozhatja. A négy-, illetve ötfordulós versenyen a következő eredmények születtek: 7–10 évesek – 1. Sági Csanád és Karsai Kristóf (mindkettő Érmihályfalva), 3. Copos Andrei (Diószeg); 11–15 évesek – 1. Tótfalusi Milán (Diószeg), 2. Sági Csenge (Érmihályfalva), 3. Balázs Levente (Diószeg). A díjazottak serlegeket, illetve minden résztvevő emléklapot kapott, s meghívást a Bakator Fesztivál keretében egy „bioebédre”, a Helyi Tanács jóvoltából.

Köszönet

Adorján Csaba megajándékozta mindkét csoport legfiatalabb versenyzőjét egy-egy írott sakkiskolával, előrevetítve számukra a fejlődést. A verseny népszerűsítéséért a gyerekek között oroszlánrészt vállalt Pataki Árpád, a diószegi iskola igazgatója. A verseny lebonyolításában segítettek a sakk-klub alapítói, a községi tanács képviselői, a titkársági teendőket Nagy Erika és Batiz Cintia Éva végezték. A verseny egész ideje alatt a helyi kisvállalkozók biztosították a gyermekek számára a nassolni valót. Várdai József, a Zichy Gazdakör elnöke adományozta a válogatott borokból álló ajándékcsomagot a verseny bírájának, hogy vigye hírét határon túlra a diószegi szőlőhegy illatos borainak. Köszönjük a támogatást és a biztatást Mados Attila polgármesternek, Pataki Árpád iskolaigazgatónak, a Helyi Tanácsának, a sakk-klubnak, a helyi kisvállalkozóknak, a szülőknek, de elsősorban a bátor gyerekeknek a részvételt és a nagy elhatározást, hogy aktív részesei legyenek a sakk-klub életének.

Törő Gyula

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!