Bihar hírei

2018.03.14. 09:44

Azonnali ülés, elhúzódó vitával

Azonnali tanácsülés zajlott Érmihályfalván kedden kora délután. Az ülés tárgya egy pályázati lehetőség volt. A napirendeket hangos viták után kompromisszumos megoldással, végül egyhangúan elfogadták.

Azonnali tanácsülés zajlott Érmihályfalván kedden kora délután. Az ülés tárgya egy pályázati lehetőség volt. A napirendeket hangos viták után kompromisszumos megoldással, végül egyhangúan elfogadták.

Az azonnali képviselő-testületi ülés tárgya egy pályázati lehetőség volt. A részletekről az ülés után Nyakó József polgármestert kérdeztük, azon egyszerű oknál fogva, hogy a tanácsosok ezekre nem tértek ki, érdekes módon egy mellékesnek mondott részlet mellett leragadva, azon vitázva, majd amikor ezen túljutottak, már kérdések nélkül, egyhangúan szavaztak. Tehát: adódott egy környezetvédelmi témájú pályázati lehetőség, mely – természetesen csak ha nyer – 9,625 kilométernyi bicikliút és 4,6 kilométernyi úttest aszfaltozását tenné lehetővé. A pályáztató célja a kerékpár és közszállítás népszerűsítése, utóbbi azt jelentené, hogy autóbusz-közlekedés jelenhetne meg a városban, 12 megállóval. A modernizálás 24 utcát érintene a kerékpárút, 14-et a buszközlekedés révén. A pályázat letételéhez kellett tehát döntéseket hozni, hármat. Az első egy parkolás-működési szabályzat elfogadása lett volna. Ez akkor is lehetséges, ha a városban valójában nincsenek hivatalos, fizetéses parkolók, ám a szabályzat később, alkalomadtán használható.

Előbb vita…

A vita annak kapcsán kerekedett, hogy az említett szabályzat-tervezetbe árakat is belefoglaltak: 1,50 lej/30 perc, 3 lej/óra, 12 lej/nap, 120 lej/hónap. Az elfogadáshoz 2/3-os többség kellett volna, ám a voksoláskor 8 igen mellett (RMDSZ) 6 tartózkodás volt (4 EMNP + 2 PSD), 3 tanácsos (2 RMDSZ, 1 PNL) hiányzott. Érdekes módon a téma kibontása ezután következett (néha igencsak emelt hangon), mikor a tartózkodók érveit Pap Sándor (EMNP) úgy fogalmazta meg, hogy semmit nem szavaznak meg, ami azzal járhat, hogy a lakosoknak valamiért is fizetniük kelljen. A javaslatot támogatók érve volt, hogy a városban egyrészt nincsenek is parkolók, tehát nincs mit alkalmazni, másrészt ha lesznek is majd valamikor, a tarifát a testület alakíthatja, harmadrészt ezúttal csupán a pályázat miatt kell a döntés. Úgy tűnt, egyik fél sem enged, a kezdeményezés elbukik. A polgármester úgy fogalmazott, hogy „túl nagy léhaság egy ilyen esélyt elszalasztani”. Több javaslatot végül Chis Ghoerghe tanácsos (RMDSZ) öntött formába: az ellenzők mondjanak összegeket, mivel 0 lej nem lehet a szabályzatban.

…aztán összhang

Bár előzőleg azt mondták, semmilyen összeget nem szavaznak meg, végül az EMNP tanácsosai tollbamondták: 10 bani/30 perc, 20 bani/óra, 1 lej/nap, 5 lej/hónap, 50 lej/év. Ezt, miután Karsai Attila alpolgármester, ülésvezető indítványára előbb megszavazták, hogy újra szavaznak, egyhangúan elfogadták. Ezek után már ugyancsak összhangban megszavazták, hogy 4 utcát kell betelekkönyvezni a pályázat érdekében, továbbá gazdasági mutatókat (3. napirend), melyekkel kapcsolatban ugyancsak nem voltak kérdések. A 22.860.971 lej értékű pályázat leadási határideje március 19. Nyakó József polgármester az ülés után kifejtette: ez a hozzáállás veszélyezteti a projekt sikerét, a nevetséges árak megállapítása pedig az egész pályázat Achilles-sarka lehet, mert az elbírálók komolytalannak ítélhetik a szándékot.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!