Bihar hírei

2017.11.22. 10:53

Bevezetnék a bihari védjegyet

Nincs még kidolgozva rendesen, számos konkrét kérdésre nem tudott válaszolni, de tervük lényegét bejelentette tegnap a Megyei Tanács alelnöke. Adatbázist hoznának létre helyi termelőknek és vásárlóknak.

Nincs még kidolgozva rendesen, számos konkrét kérdésre nem tudott válaszolni, de tervük lényegét bejelentette tegnap a Megyei Tanács alelnöke. Adatbázist hoznának létre helyi termelőknek és vásárlóknak.

El akarják kerülni, hogy apróhirdetési lappá váljon és/vagy a termékeiket sokszor külföldről, nagyker rendszerben beszerző, aztán helyi áruként kínáló viszonteladók fórumává váljon: kizárólag helyi termelőknek szóló adatbázist, illetve a vásárlóknak szóló honlapot építene fel a Megyei Tanács. Ezt külön sajtótájékoztatón jelentette be tegnap az egyik alelnök. Traian Bodea elmondta: a Bihar megyei termék (Produs în Bihor) című projekt során létrehozzák a produsinbihor.ro oldalt a neten, oda regisztrálhatnak majd a helyi termelők a megyéből.

Részletek később

Hogy mennyi pénzt szánnak erre a projektre, azt nem tudta megmondani, mint fogalmazott, még nem került abba a szakaszba a dolog. Arra sem tudott egyértelműen válaszolni, hogyan szelektálnak majd a termelők között, vagyis csak az őstermelői igazolvánnyal bírók lesznek-e benne, vagy nem – bár válaszából úgy tűnik, nem csak. Az sem egyértelmű még, konkrétan hogyan akarják elkerülni, hogy olyan feketézők is regisztráljanak, akik még őstermelői tanúsítványt is sokszor intéznek maguknak, mégis gyanús származású, nagy tételben, máshonnan beszerzett árut hazudnak helyinek. Mindazonáltal Bodea örömmel vette az újságírók ama felvetését, hogy a polgármesteri hivatalokból kérjék ki az engedélyezett őstermelők listáit a szűréshez – de hozzátette, hogy esetleg olyanokat is beengednének a rendszerbe, akiknek nincs ilyen, mert csak kis területen, mennyiségben gazdálkodnak. A regisztráció pontos menetét sem tudta még felvázolni.

Mit mondta, márciusban, vagy áprilisban indulna a honlap, tehát addigra kell mindennek tisztázódnia. Amit tudni lehet, az az, hogy a tanácshoz kell majd regisztrációs kérelemmel fordulniuk az érdeklődőknek – hogy pontosan kihez, az még nem dőlt el -, aztán ellenőrzik majd, hogy valóban helyi termelő-e – hogy pontosan hogyan, az még nem dőlt el -, és ha igen, akkor bekerül a rendszerbe. A honlapon pedig a tervek szerint termékenként is keresni lehet majd helyi termelőkre. Emellett a consumadinbihor domainnevet is lefoglalták, de az ezzel kapcsolatos terveik még ködösebbek. Azt is tervezik, hogy kiadnak „Bihar megyei termék-tanúsítványokat is, amiket a piacokon a termelő kifüggeszthet, ezzel is vonzva a helyi termékek iránt érdeklődőket”. Bodea szerint mindez javíthatja majd a megye mezőgazdasági termelékenységét, illetve fellendítheti az üzleti életet is. Hogy ki készíti el majd a honlapot, azt sem tudja még Bodea, de mint mondta, várhatóan egy külső céget bíznak meg majd vele. Arra is számítanak, hogy a magánfogyasztók mellett a vállalkozók (például éttermek tulajdonosai) is használni fogják a rendszert, hogy ott találjanak beszállítókat.

A következő hónapokban a megye településeinek vezetőivel fog egyeztetni Bodea. „A 101 közigazgatási egység polgármesterei is megkeressük, hogy ők is sarkallják a termelőket a regisztrációra” - mondta. Emellett háromhavonta vásárokat is terveznek szervezni, a megye nagyobb településein.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!