Bihar hírei

2018.06.22. 12:21

Felmérik a viharkárokat

„Még mindig nem tudtuk összesíteni a megyében történt viharkárokat, mert nagyon nehezen érkeztek be a jegyzőkönyvek”, mondta lapunk érdeklődésére válaszolva Nicolae Hodişan, a Bihar Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője, aki szerint a mai nap folyamán sikerülhet összesíteni ezeket az adatokat.

„Még mindig nem tudtuk összesíteni a megyében történt viharkárokat, mert nagyon nehezen érkeztek be a jegyzőkönyvek”, mondta lapunk érdeklődésére válaszolva Nicolae Hodişan, a Bihar Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője, aki szerint a mai nap folyamán sikerülhet összesíteni ezeket az adatokat.

 

Hozzátette, hogy a leginkább sújtott község Paptamási, Bihar és Szalárd volt, de más településekről is érkeztek kárbejelentések. A vihar és jégverés miatt, úgy tűnik, a Paptamásihoz tartozó Kügypusztán keletkezett a legtöbb kár. Kocsis Béla, Paptamási önkormányzati ügyintézője lapunknak elmondta, hogy a gazdák nyilatkozatai alapján állították össze a jegyzőkönyveket. Megtudtuk, hogy tizennyolc házban keletkezett kétezer és negyvenezer lej közötti kár, illetve Kügypusztának Biharhoz tartozó részében további hat házat érintett a vihar. A legsúlyosabb csapás azt a gazdát érte, akinek három új autóját és a melegház fóliáját rongálta meg a jég, ő negyvenezer lejes kárról nyilatkozott. A jégverés gócpontjától kifelé haladva csökkent az okozott kár mértéke is. „Érdekesség, hogy az új építésű házak nem károsodtak, inkább a régebbi, palatetős házak és az üvegből épített teraszok rongálódtak meg” – fogalmazott Kocsis Béla, aki kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy mintegy negyven házat érintett a jégverés, de a legtöbb ház olyan kis mértékben sérült, hogy a tulajdonosok azt mondták, nem érdemes jegyzőkönyvet venni róluk.

Bihar megye több településén is súlyos károkat okozott a vihar és a jégverés, de a lakóházakban, gépjárművekben esett kárt a biztosítók térítik meg azoknak, akiknek van biztosításuk. Kocsis Béla önkormányzati ügyintéző elmondta, hogy a kárjelentések jegyzőkönyveit már összesítették, majd elárulta azt, hogy a Bihar Megyei Prefektúra körlevelet küldött az önkormányzatoknak, amelyben arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzatok a törvényes előírásoknak megfelelően járjanak el, azaz ne fizessenek semmiféle kártérítést azoknak a gazdáknak, akiknek nincs kötelező biztosításuk: a házakban, járművekben keletkezett károkat ugyanis csak a biztosítók térítik meg, természetesen csak azoknak, akiknek van biztosításuk. Ilyen körülmények között az önkormányzat el is állt attól, hogy a prefektúrához forduljon anyagi segítségért.

Továbbították

Más a helyzet a mezőgazdasági területekben esett károkkal, ezeket ugyanis a Bihar Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság megtéríti a gazdáknak a polgármesteri hivatalok által benyújtott jegyzőkönyvek alapján. „Mi a kárbejelentést továbbítottuk a mezőgazdasági igazgatóságnak, választ ugyan nem kaptunk rá, de ott van náluk” – jelezte Kocsis Béla, hozzátéve, hogy az anyagi kompenzációt közvetlenül a gazdák fogják megkapni az igazgatóságtól, amennyiben utóbbi úgy ítéli meg, hogy jogosultak rá.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!