Bihar hírei

2018.01.04. 10:21

Szentjobbi huszárportya, toborzó jelleggel

Az idei, a sorban tizenegyedik szentjobbi hagyományőrző huszárportyára már nemcsak huszárokat és hagyományőrzőket várnak a szervezők, de bárki részese lehet a kalandnak e hét végén.

Az idei, a sorban tizenegyedik szentjobbi hagyományőrző huszárportyára már nemcsak huszárokat és hagyományőrzőket várnak a szervezők, de bárki részese lehet a kalandnak e hét végén.

A 11. év eleji huszárportyáját szervezik meg e hét végén a Szentjobbi Huszár Hagyományőrző Egyesület, melyre ezúttal is várnak partiumi, székelyföldi és magyarországi bandériumokat. Idén azonban nemcsak huszárok kelnek, illetve kelhetnek útra, hiszen a közzétett meghívó szerint magánembereket is várnak. Alulírott maga is évtizedes „régiséggel” rendelkezik ebben az esztendő indító portyázásban tudósítóként, ám nem emlékszem, hogy hasonló invitálás elhangzott volna eddig. Valóban egy újdonságról van szó, erősített meg Zatykó Jácint, Szentjobb alpolgármestere, maga is hagyományőrző huszár. Az ötlet abból fakad, hogy székelyföldi és magyarországi vendégeskedéseikkor tapasztalták már, hogy a hasonló rendezvényeket kihasználják általában a hagyományőrzés, konkrétan a huszárhagyományok őrzésének és a lovassport népszerűsítésére. Mindez nálunk is hasznos lehet, turistacsalogató jellege is van, tette hozzá az alpolgármester, azzal a megjegyzéssel, hogy jövőre kicsit hamarabb fogják meghirdetni, hogy legyen több idő a jelentkezésre. Aki úgy dönt, hogy részese akar lenni a kalandnak (ez az alábbi program szombati napjára vonatkozik), azt várják már reggelire, majd az ebéd és a vacsora is benne van a programban, az utazáshoz pedig szekeret biztosítanak, de akár lovaglásra is lehetőség lesz. Jelentkezni Zatykó Jácintnál lehet közösségi oldalán vagy a 0742–067–725-ös telefonszámon.

Program

A portya programja: január 5., péntek 17 óra – a bandériumok érkezése, szállás elfoglalása; 20 – vacsora a lakodalmas házban; január 6., szombat, 7 óra – ébresztő; 8 – reggeli; 9.30 – gyülekező, eligazítás; 10 – szentmise a római katolikus templomban; 11.30 – a portya indítása; 12 – megemlékezés a Szent Imre-kopjafánál, a Nyulas erdőben; 12.30 – indulás Hegyközszentmiklós irányába; 14.30 – tábori ebéd a szentmiklósi pincesoron; 15.30 – indulás Szentjobbra; 16.30 – érkezés a szentjobbi lakodalmas házhoz; 19 – vacsora. A szervezők a programváltozás jogát fenntartják. Támogatók: Helyi Tanács, megyei RMDSZ, egyik médiatámogató a Bihari Napló.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!