Bihar hírei

2018.01.04. 10:46

Turistaútvonalat rongáltak meg

Mindent visznek, ami mozdítható: ismét elloptak a révi via ferrataból mintegy 35 méternyi fémkötelet, valamint az új via ferrataból is 10–12 méternyit. Ismeretlen személyek ellen indult eljárás.

Mindent visznek, ami mozdítható: ismét elloptak a révi via ferrataból mintegy 35 méternyi fémkötelet, valamint az új via ferrataból is 10–12 méternyit. Ismeretlen személyek ellen indult eljárás.

Az elmúlt évek során többször rongálták meg a kiépített turistaútvonalakat, legutóbb december 28-án, amikor is több tíz méternyi fémkötelet loptak el. A turistaútvonal elejére figyelmeztető táblát helyeztek el, jelenleg le van zárva a megrongált szakasz. Pintér István, a hegyimentő szolgálat igazgatója elmondta, hogy a turistaszezon március közepén indul be, de még februárban helyre szeretnék hozni a szakaszt. Nemrég, októberben is megrongálták a Tündérvárhoz vezető szakaszt, hamar pótolták a hiányt, ez alkalommal is loptak el onnan fémkötelet. Pintér István elmondta, hogy minden alkalommal rendbe hozták a turistaútvonalakat, de mindenképpen kellene valamilyen védelmet biztosítani, esetleg kamerákat elhelyezni, mivel így újra és újra tönkretehetik a szakaszokat, ez pedig sem nekik, sem a turistáknak nem kellemes; a védelemmel és biztonsággal a helyi önkormányzat és a megyei tanács kellene foglalkozzon.

Védelem

A védelmi intézkedésekről Hasas Jánost, Rév alpolgármesterét kérdeztük. Elmondta, hogy van kamera elhelyezve a turistaútvonal elején, mely a parkolót figyeli, de a tettes(ek) ezen nem látszanak. Természetesen feljelentést tettek a rendőrségen, ismeretlen tettes(ek) ellen indult eljárás. Sajnos, még azokat sem sikerült elfogni, aki(k) októberben rongálták meg az említett szakaszt. Kellene kamerákat elhelyezni, melyek az útvonalat és a sziklás térségeket figyelik, de erre azért nincs lehetőség, mert ezeken a részeken nem tudnak energiaforrást biztosítani, mondta el Hasas János. Bihar megyében is több természetvédelmi területet egy ún. ranger felügyel, véleménye szerint ide is alkalmazni kellene felügyelőket, őröket, 24 órás felügyeletet kellene biztosítani, de ugye ehhez anyagi háttér is kell. Egyelőre ez csak egy elképzelés, dolgoznak azon, hogy biztonságosabb védelmet biztosítsanak.

Törő Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!