Bihar hírei

2017.12.06. 10:28

Többen oltathatják be magukat

Hamarosan közel tizenháromezer adag influenzaellenes oltóanyag érkezik Bihar megyébe, tudtuk meg a DSP képviselőjétől. Ez kevesebb a megrendelt mennyiségnél, de több, mint az elmúlt években.

Hamarosan közel tizenháromezer adag influenzaellenes oltóanyag érkezik Bihar megyébe, tudtuk meg a DSP képviselőjétől. Ez kevesebb a megrendelt mennyiségnél, de több, mint az elmúlt években.

Amint az egészségügyi minisztérium honlapján olvasható, az influenzaellenes oltóanyaggal kapcsolatos késések elkerülése végett most első alkalommal két évre vonatkozó szerződést kötött a szaktárca a forgalmazóval. Az idén több mint egymillió adag influenzaellenes oltóanyagot vásárol majd fel a minisztérium, áll a közleményben, ez duplája a tavalyi mennyiségnek. A cél az, hogy a veszélyeztetett csoportokba tartozók minél nagyobb arányban kapják meg az oltást.

Eltérő

A közlemény szerint e hét elején oltóanyag-szállítmányokat juttattak Konstanca, Călărași, Giurgiu, Teleorman, Buzău, Prahova megyékbe, valamint a fővárosba. A mennyiség – mint láttuk – nagyon eltérő, míg Konstanca több mint 90 ezer adagot kap, Giurgiu alig több mint ötezret.

Amint dr. Dorel Țîrț, a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP) szóvivője lapunk kérdésére elmondta, a minisztériumtól kapott átirat szerint megyénk 12851 adag térített influenza ellenes oltóanyagot kap, információi szerint csütörtökön érkezik meg a szállítmány. Ha minden jól megy, jövő héten szét is oszthatják az adagokat a háziorvosok és az egészségügyi intézmények között.

Több, mint tavaly

Igaz, hogy Bihar megye több mint 19 ezer adagot rendelt meg, de ez a mennyiség mégis nagyobb, mint az elmúlt években. A szóvivő szerint az adagok száma jó ideje mindig tízezer alatt volt. Mint arról korábban beszámoltunk, október folyamán összesen 430 adag influenza ellenes oltóanyag érkezett megyénkbe, melyet a a kórházakba beutalt krónikus betegek, az intenzív terápiás osztályokon, az újszülött osztályokon dolgozó egészségügyi alkalmazottak, valamint a mentősök számára osztottak ki. A fennmaradó negyven adagot a DSP döntése alapján a fertőző betegek osztályán dolgozó egészségügyi alkalmazottak számára különítették el. Ebből a szállítmányból a háziorvosok nem kaptak.

Adatok

Nincs még késő amúgy az oltási akció lebonyolítására, jelentette ki a szóvivő, főleg, hogy még egyetlen kórismézett influenzás eset sem volt az idén Bihar megyében és a többi légúti fertőzés is csökkenőben van. Mind a felső légúti fertőzések, mind a tüdőt is érintő légúti fertőzések száma kisebb, mint tavaly ugyanekkor, s az egy héttel korábban központosított adatokhoz képest is csökkentek a megbetegedések. Az esetek 10 – 15 százaléka igényel kórházi beutalást, ez az arány átlagos, mondta a szóvivő. Ami pedig az országos adatokat illeti: influenzát országos szinten sem kórisméztek eddig, a megbetegedések száma pedig nagyjából akkora, mint más években ilyenkor. Egy hét alatt több mint nyolcvanezer megbetegedést regisztráltak, azaz 3,7%-kal kevesebbet, mint tavaly ugyanekkor és 7,6%-kal többet, mint a korábbi hét folyamán.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!