Bihar hírei

2018.05.27. 11:49

Szent Orbán az öreg szőlő fiatal hajtását is vigyázza

Stara trta. Ez a két szó szlovénül öreg szőlőt jelent, ez a "fajtája" annak, amit pénteken délután ültettek el a szentjobbi Kopaszhegyen, Szent Orbán és a helyi borászok gondjaiba ajánlva.

Stara trta. Ez a két szó szlovénül öreg szőlőt jelent, ez a "fajtája" annak, amit pénteken délután ültettek el a szentjobbi Kopaszhegyen, Szent Orbán és a helyi borászok gondjaiba ajánlva.Március végén harangozhattuk be, hogy Romániában elsőként Szenjobbra kerülhet szőlőhajtás a szlovéniai Mariborban lévő öreg szőlőről, mely a Guinness-könyvben is nyilvántartva a világ legöregebb termő,  400 évesre becsült szőlőtőkéje. Akkor községbeli delegáció járt Mariborban, részt vett a metszési ünnepségen, és akkor hangzott el, hogy a pályázat útján megkapott, gyökereztetett szőlővesszőt a Szent Orbán-napi ünnepségen fogják átvenni és elültetni.  Ennek jött el a napja az elmúlt pénteken, Orbán napján, amikor a szentjobbi Kopaszhegyen már piroslott a cseresznye, izmosodott a dió a fán és katonás rendben sorjáztak a szőlőtőkék a tavaly éppen ilyenkor avatott Szent Orbán fából faragott szobra környékén. Zatykó István, a helyi Csáki Miklós Borbarátok Körének tagja, moderátori mivoltában köszöntötte a megjelenteket, felelevenítve a tavalyi szoboravatót, hozzáfűzve, hogy a szőlősök és borászok védőszentje meghálálta a megtiszteltetést, megóvta a kártól helyi tisztelőit. Köszöntötte név szerint a vendégeket, kik közül elsőként Srečko Ornik, a maribori öreg szőlő-program igazgatója áll mikrofon elé.

Közösen ültették el

Átadta dr. Andrei Fištravec maribori polgármester üzenetét, fülünknek furcsán hangzó szavait Zatykó István olvasta fel magyarul, ebből kiderült: az óváros felújításakor szenteltek kiemelt figyelmet az öreg szőlőnek, 30 éve ünneplik annak metszését és szüretelését. 1991 óta működik az öreg szőlő-program, eddig négy kontinens több mint 100 helyére jutott el szőlővessző, például Ausztráliába, Japánba, a Vatikánba, de Magyarországra i, és most Romániában elsőként Szentjobbra. A szőlővessző a barátságot jelképezi, a helyiek viseljék gondját és várhatják a jó termést, üzente a polgármester. A szőlővesszőt nevezett, illetve a delegáció másik tagja, Stane Kocutar, a maribori rádió igazgatója, egyben az öreg szőlő gondozója adta át Zatykó Jácint alpolgármesternek, aki németül köszönte azt meg, majd már magyarul folytatva elevenítette fel, hogy 2016-ban született meg a most megvalósult ötlet. Már 2017-be is részt vettek a metszési ünnepségen, bemutatva a községet, majd megpályázták az adományt, amit 6 szlovéniai, egy montenegrói és egy horvátországi várossal együtt nyertek el idén. "Sokan kérdezik, miért nem mentem külföldre, miért itthon vállaltam tisztséget? Hát, az ilyen pillanatokért!" - mondta az alpolgármester, aki szerint a szentjobbi borok eddig is bárhol megállták a helyüket a világban, de eztán még jobb reklámjuk lesz. Ezután, miközben a Vadvirágok népdalkör Orbán-napi éneket adott elő, a szlovén vendégek és a borbaráti kör tagjai elültették a szőlőtövet a Szent Orbán szobor mögött, de egy-egy marék földdel bárki részese lehetett (volna) a nem mindennapi munkának.

"Megkínálták" a szentet

Majernyik Mihály margittai és Bogdán István érmihályfalvi tisztelendők áldották meg a szőlőtőt, mely köré egy előre elkészített kis kerítést is elhelyeztek, elé emlékkő került, rajta a felirat: "A világ legöregebb szőlőtőkéjéről származó vessző. Fajtája: Stara trta. Adományozta a maribori önkormányzat, ültetve 2018. május 25, Orbán napján. A tőke gondozója: ProSzentjobb Alapítvány, Csáki Miklós Borbarátok Köre." Egy közösségi munka eredménye a szőlőskertek és a borkultúra megőrzése, ugyanúgy, ahogyan ennek a szőlőtőnek az elnyerése is, mondta beszédében Szabó Ödön képviselő. Hozzátette: minél többen foglalkoznak szőlészettel a régióban (másnap volt a II. Bakator Fesztivál Bihardiószegen - szerz.  megj.), annál nagyobb biztonsággal várható el, hogy az megélhetést nyújtson a gazdálkodóknak. Ezt követte Szent Orbán "megöntése". A hagyomány szerint, ha a védőszent rendesen tette a dolgát, akkor egy-egy pohár bort áldoznak szobrára, ha nem, megvesszőzik. Mint már elhangzott, az elmúlt évben meg voltak elégedve a borászok, akik a borbaráti kör elnökét, László Sándort követve járultak poharaikkal a szoborhoz, közben újra a Vadvirágok énekeltek. Az ünnepség a Himnusz éneklésével zárult, illetve a közös estebéddel. Jövő ilyenkor már megnézhetjük majd: mennyit nőtt az öreg szőlő fiatal hajtása egy esztendő alattSzentjobbon.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!