Bihar hírei

2018.03.27. 09:44

Tavaszi Nyitás sakkverseny Diószegen

Hat település részvételével tartottak nemzetközi sakkversenyt az elmúlt szombaton Bihardiószegen. Csapatversenyről volt szó, de a legtöbb pontot gyűjtött versenyzőket is jutalmazták.

Hat település részvételével tartottak nemzetközi sakkversenyt az elmúlt szombaton Bihardiószegen. Csapatversenyről volt szó, de a legtöbb pontot gyűjtött versenyzőket is jutalmazták.

Február közepén tartotta meg alakuló ülését Bihardiószegen a sakk-klub, azóta hetente találkoznak a tagok, sőt, az elmúlt szombaton már egy nemzetközi verseny házigazdái is voltak. Utóbbi megnyitóján Törő Gyula főszervező elmondta: a klub alapítását az a tapasztalat sarkalta, hogy ismerősei számítógépeik előtt „arctalan” ellenfelek, vagy éppen a gép ellen sakkoztak, mert nem volt hol közösségbe tömörüljenek. Ez után alakult meg a klub, és első komolyabb rendezvényével újraélesztette a résztvevő települések között évtizedes múltra visszatekintő, ám néhány esztendeje megszakadt barátságos sakkjátszmákat. Törő Gyula stílszerű megfogalmazása szerint „nyitottak egymás felé”, a versenynek is a Tavaszi Nyitás nevet adták. A református diakóniai épületet kapták meg helyszínként, de az egyházközség azzal is segített, hogy nőszövetségének tagjai gondoskodtak a sakkozók ellátásáról.

Eredmények

Hat, egyenként négy fős csapatok ültek asztalhoz (bár volt egy-egy népesebb és kisebb is), hogy minden gárda minden másikkal farkasszemet nézzen. A versenybírói teendőket Adorján Csaba látta el (akit ezúttal civilben és nem a Hajdú Bihar megyei huszár hagyományőrzők egyenruhájában láttunk viszont), ő adta át a főszervezővel egyetemben az okleveleket, érmeket, kupákat: 1. Székelyhíd (14 pont), 2. Diószeg (13,5), 3. Álmosd (12,5), 4. Szentjobb (9,5), 5. Bagamér (7,5), 6. Semjén (3). Bár csapatversenyről volt szó, a legeredményesebb csapattagokat is jutalmazták: 1. Forró Mózes (Székelyhíd, 4,5), 2. Varga István (Diószeg, 4), 3. Kulcsár Győző (Székelyhíd, 4). A diószegi versenyt a szervezők tervei szerint ezentúl minden tavasszal megrendezik.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!