Bihar hírei

2018.01.13. 11:03

Még nem okozott kárt a meleg idő

A megyéből sehonnan nem érkeztek olyan hírek, hogy az évszakhoz képest szokatlanul meleg idő károkat okozott volna a mezőgazdaságban. Sem az őszi vetés, sem a gyümölcsösök nem károsodtak.

A megyéből sehonnan nem érkeztek olyan hírek, hogy az évszakhoz képest szokatlanul meleg idő károkat okozott volna a mezőgazdaságban. Sem az őszi vetés, sem a gyümölcsösök nem károsodtak.

 

Az évszakhoz képest szokatlanul enyhe az idő - a meteorológusoktól halljuk mostanában ezt a megfogalmazást, amit például olvasóink azzal is igazolnak, hogy többen is küldtek nekünk olyan fotókat, melyeken kinyílott hóvirágokat látni, miközben hó csak mutatóban volt pár napig ezen a télen. (Legalábbis tájainkon, hiszen a minap a Szaharában havazott...) Az a szokatlan idő sokakat megvisel, főleg a szív- és érrendszeri gondokkal küszködőket, de mindannyian tudjuk, hogy nincs ez így rendjén. A mezőgazdák is joggal aggódnak, hiszen a kertekben, szántóföldeken, kertekben olyan élettani folyamatok indulhatnak meg a meleg hatására, melyeket egy későbbi hideg tönkretehet. A szakemberek szerint az lenne a jó, ha ez a meleg időjárás minél hamarabb véget érne, és azt követően nem lenne túl hideg. Gond lehet a gyümölcsösöknél, ahol már metszenek, mert ha mínusz tíz fokra hűl a levegő hőmérséklete, az komoly károkat okozhat a sérült növényeknek.

Lehűlés várható

Antal János, a megyei Mezőgazdasági Igazgatóság érmelléki tanácsadója azonban megnyugtató hírrel szolgált lapunk kérdésére: a megyéből sehonnan nem kaptak olyan híreket, miszerint bármilyen kárt, vagy esetleg arra utaló jelet tapasztaltak volna a földeken vagy a gyümölcsösökben. Leginkább a repce volt veszélyben, félő volt, hogy beindul a virágzása, de erre eddig nem került sor, fejtette ki a szakember. A következő pár nap melege várhatóan már nem okoz gondokat, a továbbiakra pedig már lehűlést jósolnak a meteorológusok, ami ebből a szempontból jó hírnek számít.

Visszatérve az írásunk elején említett hóvirágokra, arra is van nem ritkán példa, hogy hidegben is kinyílnak, tehát messzemenő következtetést nem kell levonni a jelenségből.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!