Bihar hírei

2018.02.05. 09:08

Adatbázis-bővítés: a jövőben „kapuról kapura” járnak majd

Csökken a munkanélküliség, de továbbra is gondot jelentenek az iskolázatlan személyek, őket lehetetlenség alkalmazni, mondta el lapunknak nyilatkozva – egyebek mellett – Békési Csaba, a Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) igazgatója.

Csökken a munkanélküliség, de továbbra is gondot jelentenek az iskolázatlan személyek, őket lehetetlenség alkalmazni, mondta el lapunknak nyilatkozva – egyebek mellett – Békési Csaba, a Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) igazgatója.

A tavalyi év végén a nyilvántartott munkanélküliek száma Bihar megyében 6497 volt az egy évvel korábbi 8155-höz képest, ezen belül azoknak az aránya, akik már nem kapnak munkanélküli segélyt, 71%, ez 21%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban – ismertette Békési Csaba, a Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) igazgatója a tavalyi év értékeléséről szóló pénteki sajtótájékoztató során. A munkanélküli ráta megyénkben 2017 végén 2,43% volt, ez egy év során 0,56%-os csökkenést jelent. Több mint 8700 személynek közvetítettek állásokat, s közel négyezren jutottak álláshoz ennek nyomán.

Elhelyezkedés

Amint a kimutatásokból kiderül, a 40 és 49 év közöttiek számára a legnehezebb elhelyezkedni, őket követi a 30 és 39 év közöttiek kategóriája. Tanulmányi szintjük tekintetében pedig lehetetlenség elhelyezni azokat, akik iskolázatlanok, ők szám szerint közel 3500-an vannak megyénkben, s számukra az egyetlen lehetőség, ha részt vesznek a Második Esély Iskola képzésén. Az iskolázatlanok alkalmazását amúgy törvény is tiltja, tudtuk meg. Általános iskolával rendelkező munkanélküliek már csak mintegy ezren vannak, de az ő elhelyezésük sem a legegyszerűbb. Az egyetemi végzettségűek jutnak legkönnyebben álláshoz és közülük is kerül ki a legkevesebb munkanélküli.

736 személy vett részt az AJOFM által szervezett átképző tanfolyamokon, legnagyobb többségük 24 éven aluli, s 341-en jutottak álláshoz ezek nyomán. A legnépszerűbb a humán erőforrásért felelő felügyelőket képző tanfolyam, de az eladók, őrök képzése is népszerű, továbbá német nyelvet is sokan tanulnak.

Projektek

Havonta két-három, kisebb-nagyobb állásbörzét szervezett az AJOFM megyeszerte, a két legjelentősebb az általános, valamint a frissen végzetteknek szóló rendezvény volt. Az egy évvel korábbi adatokkal összevetve kiderül: mindkettőn tavaly több munkahely közül lehetett válogatni, mint tavaly előtt, viszont kevesebb munkavállaló vett részt – ez azonban azzal is magyarázható, hogy az állástalanok száma is kisebb volt.

Szó esett arról az Intespo nevet viselő országos projektről, melynek során egy országos hálózat alakul majd abból a célból, hogy elősegítse a fiatalok munkába állását. Összevetik majd a különböző intézmények adatait, hogy rábukkanjanak azokra, akik kikerültek az iskolából, de nem dolgoznak és az ügynökség csoportjai „kapuról kapura” járnak majd, hogy az érintetteket felvegyék az adatbázisukba. Ezek a fiatalok lesznek majd az elkövetkezendő, átképzést, elhelyezkedést célzó uniós projekteknek a célszemélyei. Egy helyi projekt pedig, melyet szinte az utolsó pillanatban sikerült benyújtani, egy olyan központ létesítésére vonatkozik, ahol statisztikák alapján megtervezik az elkövetkezendő képzéseket, annak függvényében, hogy az előrejelzések szerint hogyan alakul majd a munkaerő piac. Az ezer négyzetméteres épület Szentmártonban lesz, s a határon átnyúló uniós projekten belül 1,8 millió euró jutna rá.

Határon túli rendezvények

Békési Csaba arról a nagyszabású rendezvényről is szólt, melyet a határon túl szoktak megszervezni abból a célból, hogy a diákok megismerkedhessenek a különböző szakmákkal. Egy tágas területen zajlik, s a cégek több tíz busszal érkeznek, elhozzák a felszereléseiket, munkaeszközeiket, hogy azokat ki is lehessen próbálni ott helyben. Amint az AJOFM igazgatója elmondta, hasznos lenne, ha nálunk is létezne egy hasonló, hogy a diákok kedvet kapjanak a különböző szakmákhoz.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!