Bihar hírei

2017.11.10. 12:38

Tömbházak modernizálására pályáznának

Az érmihályfalvi főtér tömbházait szeretné modernizáltatni EU-s pályázat révén az önkormányzat és (remélhetőleg) a lakástulajdonosok nagyrésze. E témában tartottak megbeszélést a napokban.

Az érmihályfalvi főtér tömbházait szeretné modernizáltatni EU-s pályázat révén az önkormányzat és (remélhetőleg) a lakástulajdonosok nagyrésze. E témában tartottak megbeszélést a napokban.

A találkozó előkészítéseként az önkormányzat 250 meghívót juttatott el a főtéri tömbházlakók postaládáiba, mintegy 50 személy össze is gyűlt a Gödör rendezvényházban, hogy első kézből kapjon információkat a pályázati lehetőségről. Felvezetőjében Nyakó József polgármester úgy vélekedett, hogy a tervezett beruházás jól illene az önkormányzat tér-rendezési munkálataihoz, illetve ahhoz, hogy egy tömb kivételével sikerült eddig megoldani az épületek évtizedek óta gondot jelentő csatornázását, a pincék kitakarítását, illetve reményei szerint a szennyvíztől megszabadított Móka patak főtér alatti szakaszát is sikerülhet jövőre újracsövezni. Ezek után ismertette Indrie Ovidiu, a városháza szakembere az EU-s pályázat részleteit, miszerint lehetőség lenne hőszigetelésre, a tetőzetek illetve nyílászárók cseréjére, lépcsőházak villanyhálózatának modernizálására, stb. A beruházás összegéből 60%-ot az EU áll, a további 40%-on az önkormányzat és a lakók közössége osztozik - hogy ezen belül mennyit vállal be a város és mennyi önrészt kér a lakóktól, ez már az érintettek megegyezésén múlik.

Lakótársulásokat

Hogy végül is mennyi az annyi, az egyrészt múlik azon, hogy kinek mekkora a lakása, illetve, hogy a lakók milyen munkálatokat akarnak elvégeztetni. Mindenek ellőtt azonban a lakótársulások létrejötte lenne a legfontosabb (jelenleg 2 ilyen van), hiszen pályázni csak közösségeknek lehet, egyéneknek nem, a határidő pedig február vége. A polgármester hangsúlyozta: a város "csak akkor teszi oda a vállát", ha a lakók legalább 2/3-a kedvezően áll a beruházáshoz, akkor azonban vállalja az ügyintézést és "senkit nem fognak elbírhatatlan költségbe hajszolni". A hozzászólások rendjén mindenki egyetértett azzal, hogy kihagyhatatlan lehetőségről van szó, ám többen kétségeket is megfogalmaztak némely lakótársakkal szemben (akik nem meglepő módon a találkozón sem voltak ott), azzal indokolva, hogy "még mindig vannak, akik abban a hitben élnek, hogy a tömbházak karbantartása a város dolga és nem a lakások tulajdonosaié". Az ő meggyőzésük a közeljövő feladata.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!