Bihar hírei

2017.10.27. 19:45

Felújítják a lesi tó vízgyűjtőjét

Pénteken Nagyváradon tett munkalátogatást Doina Pană víz- és erdőgazdálkodási miniszter. Felavatta az Erdészeti Felügyelőség új székházát, majd a lesi tó vízgyűjtő gátjához is kiment.

Pénteken Nagyváradon tett munkalátogatást Doina Pană víz- és erdőgazdálkodási miniszter. Felavatta az Erdészeti Felügyelőség új székházát, majd a lesi tó vízgyűjtő gátjához is kiment.

Valamennyi helyszínre elkísérte őt Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke. Az Erdészeti Felügyelőség új székházánál- mely a Bunyitay-liget közelében található, az Andrei Mureşanu utca 20. szám alatt- Doina Pană víz- és erdőgazdálkodási miniszter közösen vágta el az avatószalagot Ioan Mihaiu prefektussal és Maria Manuela Antal erdészeti főfelügyelővel. Mint utóbb kiderül, az ingatlant tulajdonképpen nem most vették birtokukba a munkatársak, hiszen már a nyár közepe óta ott dolgoznak. Az épületet bizonyos Laura Nistreanu magánszemélytől vásárolták meg, közel 2,3 millió lejért, egy meghívásos közbeszerzési eljárással, és azért volt erre szükség, mert 2005-től kezdve olyan bérleményekben működtek, melyek többé vagy kevésbé voltak csupán alkalmasak egy közintézmény számára. Jelenleg 47 alkalmazottja van az Erdészeti Felügyelőségnek, és 12 irodahelyiség található az ingatlanban. Maria Manuela Antal hangsúlyozta: noha gyakorlatilag egy lakóházat vettek meg, semmit sem kellett befektessenek az átalakításába (csak átrendezték a hálószobákat irodáknak), tehát úgymond kulcsrakészen jutottak hozzá.

Egy rövid munkamegbeszélés után innen a prefektúrára vezetett a tárcavezető útja, ahol Pásztor Sándorral, Ioan Mihaiuval és Ioan Mang tanácsi alelnökkel tartott közös sajtótájékoztatót. Ezen először Dorel Dume, a Körösök Vízügyi Igazgatóság vezérigazgatója kapott szót, aki bejelentette, hogy a Nagy Infrastruktúra Operatív Program finanszírozásával felújítják az 1969-1973 között épült lesi tó vízgyűjtőjét. A projekt célja az árvízvédelem, a természeti katasztrófák esélyének csökkentése, valamint a környezetnek a lakosság szempontjából biztonságosabbá tétele. A vonatkozó tervet 2017. május 10-én hagyta jóvá az Országos Vízügyi Hatóság, majd az ezt követő hónapokban elkészült a hatástanulmány, a költség-haszon elemzés, illetve a szükséges engedélyek és véleményezések is be lettek szerezve. A pályázatot október 30-án teszik le, és az illetékesek szerint pozitívan lesz elbírálva. Ha tehát minden jól megy, a körülbelül 6 millió euró értékű munkálatok jövő tavasszal elkezdődhetnek, és 2019 végéig befejeződnek. Az elhangzottakat Pásztor Sándor azzal egészítette ki, hogy az Erdélyi-szigethegység útja elnevezésű infrastrukturális projekt 29 millió euróba kerül, tehát a kettővel együtt összesen 35 millió eurót költenek arra, hogy a környék turisztikai és egyéb szempontból is vonzó legyen.

Erdőradar

Doina Pană később elégedettségének adott hangot annak kapcsán, ahogy az erdőgazdálkodás területén megvalósulnak a kényszer- és büntető jellegűintézkedések. Sikerként könyvelte el például azt, hogy négy év alatt 8,8 millió köbméterről 0,4 millió köbméterre csökkent az illegális fakitermelés mennyisége, és megítélésében az erdészeti törvény jól van gyakorlatba ültetve ami a lakossági tűzifa értékesítését illeti az állami tulajdonban levő erdőkből. Arról is beszélt: az „erdőradar” program a Speciális Kommunikációs Szolgálathoz fog kerülni, ami azért jó, mert így nem függ majd közbeszerzésektől, ezek eredményeinek megóvásától és komolytalan cégektől.

Szó esett még arról is, hogy az idén a minisztérium 8 millió lejt biztosít a Körös partrendezési munkálataira Váradon, a neológ zsinagóga melletti részen ott, ahol a mélygarázs épül.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!