Bihar hírei

2017.10.26. 12:55

Pár száz személynek jutott oltás

Bihar megyébe is megérkezett tegnap az első szállítmány ingyenes influenzaellenes oltóanyag, igaz, csak elenyésző része a megrendelt mennyiségnek. A háziorvosok egyelőre nem kaptak.

Bihar megyébe is megérkezett tegnap az első szállítmány ingyenes influenzaellenes oltóanyag, igaz, csak elenyésző része a megrendelt mennyiségnek. A háziorvosok egyelőre nem kaptak.

Florian Bodog egészségügyi miniszter nyilatkozta, az első adag térített árú influenza ellenes oltóanyag szállítmányt elküldték a közegészségügyi hatóságokhoz, elkezdődhet az oltási kampány, s e hónap végéig aláírják a szerződést az ez évi teljes oltóanyag mennyiségre.

Mint arról annak idején beszámoltunk, az egészségügyi miniszter szeptember végén lemondásra szólította fel Amalia Şerbant, az Országos Közegészségügyi Igazgatóság vezetőjét, pont az influenzaellenes oltóanyaggal kapcsolatos közbeszerzési eljárás késése miatt – miután Mihai Tudose miniszterelnök felelősségre vonta az oltóanyag beszerzés rendszeres késése okán.

Tegnap Bihar megyébe is megérkezett az első szállítmány – amint dr. Daniela Rahotă, a DSP igazgatója elmondta, összesen 430 adag, melyet a kórházakba beutalt krónikus betegek, az intenzív terápiás osztályokon, az újszülött osztályokon dolgozó egészségügyi alkalmazottak, valamint a mentősök számára osztottak ki. A fennmaradó negyven adagot a DSP döntése alapján a fertőző betegek osztályán dolgozó egészségügyi alkalmazottak számára különítették el. A háziorvosok egyelőre nem kaptak a veszélyeztetett kategóriákhoz tartozó páciensek számára. November folyamán további két szállítmányt várnak, a Bihar megye által megrendelt teljes mennyiség egyébként több mint 19 ezer adag, azonban a DSP igazgatója szerint „az sem jó, ha túl sok érkezik, mert vannak, akik megrendelnek, de az utolsó pillanatban visszamondják”. Mint hozzátette, azt ajánlja, hogy akik veszélyeztetettek, mindenképp oltassák be magukat. Mint megtudtuk, az ingyenes oltóanyag a trivalens, azaz három vírustörzs ellen védelmet nyújtó Influvac nevű készítmény.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!