Bihar hírei

2017.11.13. 14:59

II. Hagyományőrző disznótoros fesztivál Síterben

Egy igazi disznótort, felidéző rendezvényt tartottak a siteri Mosoly Kommandósok, amelyen a disznó perzseléstől, a trancsírozáson át hurka és kolbászkészítésig minden láthattak, akik jelen voltak a kora reggeli óráktól.

Egy igazi disznótort, felidéző rendezvényt tartottak a siteri Mosoly Kommandósok, amelyen a disznó perzseléstől, a trancsírozáson át hurka és kolbászkészítésig minden láthattak, akik jelen voltak a kora reggeli óráktól.

Szombaton, 2017. november 11-én már a kora reggeli órákban nagy volt a nyüzsgés a siteri kultúrház udvarán, hiszen a Mosoly Kommandósok egy igazi disznótort tartottak, úgy ahogy azt apáink, nagyapáink korában volt hagyomány. Nagy üstökben főtt az abálóvíz, előkerült a vendégváró házipálinka, majd a főszereplő is, a 180 kilós disznó. Megtudtuk, hogy előző nap már feldolgoztak egy kétszáz kilóst, amelyből a kultúrház konyháján már főtt a finom töltött káposzta, elkészült a reggelihez feltálalt ropogós tepertő, de néhány tíz méter kolbászt és hurkát is készítettek belőle.

Ahogy érkeztek a reggeli vendégek a fiatalok kisüstivel, tepertővel, fokhagymásos pirítós kenyérrel, lilahagymával, melegborral, kávéval kínálták őket. Volt olyan vendég, aki az anyaországból jött el, hogy végig nézhessen egy igazi falusi disznótort. A disznót régi szokás szerint szalmával perzselték, majd a perzselést követően az elégett szalma perjéjét összekeverték vízzel és bekenték vele a disznót, hogy a bőre jól megpuhuljon, így szép fehérre lehet lekaparni, megtisztítani. A trancsírozást követően a hentes elosztotta a húsokat felhasználás szerint, hiszen ebből lett a toros káposztához a finom hús, fokhagymásos hús, a belsőségekből a hurka, a szedelék húsból kolbász, a gerincből az orjaleves.

Nagy volt a sürgés-forgás a konyha környékén, hiszen a több mint kétszáz vacsora vendégnek idejében el kellett készíteni az ennivalót, de a lekvárral töltött hájas süteményt is meg kellett sütni. A finom kemencében sült házikenyeret már egy nappal korábban elkészítették a biztonság kedvéért. Az ebéden is elég sokan részt vettek, hiszen akkora elkészült a toroskáposzta, üstben kisütött tepertő lilahagymával és házikenyérrel, igazi borkorcsolya a kellemes ízű siteri bornak. Voltak, akik besegítettek a hurka és kolbásztöltésnél is, hiszen mindenki számára, aki még eddig ilyet nem látott hatalmas élmény volt, maga is részese lehetett a disznó feldolgozásának folyamatában. A Siteri Művelődési ház udvarán felállított fűtött rendezvénysátor az est egy adott pillanatában mintha kicsinek bizonyult volna, de azért mindenki, aki előre megvásárolta jegyét, ha kicsit szorongva is de megtalálta helyét.

A szervezők ismét Juhász Csabát, az egykori Partium rádió bemondóját kérték fel moderátornak. Csaba (Fubi) már otthonosan érzi magát a község településein szervezett rendezvényeken, köszöntötte a vendégeket, jelenlévőket, és elmondta, hogy a mai est bevételét a Siteri Mosoly Kommandó tagjai a karácsonyi akciójukhoz fogják felhasználni csomagok elkészítéséhez a rászorulók részére. Az est egyik meglepetés személye Tibor hivatásos vőfély és ceremónia mester volt, aki többször is megmutatta, hogy ő tényleg érti a szakmáját. A vacsora ideje alatt a fiatalok siteri kisüstivel és finom siteri borral kínálgatták a vendégeket, majd sorba érkeztek a fogások, elsőként az aranyló orjaleves csigatésztával, majd a töltött káposzta, sült kolbász, véres hurka, májas hurka, házi kenyér, házi vegyes saláta, desszertként pedig lekvárral töltött hájas sütemény. A disznótoros vacsora remek hangulatáról és a jókedvről az Euphoria Music Band gondoskodott, amelynek alapembere, billentyűse az egykori AmazonÁsz frontembere Farkas Zoli volt.

 Tóth Zsigmond

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!