Bihar hírei

2017.09.28. 11:40

Minden intézmény rendbe hozat egy házat

A prefektúrának alárendelt intézmények is közreműködtek a vihar által tönkretett házak javításában. Ioan Mihaiu prefektus szerdán köszönetet mondott az együttműködésükért.

A prefektúrának alárendelt intézmények is közreműködtek a vihar által tönkretett házak javításában. Ioan Mihaiu prefektus szerdán köszönetet mondott az együttműködésükért.Úgy gondolta, az idén nem ruhákat és élelmiszereket gyűjtenek majd a katasztrófasújtotta települések lakosai számára, hiszen azok ki tudja, hogy hová jutnak – mondta el Ioan Mihaiu prekfetus a prefektusi kollégium szerdai ülésén. Inkább azt az elképzelést követte – s az elkövetkezendőkben is ehhez tartja magát – , hogy minden intézmény nyújtson segítséget egy-egy rászoruló családnak, melynek nincs pénze arra, hogy megjavítsa a házát.

Példásan

Az ülés végén a jelenlévők megtekinthették az összefogás eredményét, azaz a vihar által tönkretett házakat az intézmények közbelépte előtt és után. Mindez a Bihar megyei közintézmények civil hozzájárulásaa a katasztrófa által sújtottak megsegítésében című akció során zajlott, s mint a prefektus elmondta, az intézmények példásan segítettek. Átlagban egy intézmény egy házat javíttatott ki, de olyan is volt, hogy összefogott több intézmény ( például az AJPIS, az AJOFM, az AFIR és az ITM) és együttes erővel rendbe hozattak két igen komolyan tönkrement házat.

A prefektus kiemelte a rendőrség és a Crişana Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (ISU), valamint a rendőrség közreműködését – mint elmondta, a két intézmény munkatársainak egy része a házak rendbehozatalában segédkezett, mások pedig házról házra jártak és segítettek a lakosoknak abban, amiben épp kellett, például eltávolították a vihar által ledöntött fákat.

Rossz néven vették

Az ülés során a prefektus szóvá tette: más megyékből egyesek rossz néven vették, hogy Bihar és Máramaros megye kapta a legtöbb állami segítséget, többet, mint Arad, vagy Temes megye. Az ő álláspontja szerint azonban a legnagyobb kár Bihar megyében keletkezett, s az erdőkben esett pusztítást még nem is mérték fel teljesen. A Bihar megyei települések önkormányzatainak kiutalt 8,6 millió lej legnagyobb részét a megyei és községi utak rendbehozatalára fogják költeni, „teljesen hamis az a nézet, miszerint a magánházak javítására költenénk” - mondta a prefektus. Minden összeg indokolt volt, sehol nem történt túlzás, hangsúlyozta ki a prefektus. Bondoraszó például négymillió lejt kapott a Pádis felé vezető út kijavítására, a Biharfüred felé vezető út rendbehozatala pedig három millió lejbe fog kerülni. Ezeket az összegeket kizárólag arra költhetik az önkormányzatok, amire kapták. Következik a segélyek megítélésének második szakasza, ennek során reményei szerint 5,7 millió lejt hagynak majd jóvá Bihar megye számára.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!