Bihar hírei

2018.02.05. 08:55

Kétszáz feletti bormintát mutattak be Hegyközszentimrén

A tizenegyedik borversenyt rendezték meg szombaton Hegyközszentimrén, melyen újra rekordot döntött a résztvevők száma: 22 településről 213 bormintát küldött több mint 100 gazda a zsűri elé. Az esti eredményhirdetésre megtelt a helyi iskola nagyterme.

A tizenegyedik borversenyt rendezték meg szombaton Hegyközszentimrén, melyen újra rekordot döntött a résztvevők száma: 22 településről 213 bormintát küldött több mint 100 gazda a zsűri elé. Az esti eredményhirdetésre megtelt a helyi iskola nagyterme.

Szombaton este mintha tinta ömlött volna szét rajta, olyan sötét volt az égbolt Hegyközszentimre felett (és az egész régió felett), ám a hűvös szél és a meg-megújuló esőzés sem riasztotta el a gazdákat attól, hogy ismét helyi rekordot állítsanak fel a borversenyen: 213 borminta került a zsűri asztalára, a múltnak adva át a tavalyi csúcsteljesítményt (akkor 194 minta volt). A verseny napján 9 és 13 óra között lehetett leadni a bormintákat a helyi iskolában, ahol a versenyt rendezték, és a délután folyamán pedig Illés Zorán, Varga Ildikó és Nagy Imre töltögette a poharakat, hogy azokat Balog Angéla Rita, Rigda Enikő, Seres Enikő Aliz, Balog József Szilárd, Varga Barbara és ifj. Nagy Sándor szolgálja fel a dr. Popa Dorin, Szoboszlai Hilda és Csaba, Csávossy György, Kiss Zoltán és Czapp Árpád összetételű zsűri asztalára. Este, az eredményhirdetéshez közeledve, a termelők már visszavették a szervezőknek leadott palackokat, hogy az asztaloknál maguk is „zsűrizhessék” azok tartalmait.

Összeforrtak

A műsorvezetői teendőket idén is Kucharszki Zoltán tiszteletes látta el, aki elmondta: a 213 borminta több, mint 100 termelőhöz köthető, akik, ha számításunk nem csal, 22 települést képviseltek. Persze, nem mindenki volt jelen, sőt, a borát sem mindenki személyesen hozta el értékeltetni, volt olyan eset, hogy egy személy akár 20 mintát is leadott, a magáé mellett többet, amit rábíztak. Dr. Nagy Miklós polgármester köszöntötte a megjelenteket, örömének adva hangot, hogy újra benépesült a Szalárd községhez tartozó falu iskolájának nagyterme, majd Szabó Ödön képviselő gratulált a hallgatóság tapsa mellett Nagy Sándor főszervezőnek és csapatának a már 11. rendezvényhez, hozzátéve: nem csak jó borok forrtak ki, de láthatóan a borászok közössége is összeforrt, megosztva tapasztalataikat egymást is tanítják a szakma fortélyaira. Dr. Dorin Popa, a rendezvény méltatásában újra elmondta, mint ahogyan évek óta mindig felhívja rá a figyelmet, hogy a borászatban a szórakozás mellett komoly üzleti lehetőség van. Bihar megye szerinte kiemelkedik a borászat területén, ennek mintegy elismerése lesz az a nemzetközi borverseny, amit júniusban tartanak Nagyváradon.

Emelkedő színvonal

A versenyt Csávossy György értékelte igen röviden, azzal a tréfás megjegyzéssel kezdve, miszerint minél több a borminta, a zsűri annál megbízhatatlanabb. Ezt persze a hallgatóság is csak poénra vette, a szakember pedig hozzáfűzte: udvariaskodás nélkül elmondható, hogy a verseny színvonala évről évre magasabb. A díjátadáskor 17-en csak részvételi oklevelet kaptak (nem érték el a 16,5 pontszámot), 52-en az oklevél mellé bronzérmet, 76-an ezüstérmet vehettek át, a 68 arany-minősítéshez az oklevél mellé már serleg járt (nagyarany minősítés, vagyis 19,51 feletti pontszám nem volt). A beszédek és az eredményhirdetés közben már szolgálták fel a vacsorát, a szervezők konyhai csapata 250 fő ellátására készült. Szólt a zene is, s bár a díjak átadása után sokan távoztak, azért maradtak jónéhányan a nótázásra, a bálra is. A borászok e hét végén Szentjobbon találkozhatnak újra.

A borverseny eredményei

A szentimrei borversenyen hagyományosan nem kategóriánként hirdetnek eredményt, hanem a pontszámokat veszik sorrendbe. Mivel arany minősítésből is 68 volt, csak azok neveit közöljük, akik 19 pontot, vagy annál többet kaptak a zsűritől: Hegedűs Attila, Érmihályfalva (19, szürkebarát); Seres Ilona, Diószeg (19.03, vegyes aromás); Nagy Imre, Szentimre (19.1, rajnai rizling); Kőrösi Zoltán, Szentimre (19.17, ottonel muskotály); Guba Jenő, Szalárd (19.23, Zalagyöngye); Dan Corbuţ, Diószeg (19.4, sauvignon blanc). Az Európai Borlovagrend Érmelléki Legátusa idén negyedszer adta át különdíjait, képviseletében Kiss Zoltán a legeredményesebb borlovagrendi tagként Hegedűs Attilának, a legnagyobb pontszámot elérő gazdaként Dan Corbuţnak adta át az elismerést.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!