Bihar hírei

2018.03.06. 13:53

Az általa megzenésített Arany-verssel jelentkezett versenyre

Papp Attila margittai származású zeneszerző is jelentkezett az MTVA által meghirdetett AranyCORE zeneversenyre, amelyre Arany János valamelyik megzenésített versével lehetett nevezni.

Papp Attila margittai származású zeneszerző is jelentkezett az MTVA által meghirdetett AranyCORE zeneversenyre, amelyre Arany János valamelyik megzenésített versével lehetett nevezni.

Az AranyCORE egy zeneverseny, ami a nemrég zárult Arany János emlékév kapcsán az ország valaha volt legnagyobb nyelvmágusának állít emléket. Annak a költőnek, aki lehet, hogy nem egy lánglelkű közönségkedvenc, de verseit a mai napig érdemes olvasni. „Persze mondhatod, hogy ugyan mit üzen neked Arany: az ütemhangsúly csak analóg kattogás az elektronikus dubstephez képest. Viszont, ha jobban odafigyelsz a szövegeire, ráérzel, hogy a kattogás valójában metronóm, Bajusz című verse egy mai hipszter himnusz, Toldi pedig a legmagyarabb szuperhős…”- áll a versenyfelhívásban. A szervező egy háromtagú zsűrit állít fel, amely az alábbi tagokból áll: Ákos, a Margaret Island és Wolfie, a Punnany Massif-ból.

A www.aranycore.hu honlapon közzétett dalokat 2018. március 2-án, Arany János születésének 201. évfordulóján 10:01 órakor szavazásra bocsátotta, a szavazás március 18., vasárnap, magyar idő szerint 10 órakor zárul. A szavazás úgynevezett „social like” szavazással történik ugyanezen honlapon keresztül.

Régi emlék

Papp Attila zeneszerző azt nyilatkozta az erdon.ro-nak: A fülemilét zenésítette meg, és a száznál is több pályaműből a beszélgetésünk idején, vagyis kedd délután a szavazatok alapján a második helyen állt egy nagyon szoros küzdelemben. Amúgy március 18-ig lehet rá voksolni a https://aranycore.hu/dalok/a-fulemile-42 linken, ahol természetesen a dalt is meg lehet hallgatni. Nem csupán a lájkoknak örvend, hanem azért is hálás, ha megosztják a szerzeményét a Facebookon.

„Feltétlenül meg szerettem volna zenésíteni valamelyik Arany János-verset, az elején még nem is gondoltam A fülemilére. Nagyon érdekes, hogy végül miért erre esett a választásom. Elkezdtem olvasni egy csomó Arany-költeményt. Mivel a Libavonat zenekarral gyermekzenét csinálunk, mindenképpen egy gyerekközpontú, illetve gyermekeknek szóló verset szerettem volna megzenésíteni. Akkor eszembe jutott, hogy annak idején, gyermekkoromban volt egy Péter nevű barátom, akihez sokszor átmentem, és az anyukája olvasta fel nekünk A fülemilét. Ezt nagyon megszerettük, szinte naponta elolvasta nekünk, és bizonyára emiatt, nagyon bennem maradt sokáig”- magyarázta honlapunknak. Hozzátette: jó döntés volt, mert más nem is zenésítette meg ezt a verset, valószínűleg azért, mert elég hosszú és nehéz... Segítségére volt neki Varga Imre klarinétművész és Szabó Attila, a Nagyváradi Művészeti Líceum gitártanára.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!