Bihar hírei

2018.03.27. 13:51

Dél-bihari gazdafórum volt Tenkén

A VII. szórványprogram keretében a Bihar megyei és a tenkei helyi RMDSZ-szervezet regionális gazdafórumot tartott a pályázati lehetőségekről.

A VII. szórványprogram keretében a Bihar megyei és a tenkei helyi RMDSZ-szervezet regionális gazdafórumot tartott a pályázati lehetőségekről.A tenkei Polgármesteri Hivatal gyűléstermében szervezett múlt pénteki fórumon Szabó Mihály helyi elnök köszöntötte a megjelenteket, majd Grim András, a szórványért megbízott megyei ügyvezető alelnök elmondta: az RMDSZ által szórványban szervezett regionális gazdafórumok célja, hogy a magyar gazdák hitelesen és pontosan tájékozódjanak a pályázati lehetőségekről. A regionális fórumokon találkoznak a szórványban élő magyar gazdák és a magyar szaktanácsadók. Marius Ştefan, a Bihar Megyei Agrárkamara igazgatója ismertette az őshonos mangalica és báznai sertések tenyésztéséről szóló támogatási programot, elmondva: maximum tíz malacot adnak azoknak a gazdáknak, akik vállalják, hogy minimum 130 kilósra hizlalják, majd az állomány felét húsfeldolgozóknak értékesítik kilogrammonként 11 lejes áron. Új lehetőség jelentkezik a juhtartók számára is, mivel az állam 1 lej támogatást ad minden kilogramm leadott gyapjú után.

Két részletben

Kun Attila pályázatíró szakember vázolta a fiatal gazdák és kisgazdák számára létező pályázati lehetőségeket. A szakember leszögezte, csak azoknak érdemes pályázni, akik hosszú távon akarnak befektetni. A pályázatok során sok az adminisztratív utánajárás, de ezek megtérülnek. A fiatal gazdák akár 40–50 ezer eurós vissza nem térítendő támogatást kaphatnak, míg a kisgazdák 15.000 eurósat. A pályázat benyújtása, illetve kedvező elbírálása után átutalják az első részletet, majd a feltételek teljesítése után, maximum 3 év múlva (5 év gyümölcstelepítés esetén) a második részletet. Az elmúlt évhez hasonlóan idén is várhatóan május környékén kezdődnek a fiatal gazdáknak és a kisgazdáknak szánt pályázati lehetőségek. A Start-Up Nation pályázati lehetőségről kifejtette: ez a program a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak szól, maximálisan pályázható összeg 200.000 lej/pályázat, a támogatás mértéke: 100%.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!