Bihar hírei

2017.10.02. 09:50

Mind jobban muzsikál az erdő

Az idei volt a második olyan alkalom, amikor térségünk is bekapcsolódott a Muzsikál az erdő projektbe. És egyre jobban muzsikál az egész, sőt, úgy tűnik, most van még igazán beindulóban ez a program.

Az idei volt a második olyan alkalom, amikor térségünk is bekapcsolódott a Muzsikál az erdő projektbe. És egyre jobban muzsikál az egész, sőt, úgy tűnik, most van még igazán beindulóban ez a program.

Jó kis piknikszerű délutánt és estét tölthettek el a Püspökfördő melleti erdőben azok, akik kiátogattak tegnap a Muzsikál az erdő elnevezésű rendezvényre. És igen sokan éltek is a lehetőséggel: egyértelműen többen voltak, mint tavaly, az előző és egyben első itteni ilyenen. És hogy mi is ez? Már 14 éve vannak hasonló rendezvények a Mátrában, illetve pár éve már más régiókban is, és a legutóbbi partner Nagyvárad és környéke lett. Így egy napra ide is áthozzák a rendezvényt, pontosabban vendégfellépők és heyi előadóművészek is szerepelnek az itteni programban. Nagyváradi részről bekapcsolódott a szervezésbe Bihar Megye Tanácsa, a Nagyváradi Állami Filharmónia, a Bihar Megyei Turisztikai Desztináció Menedzsment Ügynökség, a Romsilva. A rendezvény meghatározó eleme a szakvezetéses erdei séta, ahol a résztvevők megismerhetik a helyszín jellegzetes növény és állatvilágát, az erdei életközösség sokszínűségét, a fenntartható erdőgazdálkodás sajátosságait, ugyanakkor nyilván erdei koncertek is vannak, valamint számos, gyereknek szóló foglalkozás is, hogy ennek révén legyen igazán családbarát is az egész.

Bővíteni fogják

Nos, tegnap már délelőtt mindenféle generációhoz tartozó érdeklődők gyülekeztek a helyszínen – amely egyébként a Kráterként ismert turistalátványossághoz vezető erdei út közelében volt. Nem sokkal később megkezdődtek a vezetett, csoportonkénti erdei séták, közben az erdészház mellett a helyi termékek kis bemutatója és vására zajlott, megnyitottak a vendéglátó egységek is, kicsivel távolabb pedig külön gyereksarok jött létre az erdőben, ahol népi kézműves foglalkozásokat és más ügyességi, illetve kreatív foglalkozásokat tartottak. Bőven volt is kinek, mivel nagyon sokan családostól látogattak ki a rendezvényre. Mintegy 500 méterrel odébb közben már készültek a fellépő énekesek és zenészek, majd 13 órakor néhány rövid megnyitóbeszéd után meg is kezdődött az erdei hangverseny. Fellépett a Nagyváradi Állami Filharmónia Fúvósegyüttese, a Kecskeméti Aurin Leánykar, a Somnium Laude Kamarakórus, a Cantus Corvinus Vegyeskar, a Corpus Harsona Quartett.

A kitűnő hangulatú rendezvény a jelek szerint nálunk még most van felfutóban: most kezd szélesebb körben ismertté válni Nagyváradon, és ezzel együtt népszerűvé is. Tervezik is a bővítését. Mint a megnyitón Pásztor Sándor megyei tanácsi elnök elmondta, folytatása mindenképp lesz, jövőre is, és a további években is, és az is lehetséges, hogy még gazdagabb lesz a programkínálat is. Emellett az is felmerült, hogy a későbbiekben akár további romániai városok is csatlakozhatnak a Magyarországról indult kezdeményezéshez.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!