Bihar hírei

2018.02.22. 09:30

Egyre drágábban építenék meg az autópályát

Újra lezárult egy pályáztatási időszak az autópálya Bihar megyei szakaszára, melyet három „darabban” építtetnének meg. A tervezés és kivitelezés kilométerenkénti árát újra drágábbra becsülték meg, mint a legutóbbi pályáztatáskor, jelentette be a Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Társaság (CNAIR).

Újra lezárult egy pályáztatási időszak az autópálya Bihar megyei szakaszára, melyet három „darabban” építtetnének meg. A tervezés és kivitelezés kilométerenkénti árát újra drágábbra becsülték meg, mint a legutóbbi pályáztatáskor, jelentette be a Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Társaság (CNAIR).

A Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Társaság (CNAIR) bejelentette: február 19-én, hétfőn lezárult az az időszak, amíg az érdekelt cégek az elektronikus közbeszerzési rendszerre (SEAP) feltehették ajánlataikat arra vonatkozóan, hogy mennyiért terveznék kivitelezni az erdélyi autópálya három szakaszra bontott Bihar megyei részét, a Bors és Berettyószéplak közötti mintegy 60 kilométert. A CNAIR közleménye szerint a Berettyószéplak és Bisztraterebes közötti 1-es számú szakasz 26,35 kilométerére, melyre a tervezés és kivitelezés becsült értéke 377,650 millió lej (+ ÁFA), öt ajánlat érkezett konzorciumok és cégszövetségek észéről, melyek között ott van a nagyváradi Trameco és a Drumuri Bihor is. Nevesítve a következők jelentkeztek: Construcţii SA – Hidroelektra Niskogradnja DD; Nurol Insaat Ve Ticaret SA; Olivieri Costruttori SRL – Impresa di Costruzioni Ing E Mantovani SPA – De Sanctis Costruzioni SPA; Trameco SA – Vahostav SK a.s. – Drumuri Bihor SA – Drum Asfalt SRL – East Water Drillings SRL, Viaroad SRL. A pályázat majdani győztesével 84 hónapra szól majd a szerződés, amiből 6 hónap a tervezés, 18 hónap a kivitelezés és 60 hónap a garanciális időszak időtartalma.

Becsült költségek

A Bisztraterebes és Bihar közötti 2-es számú, 28,55 kilométeres szakasz becsült költsége 454,414 millió lej (+ ÁFA), erre hét ajánlat érkezett, a következőktől: Construcţii SA – Hidroelektra Niskogradnja DD – IC Ictas Insaat Sanayi Ve Ticaret SA-Tancrad SRL – Nurol Insaat Ve Ticaret SA; SBI International Holdings AG; SA&PE Construct SRL – Spedition UMB SRL – Tehnostrade SRL – Strabag SRL – Straco Grup SRL – Trameco SA – Vahostav -SK a.s. – Drumuri Bihor SA – Drum Asfalt SRL – East Water Drillings SRL. A szerződési idő hossza és felosztása hasonló a fentebb elírthoz.

A Bihar és Bors közötti 3-as számú, 5,34 kilométeres szakasz becsült költsége 159,223 millió lej (+ ÁFA), ugyancsak hét ajánlat érkezett: Antrepriza de Reparaţii şi Lucrări ARL Cluj SA – Construcţii SA – Hidroelektra Niskogradnja DD – IC Ictas Insaat Sanayi Ve Ticaret SA – Tancrad SRL – SBI International Holdings AG – SA&PE Construct SRL – Spedition UMB SRL – Tehnostrade SRL – Tirrena Scavi S.p.A. – Trameco SA – Vahostav SK a.s. – Drumuri Bihor SA – Drum Asfalt SRL – East Water Drillings SRL. Ebben az esetben 79 hónap a szerződés ideje: 4 hónap tervezés, 15 hónap kivitelezés, 60 hónap garanciális időszak.

Drágábban

A CNAIR közleménye leszögezi: a határidők változhatnak a nyertes ajánlattevők által felajánlott garancia-időszakok függvényében, továbbá, hogy az ajánlatok elbírálása a következő időszakban fog megtörténni, a törvényben megszabott határidők és procedurális lépcsők betartásával. Az utóbbi egy évben másodjára pályáztatják meg az autópálya Bihar megyei szakaszának tervezését és kivitelezését, az előző próbálkozás után több cég óvást jelentett be, amit követően a fellebbezéseket kivizsgáló hatóság újabb eljárást rendelt el. Mint emlékezetes, a munkálatot még 2004-ben az amerikai Bechtel cég kezdte meg, a teljes Bors–Brassó útszakaszra szerződve, később a spanyol Isolux-Corsan-Corvian konzorcium lépett a helyére, szintén sikertelenül. A spanyolokkal 2,6 millió euró/km áron szerződtek, ehhez képest most az 1-es szakaszon 3,08 millió euró/km, a 2-es szakaszon 3,442 millió euró/km, a 3-as szakaszon 6,4 millió euró/km (+ÁFA) a becsült ár.

 Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!