Bihar hírei

2018.06.15. 10:44

Beindulhat a duális képzés magyar nyelven is

Csütörtökön rendes havi közgyűlését tartotta a Bihar Megyei Tanács. A 39 előterjesztés 95 százaléka egyszerű többséggel vagy kétharmaddal átment. Több fontos projekt is zöld utat kapott emiatt.

Csütörtökön rendes havi közgyűlését tartotta a Bihar Megyei Tanács. A 39 előterjesztés 95 százaléka egyszerű többséggel vagy kétharmaddal átment. Több fontos projekt is zöld utat kapott emiatt.

A képviselő-testület teljes konszenzussal megszavazta azt az anyagot, amely lehetővé teszi a révi Zichy-menedékház teljes felújítását és környezetének rendezését, miután a Bihar Megyei Tanács 2,5 millió eurós pályázatot nyert el erre a célra a Románia-Magyarország Határ Menti Együttműködési Programban (RO-HU) benyújtott pályázatával. A menedékház Kelet-Közép-Európa egyik legszebb cseppkőbarlangja mellett áll, ahol a barlangból kilépő Styx patak a Sebes-Körösbe ömlik, a vízesés és a környéke a Királyerdő-hegység pedig egyik legkedveltebb turistacélpontja a Sebes-Körös szurdokvölgyében.

Szintén 34 voksot kapott az a három előterjesztés (egy liberális képviselő közben elment), mely olyan, egymással bizonyos értelemben összefüggő beruházásokra vonatkozik, melyeket a megyei önkormányzat egy közel 50 ezer négyzetméter összterületű telken valósítana meg, amit a Rulikowszki-temető, az Egyetemi út, a csendőrség és a Ceyrat-negyed határol. Az elképzelés szerint egy iskolai campus létesül ott az SNI (sajátos nevelési igényű) gyerekek számára, tudományos és technológiai park, valamint ANL-lakások az önkormányzat alkalmazottai részére. A telken egy épületet meghagynak a Ruhama Alapítványnak, mellyel jól együttműködik a Megyei Tanács, és három, az 1870-es években felhúzott ingatlan kivételével a többit lebontják. A campus 28.389 négyzetméteren terül majd el, meghagyják a fákat zöld oázisnak, és az említett épületek közül az egyiket sportcsarnoknak alakítják át.

A tudományos és technológiai parkkal kapcsolatos, a Regionális Operatív Program keretében megvalósítani óhajtott befektetés vezető partnere a Bihar Megyei Tanács, projektpartnerek a Bihar Megyei Ipari Parkok Rt. és a Nagyváradi Egyetem. Az invesztíció becsült értéke 7-10 millió euró körül mozog. A kutatói komplexum 7622 négyzetméteren terül majd el, mely a laborépület mellett parkolóhelyeket is magába foglalja. Az ANL-lakások létesítése céljára kijelölt terület 9786 négyzetméter nagyságú. Elvi döntés már született arról, hogy első körben egy 24 lakrészes tömbház épülne földszinttel, két emelettel és tetőtéri lakásokkal, néhány tíz méternyire a Ceyrat negyedbeli ingatlanoktól. Amennyiben csak a saját apparátusban dolgozók pályázására lesznek tekintettel, akkor a potenciális kedvezményezettek száma közel 170, ellenkező esetben pedig 3200.

Duális képzés

Átment a Bihor West Professional Egyesület megalakulása a Vaskohszikláson, Belényesben és Nagykágyán beindítandó duális képzés működtetésére anyanyelven is, valamint a repülőtér szerkezeti felépítésének a módosítása. Eldőlt továbbá az is, hogy valószínűleg már utoljára, még egy hónapig meghosszabbítják a Körösvidéki Múzeum és a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség közti bérleti szerződést, dr. Aurel Chiriac múzeumigazgató ugyanis jelezte, hogy a műtárgyak körülbelül 85-90 százalékát már átköltöztették az új székhelyre, hátra van még a nem vagyoni értékű tárgyaknak az átszállítása (szekrények, tárolók és egyéb bútorok stb.).

Noha a közmeghallgatáson elénk vita tárgyát képezte, a közgyűlésen simán átment a Bihar Megyei Gyermek- és Társadalomvédelmi Főigazgatóság (DGASPC) szociális szolgáltatásainak kiszervezése. Egy másik megszavazott napirendi pont arra vonatkozott, hogy az önkormányzat ne kelljen több bérleti díjat fizessen, mint amennyit inkasszál a saját bérlőitől. A tanácsosok többsége jónak látta, hogy a Traian Blajovici utca 2. szám alatti 3272 négyzetméternyi telken a belügyminisztérium egy regionális klinikát építsen, a liberálisok közül Dacian Foncea azért ellenezte ezt a gondolatot, mivel szerinte egy új megyei kórházat kéne építeni ott. Buszjárat üzemeltetési engedélyek megadására is rábólintottak Nagyvárad- Fugyivásárhely (Romanbag Production Kft), Mezőtelegd- Fugyivásárhely (Romanbag Production Kft), Tóti- Nagyvárad (Ada bútorgyár), Élesd- Nagyvárad (Faist Mekatronic), Bodonos- Margitta (Leoni Wiring Systems Kft.), Papfalva- Nagyvárad (Bihore Kft.), Felsőtopa- Bors (Microrom Kft.), Székelyhíd- Nagyvárad (Dalia Shoes), Kiskoh- Belényes (Leoni Wiring Systems Kft.), Belényesszeleste- Belényes (Leoni Wiring Systems Kft.), Tóti- Margitta (Bellotto Impex) útvonalakon. A liberálisok miatt megbukott viszont ismét a megye köz- és magánleltárának aktualizálása, noha a számvevőszék már hónapok óta követeli ezt.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!