Bihar hírei

2017.10.14. 11:42

Ezüstbogrács díjas lett a szalacsi marhapörkölt

Az idei már a harmadik alkalom volt, amikor a szalacsi "gasztrokommandó" Hortobágyon járt. A 2015-ben indított „Hídtól hídig” nevű kezdeményezés célja az volt, hogy a kultúrán keresztül hozza közelebb a határ melletti megyéket, azok településeit. 

Az idei már a harmadik alkalom volt, amikor a szalacsi "gasztrokommandó" Hortobágyon járt. A 2015-ben indított „Hídtól hídig” nevű kezdeményezés célja az volt, hogy a kultúrán keresztül hozza közelebb a határ melletti megyéket, azok településeit. Ahogyan a projekt nevében is szerepel, az hídtól hídig tart, Szalacson ugyanis azt tartják, hogy a hortobágyi kilenc lyukú híd kisebbik testvére az, ami a település határában van, amely nem kilenc, hanem négy árkádból áll. Az idei III. Magyar Szürke-Barátok találkozón 17 csapat állt össze, amelyek zöme a magyarországi Hajdú Bihar megyéből érkezett. Ahogyan már korábban is, ezúttal is díjakkal tért vissza az érmelléki csapat, két elismerést is nyerve: ezüstbogrács díj (ami a pörkölt minősítése is egyben), illetve egy különdíj, amellyel minden évben azokat díjazzák, akikről a bírálóbizottság úgy gondolja, hogy a leginkább összetartó főzőstáb.

A híd szimbólum

Az épített örökségen túl azonban most a két község valami teljesen mást főzött ki. Hortobágy és Szalacs együtt indulnak uniós forrásokért. Ami ebben az esetben a bihari településre vetítve azt jelentené, hogy egy természetvédelmi pályázat keretén belül a négylyukú hidat és annak környezetét visszaállítanák annak korábbi és eredeti állapotába, környezetében egyfajta jelképes kis szigetet létrehozva, ahol prezentálni lehetne a vidékre egykor oly jellemző mocsaras élőhelyeket. Ezt egészítené ki egy Ottományban létrehozandó erdei iskola. Voltaképpen így alakítanák át, a képletes, szimbolikus kapcsolatokat a hétköznapokban is használatos gyakorlatias dolgokká.

Szűcs György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!