Bihar hírei

2017.10.26. 14:41

Nem biciklizik a prefektus az autópályáért

Biciklizne ő is az autópályáért, de nem fog – tudatta Ioan Mihaiu a Bihar megyei Prefektúrai Kollégium tegnapi ülésén. Emellett más aktuális ügyekről is beszélt a megyefőnök a tanácskozáson. Az Országos Statisztikai Hivatal (INS) és a munkaügyi hivatalok szerint nem lehet felbecsülni, hogy hány romániai dolgozik feketén.

Biciklizne ő is az autópályáért, de nem fog – tudatta Ioan Mihaiu a Bihar megyei Prefektúrai Kollégium tegnapi ülésén. Emellett más aktuális ügyekről is beszélt a megyefőnök a tanácskozáson. Az Országos Statisztikai Hivatal (INS) és a munkaügyi hivatalok szerint nem lehet felbecsülni, hogy hány romániai dolgozik feketén.Okafogyott az a demonstráció, amelyet szombaton tartanak majd az autópálya térségünkbeli részének állandóan késő megépítése okán – véli a prefektus. Ioan Mihaiu erről a Prefektúrai Kollégium tegnapi ülésén beszélt. Ez a megyefőnökség és a felügyelete alá tartozó összes megyei közintézmény vezetőinek a fóruma – az üléseiken egyrészt egy-egy közintézmény szokott beszámolni tevékenységéről, másrészt szabadon felvethetők konkrét gondok. Mint ismeretes, október 28-án az Erdélyi Magyar Néppárt a Bihar Megyei Vállalkozók Szövetségével közösen kerékpáros felvonulást szervez Váradról Siterig, amely révén az autópálya építésének fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet. Nyílt levélben meghívták a frissen kinevezett közlekedési minisztert Felix Stroét, és a CNAIR igazgatóját, Ștefan Ionițăt. A kormányt képviselő prefektus azonban tegnap úgy reagált a fejleményekre, hogy szerinte fölösleges az egész, és helyette újabb ígérettel, tervekkel állt elő. „Az itteni szakasz kivitelezését most másra kell bízni. Tart a folyamat, december 15-én lesz vége a közbeszerzési eljárásnak, akkor tudjuk meg, ki lesz a kivitelező. Állampolgárként én is elmennék biciklizni a felvonulásra, ám nem fogok, mert prefektusként és politikusként viszont nincs miért ott lennem. Ugyanis nem ugrálhatjuk át a most említett eljárás szakaszait, az ügy folyamatban van” - mondta.

Más témákra térve bejelentette, hogy a bukaresti szaktárca 2000 új mentőautót vesz hamarosan, amelyekből ide is fog jutni, valamint gratulált a rendőrségnek, ahhoz, hogy felszámolták a vaskohsziklási betörőbandát, amely már egyenesen rettegésben tartotta, sőt, fenyegette is a helybelieket. „Két hónapja még arról kaptam bejelentéseket, hogy a banda szabadon garázdálkodik, a rendőrség pedig nem tesz semmit, ehhez képest ez nagy fejlemény” - fogalmazott. A Borsi úton történt kedd esti halálos baleset kapcsán pedig jelezte: „az ilyesmi sajnos teljesen nem megelőzhető, viszont közlöm, hogy már észrevehető a radarpisztolyok munkába állításának hatása, nagyban csökkent a balesetek száma – igaz, főleg a térségünkben élők soraiban, akik tudnak az ilyen radarok szolgálatba állításáról, és óvatosabban közlekednek, sajnos a máshová valósiak, az átutazók nem, így ők továbbra is fegyelmezetlenebbül vezetnek”.

Adatsorok

A Prefektúrai Kollégium tegnapi ülésének napirendjén a közintézmények közül ezúttal a Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság és a területi Munakügy Felügyelőség beszámolója szerepelt. Az előbbi vezetője elmondta: a 2014/179-es törvény szerint eladó területekből 1283 van a megyében, összesen 1400 hektár vár vevőre. Az eladók közül 211 jogi személy, a többi magán-. A legolcsóbb négyzetméterenkénti ár 0,29 lej, a legdrágább 27,63. Beszámolt arról, hogy a kormány most a paradicsom-, illetve a gyapjútermelést igyekszik stimulálni külön programokkal, meg arról is, hogy a hivatal szervezésében most 212-en tanulnak mezőgazdasági szakmákat a megyében. Az őszi betakarításnak vége, például hektáronként 511 kilogramm búza lett, a legjobb hozamú azonban a repce volt.

A munkaügy részéről elhangzott: most 21.178 aktív cég van a megyében, és 269.000 dolgozó. Utóbbiak közül 171.100 bérből és fizetésből élő. Az ITM eddig idén 134 céget büntetett, a legtöbbször illegális foglalkoztatás miatt – ez 20%-os csökkenés az előző év ezen időszakához képest.

Fekete munka

Egyébként az Országos Statisztikai Hivatal (INS) és a munkaügyi hivatalok szerint nem lehet felbecsülni, hogy hány romániai dolgozik feketén. Egyes számítások mégis kétmillióra teszik a számukat, és például négyszer akkora összeget veszít az ország a feketemunka miatt, mint amennyit az egészségügyre költ. Legutóbb épp idén nyáron szigorítottak a munka törvénykövén: fel lehet függeszteni egy munkáltató tevékenységét abban az esetben, ha olyan személynek ad munkát, akivel nem kötött egyéni munkaszerződést, illetve ezen eseteket 20 ezer lejjel is büntetik. Akkor is ilyen szankció jöhet, ha a munkáltató úgy dolgoztat valakit, hogy a munkaviszonyról szóló jelentést nem továbbítja az alkalmazottak regiszterébe legkésőbb a tevékenység megkezdését megelőző napig, és akkor is, ha egy cég olyan személyt foglalkoztat, akinek az egyéni munkaszerződése fel van függesztve.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!