Bihar hírei

2017.10.27. 08:18

Alagutat fúrnak a püspökfürdői Kráterhez

Érdekes újdonságokat mondott el kérdéseinkre tegnap a nagyváradi Ecotop alapítvány két vezetője: bár alapvetően másért hívták össze a tájékoztatót, elárulták, hogy uniós pénzekből nagyobb projekt is indulna, bár ezekről majd márciusban várható döntés.

Érdekes újdonságokat mondott el kérdéseinkre tegnap a nagyváradi Ecotop alapítvány két vezetője: bár alapvetően másért hívták össze a tájékoztatót, elárulták, hogy uniós pénzekből nagyobb projekt is indulna, bár ezekről majd márciusban várható döntés.

Kráterként ismeri a lakosság azt a kürtőt, ami lényegében egy függőleges barlang. A Püspökfürdő melletti Betfián lévő képződmény évtizedek óta kedvelt turistacélpont, és több uniós finanszírozási projekt is futott már erre a kürtőre, valamint a környékére hivatkozva. Most egy újabb, ám minden eddiginél nagyobb szabású készül. Az Ecotop alapítvány két vezetője tegnapi sajtótájékoztatóján mintegy mellékesen említette meg, hogy előkészületben van több nagyobb pályázatuk is, bár ezekről majd márciusban várható döntés, akkor dől el, hogy az uniós finanszírozásból mire és mennyit hagynak jóvá. Kérdéseinkre aztán részletezték: az egyik pályázat révén Székelyhíd környékének környezetvédelmi menedzsment-tervét készíttetnék el, mert „ennek híján nehéz folytonosan óvni a térség környezetvédelmi zónáit”, a másik projekt pedig tehát Betfiára vonatkozik. Ez utóbbi helyszínen nagy munkálatok várhatóak, ha lesz pénz. Többek között megközelíthetővé tennék az úgynevezett Krátert alulról is. Eddig csak felülről ereszkedtek bele alpinisták, kutatók, aztán egy ideje rácsozattal zárva is vannak a lejáratai. Most azonban kifejezetten arra hivatkozva is kérnek pénzt, hogy a turisták számára látogathatóvá tegyék. Ehhez a hegyben fognak alagutat fúratni, egészen a kürtő alsó részéig. Így a látogatók a Kráter alját is megnézhetik majd, belülről, igaz, csak egy részét, mivel az denevérpopulációnak is helyet ad, ami védet, és azt a részt továbbra is zárva tartanák. Ebben a pályázatban az illetékes polgármesteri hivatal pályázati partnere az Ecotop - ez utóbb a kezelője amúgy a szóban forgó zónát is magában foglaló Natura 2000 környezetvédelmi területnek. Arra a kérdésünkre, hogy ha összejön mindez, végül ki fog jegyeket kiadni a turistáknak, azaz ki profitál majd belőle, kitérő választ adtak, ahogy arra is, mekkora összegű a kért támogatás. Mint mondták, „ezekkel előbb megvárnánk az elbírálást”.

Emellett tematikus ösvényeket is létrehoznának ott, valamint kerékpárutat. Ez utóbbi nyomvonala az erdőn át vezető, a biciklisek által már eddig is kialakított lenne, csak „minimális rendezéssel”, viszont „semmiképp nem leaszfaltozva”.

Egyebek

A tájékoztatón még elmondták: lezárult szeptember 30-án egy másik projektjük. A 28.842 lejes program májustól futott, és a Székelyhíd melletti környezetvédelmi terület promoválását jelentette. Környezetismereti tematikájú versenyeket tartottak ott diákoknak, valamint erdei iskola-jellegű foglalkozásokat, tematikus ösvényt építettek ki az Olaszi-tó mellett, amely a környék élővilágát mutatja be, és megtisztították a Csíkos-tóhoz vezető utat. Az alapítvány a pályázás előtt nem sokkal kapta meg a rezervátumnak nyilvánított, a Natura 2000-es természetvédelmi területhez tartozó Csíkos-tó felügyeleti jogát. A terület 740 hektáros, ebből a Székelyhíd melletti tó 10 hektárnyi. Ezt a pályázatot egy csíkszeredai alapítvánnyal közösen vitték, és a MOL Románia szállt be.

Egy másik, de még futó Ecotop-projekt a Megyei Tanács támogatásával zajlik: ennek célja, hogy a fiatalokkal jobban megismertessék a cikkünkben is említett helyszíneket. Itt 99.100 lej áll rendelkezésre.

Natura 2000

Egyébként az Európai Unió által létrehozott Natura 2000 egy olyan összefüggő európai ökológiai hálózat, amely a közösségi jelentőségű természetes élőhelytípusok, vadon élő állat- és növényfajok védelmén keresztül biztosítja a biológiai sokféleség megóvását és hozzájárul kedvező természetvédelmi helyzetük fenntartásához, illetve helyreállításához. A Natura 2000 területek kijelölésének folyamata és szempontrendszere összetett, a hálózat területeit, vagyis a különleges madárvédelmi területeket és a különleges természet-megőrzési területeket a tagállamok jelölik ki. A területek kijelölésénél kizárólag szakmai szempontok vehetők figyelembe, gazdasági-társadalmi megfontolások nem játszhatnak szerepet. A Natura 2000 hálózat egy kiegészítő eszköz a hazai természetvédelem számára, a hálózat területei nem helyettesítik a hazai védett természeti területek rendszerét, hanem azt kiegészítik.

Püspökfürdő

Püspökfürdő (Băile 1 Mai) fürdőhely, Váradszentmárton községben. Egyike a legrégebben ismert fürdőinknek. Már a 18. században, Árkosy Tegző Benedek írt forrásairól egyik művében, a mely az első fürdőismertetések közé tartozik. Értékessé meleg forrásai teszik, a melyeknek a három éven át folytatott fúrás befejezése, 1898 óta bővebb (volt), majd a máig tartó, sokszor illegális túlhasználat miatt hozama csökkent. Nevét Schlauch bíboros-püspök után kapta, aki a fürdőt átépíttette és kibővíttette. 35.0–41.2 C. hőfoku hévvízét gyógyító hatása miatt már az 1800-as években is távoli vidékekről felkeresik. Mellette, a Somló hegyen (amely magában foglalja a fürdőt) található a Betfia paleontológiai természetvédelmi terület, ahol pleisztocén fosszilis fauna – gerincesek maradványai – van, és maga a Betfia kráter is. Ez egy 86 méteres kürtő, illetve függőleges barlang, amelynek része a föld szintje fölötti 54 méteres, természetes szellőzőakna.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!