Bihar hírei

2018.06.27. 12:24

Célirányos támogatások a szlovák közösségnek

Kedd délelőtt közös sajtótájékoztatót tartott a megyeházán Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke és Adrian Merka parlamenti képviselő, a Romániai Csehek és Szlovákok Demokratikus Szövetségének vezetője.

Kedd délelőtt közös sajtótájékoztatót tartott a megyeházán Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke és Adrian Merka parlamenti képviselő, a Romániai Csehek és Szlovákok Demokratikus Szövetségének vezetője.

Pásztor Sándor megyei tanácselnök felidézte, hogy tavaly szorosabb együttműködés kezdődött az önkormányzat és a Bihar megyében élő szlovák közösség közt, melynek lényege, hogy találkozott azokkal, akik ezen romániai kisebbséget képviselik a Bihar megyei polgármesteri hivatalokban és helyi tanácsokban, különböző adminisztratív szinteken. Meghallgatta a sajátos problémáikat, kéréseiket, és ezek figyelembe vételével főként oktatási, infrastrukturális és egyházi jellegű igényekre összesen 600 ezer lejt utalt ki számukra a Megyei Tanács. 2017-et próbaévnek szánták, az eredmények pedig azt mutatják, hogy nem volt hiábavaló a segítség, mert a szlovákok komoly együttműködő partnernek bizonyultak, nem herdálták el a kapott pénzeket.

Adrian Merka parlamenti képviselő, a Romániai Csehek és Szlovákok Demokratikus Szövetségének vezetője azt mondta: a terveiket helyi, megyei és kormányzati forrásokból próbálják megvalósítani. A Bihar Megyei Tanácstól érkezett összegek hozzájárultak a cserpataki ravatalozó kápolnájának befejezéséhez, a cserpataki sáncok lebetonozásához, a bodonosi Kozacsek József Elméleti Líceum bentlakásában belső illemhelyek kialakításához, Sólyomkőváron egy szintetikus focipálya létesítéséhez, Madarászon a temető bekerítéséhez, az Élesdlok és Codișor közti községi út lekövezéséhez, Cserpatakon egy nemzetközi néptáncfesztivál megszervezéséhez, Sólyomkőváron annak megünnepléséhez, hogy 200 éve telepedtek ott le a szlovákok, valamint folyamatban van Sólyomkőfalván a ravatalozókápolna építése.

Idei tervek

Idén 300 ezer lej célirányos támogatás jut a Bihar megyei szlovák közösségnek. Sáránban felújítják és leaszfaltozzák a helyi általános iskola udvarát és játszópályáját (20 ezer lej), Fogáson sáncokat újítanak fel és betonoznak le (10 ezer lej), illetve ravatalozókápolnát építenek (10 ezer lej), Baromlakán javításokat végeznek a római katolikus templomban (35 ezer lej), a bodonosi Kozacsek József Elméleti Líceumban belső illemhelyeket alakítanak ki (45 ezer lej), Füvesen ravatalozókápolnát építenek (10 ezer lej), Dernán szintén (15 ezer lej), felújítják és lekövezik a Szóvárhegy és Varaszótanya közti utat (20 ezer lej), Madarászon korszerűsítik a temetőhöz vezető utat (10 ezer lej), Sólyomkőváron európai uniós projekteket társfinansziroznak (70 ezer lej) és javításokat végeznek a községházán (15 ezer lej), Nagyváradon javításokat eszközölnek a római katolikus szlovák személyi plébániánál.

A Romániában levő szlovák népesség (15 ezer) több mint fele (8500) Bihar megyében él, Sólyomkővár község polgármestere szlovák nemzetiségű.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!