Bihar hírei

2018.02.13. 08:51

A szentjobbi borversenyen is rekordot döntöttek

Jelentős gyarapodást tapasztalhattak a XX. szentjobbi borverseny mezőnyében a szervezők: míg tavaly 139, az elmúlt szombaton már 175 bormintát neveztek a huszonegy települést képviselő termelők. Rövidesen hajtást kapnak a maribori „Öreg szőlő”-ről.

Jelentős gyarapodást tapasztalhattak a XX. szentjobbi borverseny mezőnyében a szervezők: míg tavaly 139, az elmúlt szombaton már 175 bormintát neveztek a huszonegy települést képviselő termelők. Rövidesen hajtást kapnak a maribori „Öreg szőlő”-ről.

Az elmúlt hét végén már a XX. helyi borversenyt szervezte meg a szentjobbi Csáki Miklós Borbarátok Köre. A lakodalmas házban szombaton 9 és 13 óra között várták a nevezéseket fehér száraz, fehér édes-aromás és vörös borok kategóriájában, és ebben nem is volt hiba, hiszen míg tavaly 139, addig most helyi rekordnak számító 175 mintát hoztak el a gazdák a helyiek mellett a következő településekről: Hegyközszentimre, Biharvajda, Szalárd, Ottomány, Monospetri, Vedresábrány, Szentlázár, Margitta, Hegyközkovácsi, Székelyhíd, Hegyközszentmiklós, Bihardiószeg, Kárásztelek, Boldogfalva (Székelyföld), Palota, Kokad (Magyarország), Érmihályfalva, Nagyvárad, Paptamási, Biharpüspöki. A zsűrizés a kora délutáni órákban kezdődött meg, a bírálókat két csoportra osztották: az egyik tagja volt dr. Popa Dorin, Szoboszlai Hilda és Oláh Zoltán, a másiké Csávossy György, Szoboszlai Csaba és Pakó István. A zsűrizés befejezése után az eredményhirdetésre megjelentek egy úgynevezett prezentációt tekinthettek meg, melyen a szervezők felelevenítették a korábbi versenyek emlékezetes pillanatait, eredményeit, majd László Sándor, a Csáki Miklós Borbarátok Köre elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, ugyancsak összefoglalva az eddigi helyi borverseny-történelmet. Megköszönte Fábián Tibor szentjobbi borszakértő támogatását, amit a verseny kezdetén nyújtott a kezdeményezőknek, illetve a szervező csapatnak az odaadó munkát.

Szlovéniai ajándék

Dr. Popa Dorin zsűrielnökként hangsúlyozta a borok számottevő minőségi javulását, kifejezve reményét, hogy a bortermelés ne csak hobbi legyen, de gazdasági tényező is, a régió borai jelenjenek meg a vendéglótó helyeken is. Gratulált a szervezőknek Szabó Ödön képviselő is, egyrészt a folyamatosan megszervezett versenyekhez, másrészt ahhoz, hogy az ő munkájuk is hozzájárul a borok minőségi javulásához. Zatykó Jácint alpolgármester egy bejelentést tett: Szentjobb lesz az első település Romániában, mely (várhatóan március folyamán) egy gyökeres szőlőhajtást kap a legrégebbinek tartott szőlőtőkéről, Mariborból. (Az „Öreg szőlő”-t több mint 400 évesre becsülik, és mint a világ legrégebbi, termő tőkéje szerepel a Guiness Rekordok könyvében. A szlovén város polgármestere szokott oltványokat ajándékozni, melyek közül több van Magyarországon is – szerk. megj.). Az est folyamán a Vadvirágok népdalkör – mi mással? – a borral kapcsolatos összeállítást adott elő, a vacsora közben pedig Szőcs Lőrinc és zenekara biztosította a nótafakasztó muzsikát. Nemcsak a borbarátok, de azok feleségei is kitettek magukért, kemencében sült diós, mákos és kakaós kalácsot sütöttek desszertnek a vacsorához. A tombolán szőlészeti-borászati eszközöket lehetett nyerni, a fődíj egy 30 literes eperfahordó volt, harmadik díj egy akasztható hordóalj (a köbölkúti Erdei Sándor munkáit a helyi Stolmár István díszítette), a második díj egy akkumulátoros permetező volt.

Eredmények, statisztika

A szentjobbi borversenyre 175 bormintát neveztek, ezekből volt 103 fehér száraz (39 arany, 30 ezüst, 19 bronz, 15 oklevél), 21 aromás-édes (15 arany, 3 ezüst, 2 bronz, 1 oklevél), 51 vörös (11 arany, 17 ezüst, 11 bronz, 12 oklevél). Összesen: 65 arany, 50 ezüst, 32 bronz, 28 részvételi oklevél. Száraz borok: 1. Hegedüs Attila, Érmihályfalva (souvignon blanc, 18.90 pont), 2. Murgui Gabriella, Székelyhíd (királyleányka, 18.83), 3. Kovács Lajos, Székelyhíd (tramini, 18.83). Édes-aromás borok: 1. Zatykó István, Szentjobb (ottonel muskutály, 19.30), 2. Megyeri Ferenc, Élesd (chardoney, 19.03), 3. Kőrősi Zoltán, Szentimre (muskotály, 19). Vörös borok: 1. Balogh József, Diószeg (fekete leányka, 19.03), 2. ifj Czapp Árpád, Székelyhíd (merlot rose, 18.93); 3. Papp Zoltán, Hegyközkovácsi (kékfrankos, 18.80). Az Európai Borlovagrend Érmelléki Legátusa különdíjai: a legmagasabb pontszámért Zatykó István, a legjobban szerepelt borlovagrendi tag Hegedűs Attila (utóbbi ugyancsak Zatykó István lett volna, de a borlovagrendi szabályzat szerint nem kaphatja meg a díjat kétszer ugyanazon a borversenyen). A szentjobbi vándordíjat szintén Zatykó István vehette át.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!